Antioxidácia pleti s copper PCA je ideálna proti vráskam aj akné

Antioxidácia pleti s copper PCA je ideálna proti vráskam aj akné

Výraz antioxidácia pleti sa v súvislosti s vráskami objavuje čoraz častejšie. Zoznámte sa s tým, ako môžu pleť poškodiť voľné radikály a ako proti ich negatívnemu pôsobeniu môže zakročiť aktívna látka copper PCA.

Copper PCA je látka zložená z meďnatej soli PCA (kyseliny pyrrolidonkarboxylovej), ktorá sa stará o pleť a má na ňu rad pozitívnych účinkov. Hlavným z nich je antioxidačná aktivita.

Ľudská koža je neustále vystavovaná vzduchu, slnečnému žiareniu, znečisteniu, a tiež ďalším chemickým aj mechanickým stimulom, ktoré majú za následok formovanie voľných radikálov. Tieto voľné radikály majú za následok nielen starnutie pleti, ale aj vznik akné a ďalších nedokonalostí pokožky.

Čo je znečistenie?

Znečistenie je definované ako kontaminácia vzduchu, vody či pôdy časticami škodlivými pre živé organizmy. Jedná sa napríklad o cigaretový dym, ozón alebo priemyselné emisie. Častice s priemerom menším ako 2,5 mikrónu môžu vstupovať do kože, kde majú za následok okrem iného oxidáciu a poškodenie DNA. Znečistenie vzduchu má na kožu nesporne negatívny vplyv - pleť pravidelne vystavovaná nečistotám má vyššiu tendencie k zápalom, svrbeniu, narušeniu ochrannej bariéry a k tvorbe akné.

Prečítajte si o negatívnom účinku znečistenia na pokožku:

Pleť by ste mali chrániť pred slnkom, ale aj znečistením Pleť by ste mali chrániť pred slnkom, ale aj znečistením Že je pleť treba chrániť pred UVA a UVB lúčmi, ktoré na zem mieria zo slnka, to pravdepodobne viete. Ste si ale vedomí toho, že pleť môže poškodiť aj znečistenie z vonkajšieho prostredia alebo modré žiarenie?

Voľné radikály škodia v koži

So znečistením úzko súvisí vznik voľných radikálov v koži. Ide o vysoko reaktívne častice s nepárovým elektrónom. Práve tento nepárový elektrón je príčinou neplechy - môže totiž napádať a oxidovať bunky v tele, čím začína reťazovú reakciu vedúcu k oxidatívnemu stresu buniek. Výsledkom môže byť až nevratné poškodenie vo fungovaní aj štruktúre buniek, ktoré sa môže prejavovať vráskami a rozvojom viditeľných známok starnutia kože.

Ľudské telo produkuje vlastné antioxidanty, ktoré môžu voľné radikály neutralizovať a stabilizovať, a potom samy zo seba utvárajú oveľa menej reaktívne radikály. Tento vlastný antioxidačný ochranný systém organizmu pri veľkom množstve voľných radikálov nemusí však vždy stačiť, a dochádza k oxidačnému stresu. Ten definujeme ako nerovnováhu medzi produkciou voľných radikálov a schopnosťou organizmu vyrovnať sa s ich škodlivým účinkom prostredníctvom antioxidantov. Antioxidanty preto hrajú v ochrane pleti významnú úlohu.

Prečítajte si o voľných radikáloch a starnutí kože:

Vyrážky kvôli oxidatívnemu stresu

Podľa niektorých štúdií hrá oxidatívny stres úlohu nielen pri starnutí kože, ale tiež v patogenéze akné vulgaris, zápalovej forme akné. Reaktívne druhy kyslíka, ktoré patria k najsilnejším voľným radikálom, môžu reagovať s lipidmi v koži (vyskytujú sa napríklad v kožnom maze). Dochádza k ich peroxidácii a vzniku zápalových cytokínov. Hromadenie reaktívnych druhov kyslíka v pilosebacóznych jednotkách môže tým pádom viesť k rozšíreniu akné.

Lipidová peroxidácia mastných kyselín a skvalénu môže navyše ešte viac podporovať generovanie intracelulárnych a extracelulárnych reaktívnych druhov kyslíka. Dochádza tak k zmenám viskozity a zloženia kožného mazu. Jeho oxidačné zmeny z neho potom činia prostredie vhodné pre baktérie Propionibacterium acnes zodpovedné za akné. Baktérie sa môžu v póroch lepšie množiť, a dochádza k zápalu kože, typickému pre lézie akné.

Čo môže tento mechanizmus zvrátiť?

Stavte na meď v podobe aktívnej látky Copper PCA. Tá ako silný antioxidant pôsobí nielen proti starnutiu pleti, ale aj proti akné. Ideálny je preto produkt kombinujúci anti-aging a ochranu pred akné, ako je gél Breakout Defence + Age Repair.

Peptid medi proti vráskam aj akné

Patentovaný copper PCA má silnú, a zároveň špecifickú antioxidačnú aktivitu proti peroxynitritu a voľnému hydroxylovému radikálu. Peroxynitrit na formovanie voľných radikálov pôsobí stimulačne. S copper PCA ale môžete neutralizovať už existujúce voľné radikály, a zároveň aktívne brániť ich ďalšiemu vzniku. Plus funguje aj proti vzniku čiernych bodiek, ktoré nie sú ničím iným ako zoxidovaným kožným mazom uviaznutým v kožných póroch.

Staršie články:
Bobule nie sú len chutné. Chránia pleť a odstraňujú vrásky
Omladenie pleti4.9.2019

Bobule nie sú len chutné. Chránia pleť a odstraňujú vrásky

Kto ide s aktuálnym trendom zdravého stravovania, určite si niekoľkokrát do týždňa dopraje rôzne druhy bobúľ. Tie sú nabité vitamínmi, minerálmi, antioxidantmi a ďalšími zdraviu prospešnými látkami, a organizmu len prospievajú. Benefity ale prinášajú aj pleti pri topickej aplikácii.

Ako doručiť peptidy do kože, aby vás zbavili vrások? Špeciálnym systémom
Omladenie pleti23.8.2019

Ako doručiť peptidy do kože, aby vás zbavili vrások? Špeciálnym systémom

Peptidy sú v kozmetických produktoch pomerne bežnou zložkou s mnohými preukázanými účinkami na pleť. Problematické býva však ich doručenie do pleti do miesta pôsobenia. Pretože sa jedná o väčšie molekuly hydrofilného charakteru, pre svoju najvyššiu účinnosť potrebujú špeciálny systém doručenia, ktorý im pomôže prestúpiť vrchnou vrstvou kože stratum corneum a zaistí to, že ich efektivitu nezníži ich obmedzená penetrácia do pleti.

Navýšte účinky filozofie CSA. Ako? S pomocou peptidov
Omladenie pleti25.7.2019

Navýšte účinky filozofie CSA. Ako? S pomocou peptidov

Filozofia CSA pozostáva z aplikácie vitamínu C a ochrany pred UV lúčmi ráno a aplikácie vitamínu A večer. To všetko má za následok obnovu kolagénu a elastínu v koži, a tým pádom jej omladenie. Pokiaľ do starostlivosti pridáte peptidy, účinok filozofia CSA tak maximalizujete.

Kyselina hyalurónová: Kožu hydratuje a omladzuje. Pleť šťavnatá a na zahryznutie
Omladenie pleti22.7.2019

Kyselina hyalurónová: Kožu hydratuje a omladzuje. Pleť šťavnatá a na zahryznutie

Kyselina hyalurónová je obľúbeným výplňovým materiálom pre injekčnú aplikáciu. Pleti ale prospeje aj pri aplikácii topickej vo forme kozmetických produktov, ako sú krémy či séra.

Retinoidy alias vitamín A, retinol, retinal, retinyl palmitát, retinyl retinoate...  Vyznajte sa v nich!
Omladenie pleti17.7.2019

Retinoidy alias vitamín A, retinol, retinal, retinyl palmitát, retinyl retinoate... Vyznajte sa v nich!

Vitamín A nie je v kozmetických produktoch neznámou zložkou, naopak patrí dlhodobo medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie. Nielen, že omladzuje pleť, ale tiež redukuje akné a pigmentáciu a pokožku celkovo ozdravuje, ak sa používa správne. Zoznámte sa s jeho najbežnejšími formami.