Kyselina hyalurónová: Kožu hydratuje a omladzuje. Pleť šťavnatá a na zahryznutie

Kyselina hyalurónová: Kožu hydratuje a omladzuje. Pleť šťavnatá a na zahryznutie
Rubrika: Omladenie pleti 22.07.2019
tlač

Kyselina hyalurónová je obľúbeným výplňovým materiálom pre injekčnú aplikáciu. Pleti ale prospeje aj pri aplikácii topickej vo forme kozmetických produktov, ako sú krémy či séra.

Na úvod niečo málo z fyziológie. Kyselina hyalurónová je glykosaminglykanov zložený z disacharidových jednotiek, kde každá z týchto jednotiek obsahuje kyselinu D-glukurónovú a N-acetylglukosamin. Tieto dva monosacharidy sa vzájomne prepájajú do disacharidových jednotiek, a tie následne do dlhých reťazcov. Reťazce týchto jednotiek ich pritom môžu obsahovať až tridsať tisíc.

Kyselina hyalurónová najmä v koži

Koža obsahuje sama o sebe veľké množstvo kyseliny hyalurónovej. Vyskytuje sa síce v celom organizme, avšak práve v koži sa jej nachádza zhruba polovica všetkého množstva. V kožnom tkanive sa kyselina hyalurónová vyskytuje v medzibunkových priestoroch, ktoré udržuje v optimálnej forme, čím zaisťuje štruktúru kože a napomáha ju udržať hydratovanú. Vďaka tomu je pleť pružná, súdržná a celistvá.

Obsah kyseliny hyalurónovej sa však v organizme, a tým pádom aj v pleti, s rastúcim vekom znižuje, čo vedie ako k strate pružnosti pleti a jej objemu, tak aj k narušeniu jej štruktúry a náchylnosti k vyššej citlivosti, suchosti a podráždenia. Výsledkom sú potom vrásky, jemné linky a povolenie kontúr tváre.

Hydratácia pleti vďaka vodíkovým mostíkom

Z chemického hľadiska má kyselina hyalurónová štyri hydroxylové skupiny na jednu disacharidovú jednotku. Tieto hydroxylové skupiny môžu vodíkovými mostíkmi viazať vodu. Práve tento mechanizmus je príčinou toho, že kyselina hyalurónová hydratuje pleť.

Vďaka vodíkovým väzbám nielen, že na seba viaže vodu, ale tiež je schopná k sebe molekuly vody aktívne priťahovať, čím pleť udržuje sviežu, a zároveň udržuje vyplnené medzibunkové priestory a napomáha zachovať štruktúru kože.

Vstrebe sa do kože

Pri topickej aplikácii je schopná kyselina hyalurónová do pleti čiastočne prestúpiť, a tým sa podieľa na navýšení obsahu vody v nej. Spôsobov, akým tak robia, je viac. Jedným z nich je posilnenie funkcie ochrannej bariéry stratum corneum. Napomáha totiž ochrane fosfolipidov pred peroxidáciou danou ultrafialovým žiarením a voľnými radikálmi. Fosfolipidy sú pritom jedným z hlavných prirodzene zvlhčujúcich faktorov kože, nevyhnutných pre fungovanie kožného plášťa.

Pozitívny efekt vykazuje kyselina hyaluronová tiež na aktivitu beta-glukocerebrozidázy, enzýmu zodpovedného za uvoľňovanie ceramidov z ich glukosylových prekurzorov. Ceramidy sú stavebným kameňom lipidovej dvojvrstvy korneocyty a taktiež dôležitým prirodzene zvlhčujúcim faktorom.

Prečítajte si o tom v tomto článku venovanom ceramidom:

Ceramidy v kozmetike zbavia vašu citlivú či suchú pleť vrások Ceramidy v kozmetike zbavia vašu citlivú či suchú pleť vrások Ceramidy sú súčasťou pleti, to ale neznamená, že nie je potreba ich už do pokožky dodávať. Napomáhajú totiž zadržiavať vlahu, posilňujú ochrannú bariéru pokožky a podporujú jej vypnutý a spevnený vzhľad.

To ale nie je všetko. Kyselina hyalurónová sa navyše chová aj ako mediátor pre bunkovú komunikáciu a hojenie poranení. Navodzuje totiž rovnováhu medzibunkového matrixu kože, ktorý počas týchto hojivých procesov podlieha degradácii a opätovnej rekonštrukcii. Rovnováha extracelulárneho matrixu napomáha zabezpečiť optimálne fungovanie kožného tkaniva aj jej hojenie.

Dôležitá je molekulárna hmotnosť kyseliny hyalurónovej

Biologická aktivita kyseliny hyalurónovej je však závislá na jej molekulárnej hmotnosti. Rozdeľujeme ju do troch kategórií - vysoká, stredná a nízka. Skúmanie molekulárnej hmotnosti kyseliny hyalurónovej prinieslo zaujímavé zistenia.

Nižšia molekulárna hmotnosť značí výraznejší podiel priestupnosti do kože ako vyššia. Kyselina o nižšej molekulárnej hmotnosti je teda schopná ovplyvniť expresiu génov, vrátane tých ovplyvňujúcich diferenciáciu keratinocytov a vznik medzibunkových komplexov. Aktivita oboch týchto faktorov sa s rastúcim vekom v koži znižuje, teda kyselina hyalurónová aj týmto spôsobom prispieva k zachovaniu jej mladistvejšieho vzhľadu.

Kyselina hyalurónová o veľmi nízkej molekulárnej hmotnosti býva však niekedy udávaná čoby prozápalový mediátor zvyšujúci expresiu prozápalového cytokínu TNF. Práve preto tento druh kyseliny hyalurónovej žiadne z našich produktov neobsahujú. U kyseliny hyalurónovej s vysokou molekulárnou hmotnosťou je zase problematický jej prestup do kože, kedy zostáva na jej povrchu. Ani to ale nemusí byť zle, práve naopak.

Povrch kože hydratuje, napomáha jeho súdržnosti a bráni transepidermálnej strate vody. Okrem toho podporuje odolnosť pleti voči vonkajším faktorom, ako je vysoká či nízka teplota, vlhkosť alebo ultrafialové žiarenie. Ideálne je preto kombinovať v produktoch kyselinu hyalurónovú o rôznych molekulárnych hmotnostiach, ktoré zaručia jej najširšiu účinnosť.

Koniec článku