Kyselina hyalurónová môže mať rôznu molekulárnu hmotnosť. Ktorá má najlepší účinok?

Kyselina hyalurónová môže mať rôznu molekulárnu hmotnosť. Ktorá má najlepší účinok?

V poslednej dobe zaznievajú názory, že kyselina hyalurónová nie je príliš účinná proti vráskam, jemným linkám a povoleným kontúram pleti, ale že je len dobrým hydratačným činidlom. Na vine má byť jej molekulárnu hmotnosť.

Typicky má mať totiž kyselina hyalurónová príliš veľké molekuly, ktoré nedokážu prestúpiť do hlbších vrstiev pleti, a iba ju povrchovo hydratujú. Na druhej strane však existuje aj nízkomolekulárna kyselina hyaluronová, ktorá už hlbšie do pleti prestúpiť dokáže. Vysokomolekulárna aj nízkomolekulárna kyselina hyalurónová pôsobí na pleť každá inak, benefity ale pleti prináša v akejkoľvek forme.

Kyselina hyalurónová je u cicavcov doslova všadeprítomná, tvorí väčšinu ich spojivového tkaniva. Priemerný človek má v organizme asi 15 gramov kyseliny hyalurónovej. Tretina tohto množstva sa každý deň obmieňa, dochádza k jej rozkladu a opätovnej syntéze. Kyselina hyalurónová je dôležitá štruktúrna molekula v extracelulárnom priestore kože. Produkujú ju kožné bunky fibroblasty, fibrocyty a kmeňové bunky kostnej drene, ktoré sa objavujú v prípade poranenia či poškodenia tkaniva.

Pri poškodení kože podporuje kyselina hyaluronová hojenie

Keď dôjde k poškodeniu kože, napríklad spálením pleti slnečným žiarením, uvoľní sa v koži sada enzýmov hyaluronázy, ktorá kyselinu hyalurónovú rozloží na menšie častice. Ich veľkosť sa môže líšiť od veľmi nízkej molekulárnej hmotnosti až po stredne hmotnú kyselinu hyalurónovú.

Tá tlmí zápalovú odpoveď organizmu, a podporuje hojenie poranení pleti. Nízkomolekulárna kyselina hyaluronová regeneráciu stimuluje tiež, a navyše popri tom bráni oxidatívnemu poškodeniu kože. Pozitívne výsledky prináša, čo sa hojenie týka, tiež jej topická aplikácia.

 

Kyselina hyaluronová na pleť

Kyselina hyalurónová môže byť aplikovaná na pleť ako hydratačný prostriedok. Vďaka tomu, že neprestupuje do hlbších vrstiev pleti, ale zostáva na jej povrchu, viaže tu na seba vodu, a zachováva tým na pleti hydratáciu.

Naviac sa prepája s ďalšími molekulami kyseliny hyalurónovej a utvára dočasnú bariéru. Podporuje tak zachovanie ochrannej kožnej bariéry po drobných poraneniach pleti, alebo v prípade suchej pleti. Ideálna je aj pre citlivú pleť náchylnú k podráždeniu, pretože sa jedná o telu vlastnú látku, ktorá len zriedkakedy spôsobuje alergické reakcie.

Pre hydratáciu pleti vyskúšajte hydratačné sérum s kyselinou hyalurónovou a kyselinou pantoténovou Hydr8 B5.

HYDR8 B5 - hydratačné sérum na pokožku HYDR8 B5 - hydratačné sérum na pokožku Potrebujete svojej pleti dodať vlahu? Spoľahnite sa na ľahký gél HYDR8. Vďaka kyseline hyalurónovej a kyseline pantoténovej bude pleť vyhladená a chránená. Teraz v novom, guľatom balení. 53 €

Nielen pre suchú pleť

Ako starneme, pleť stráca schopnosť zachovať si hydratáciu, výsledkom je viditeľná strata pevnosti a vypnutého vzhľadu. Kyselina hyalurónová naopak hydratáciu pleti dokáže obnoviť, čím sa stáva kľúčovým hráčom v anti-ageing. Vrchné vrstvy pleti navyše revitalizuje, vyhladzuje a zjemňuje, čím im dodáva žiarivý vzhľad. Vzhľad pleti zlepšuje okamžite po aplikácii, s pravidelnou aplikáciou sa však jej vplyv na vrásky a jemné linky násobí.

Hyaluronát sodný sa získava z kyseliny hyalurónovej, s ktorou má spoločný účinok, významne ju však prevyšuje, čo sa vstrebateľnosti a využitia v koži týka. Neznamená to však, že je teraz na mieste kyselinu hyalurónovú zatratiť, oboje má svoje výhody. Existujú dokonca produkty, ktoré obsahujú ako kyselinu hyalurónovú, tak aj hyaluronát sodný, ktoré stav pleti zlepšujú na viacerých úrovniach.

Kyselina hyalurónová upokojuje, hydratuje, a navyše pôsobí antioxidačne, pozitívny účinok má popri citlivej pleti aj na pleť ekzematickú a pleť s rozaceou. Pre hydratáciu a omladenie je kyselina hyalurónová číslo jedna. Pretože neupcháva póry, je vhodná aj pre aknóznu a mastnú pleť.

Kyselina hyalurónová je glykosamínglykan, typ nevetveného polysacharidu. Tie sú pre mladistvý vzhľad pleti nevyhnutné, utvárajú veľkú časť medzibunkovej hmoty spojivových tkanív, najmä kĺbových chrupaviek, väzov a šliach. V koži je kyselina hyalurónová dokonca hlavným glykosamínglykánom, pleť chráni a podporuje jej regeneráciu. Jeden gram kyseliny hyalurónovej v sebe dokáže zadržať neuveriteľných šesť litrov vody! Predstavte si, ako dokonale pôsobí v pleti.

Vyplní pleť bez opuchov

Ešte pôsobivejšie však je, že pleť hydratuje, ale nespôsobuje v nej nadmerné zadržiavanie vody, a s tým spojené opuchy. Opuchy nie sú problematické len z estetického hľadiska, ale pre pleť nie sú zdravé, pretože prílišné množstvo vody môže ohrozovať súdržnosť vrchnej vrstvy pleti. Ideálna je preto kyselina hyalurónová tiež v starostlivosť o očné okolie, napríklad v podobe očného krému proti vráskam Dermaheal Cosmeceutical, keď pleť optimálne vyplní.

Očný krém Dermaheal Cosmeceutical Očný krém Dermaheal Cosmeceutical Trápia Vás vrásky okolo očí? Už nemusia! Očný krém Dermaheal efektívne vyhladzuje vrásky v oblasti okolo očí, revitalizuje jemnú pokožku očného okolia a obnovuje jej elasticitu. Výsledkami budete milo prekvapení. 68 €

To, nakoľko dokáže kyselina hyaluronová hydratovať pleť, je neporovnateľné s akoukoľvek inou aktívnou látkou. Pozitívnych účinkov na pleť má ale oveľa viac, pleť vypĺňa, chráni a spevňuje. Koža trpí, keď nie je chránená pred škodlivým ultrafialovým žiarením, ak používate agresívne kozmetické produkty a samozrejme ju môže oslabiť aj vonkajšie prostredie. Pretože kyselina hyalurónová napomáha obnove ochrannej kožnej bariéry (kožného plášťa), podporuje aj jej obranu pred týmito poškodeniami.

S článkom súvisia tieto produkty:

Doprava zadarmo
CRYSTAL RETINAL 10
Užite si viditeľnú anti-aging a redukciu vrások počas noci s ultra silným nočným sérom s vitamínom A
100% vegan
104 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Búrame 3 najväčšie mýty o retinole a ďalších retinoidoch
Omladenie pleti25.6.2018

Búrame 3 najväčšie mýty o retinole a ďalších retinoidoch

Retinol a retinoidy celkovo si poradia s povolenými kontúrami pleti, upchatými pórmi, a dokonca aj nadmernou pigmentáciou. Bez ohľadu na váš vek alebo typ pleti dokážu s pleťou urobiť priamo zázraky. Koluje však okolo nich dosť mýtov ...

Omladnite o pár rokov, aspoň vzhľadovo. Vďaka týmto aktívnym látkam
Omladenie pleti8.6.2018

Omladnite o pár rokov, aspoň vzhľadovo. Vďaka týmto aktívnym látkam

Ktoré účinné ingrediencie pôsobia najlepšie proti vráskam, spevňujú pleť, odstráni hyperpigmentáciu a celkovo zlepšujú vzhľad starnúcej pleti?

Medik8 pripravil veľký refresh svojich produktov. Tešte sa na nižšie ceny, a ešte lepšie produkty
Omladenie pleti6.6.2018

Medik8 pripravil veľký refresh svojich produktov. Tešte sa na nižšie ceny, a ešte lepšie produkty

Britská značka Medik8, odborník na starostlivosť o pleť, ktorá tvorí lekársku kozmetiku na základe vedeckých výskumov, a predovšetkým na báze vitamínov, vstupuje do ďalšej fázy svojho vývoja. A vy môžete byť pri tom!

Nočný krém proti vráskam, denný krém, sérum. Aké látky by mali obsahovať?
Omladenie pleti5.6.2018

Nočný krém proti vráskam, denný krém, sérum. Aké látky by mali obsahovať?

Aké látky skrášlia a omladia vašu pleť ráno a ktoré sú naopak najlepšie večer? Čo by mal obsahovať najlepší nočný krém proti vráskam a čo by nemalo chýbať v hydratačným sére?

Peptidy na vrásky, na vlasy aj na pery
Omladenie pleti4.5.2018

Peptidy na vrásky, na vlasy aj na pery

Peptidy sú fragmenty bielkovín. Samy o sebe sú tvorené aminokyselinami. Ak sa aminokyseliny spoja v konkrétnej formácii, utvárajú špecifické peptidy. Keď sa potom tieto peptidy prepoja do zložitejších štruktúr, vznikajú už bielkoviny.