Kyselina kojová sa získava síce z plesne, ale pomôže vám k žiariaco porcelánovej pleti

Kyselina kojová sa získava síce z plesne, ale pomôže vám k žiariaco porcelánovej pleti
Rubrika: Omladenie pleti 06.12.2015
tlač

Skutočnosť, že sa nejaká kozmetická substancia získava z pliesne či huby, nepôsobí zrovna ako lákadlo. Keď však dáte kyseline kojovej šancu, dokáže vás zbaviť nepríjemných prejavov nadmernej pigmentácie a navyše jej používanie pôsobí aj ako prevencia vzniku nepekných tmavých škvŕn.

Kyselina kojová je produktom niekoľkých pliesní, predovšetkým Aspergillus (v menšom meradle aj Penicillium a Acetobacter) vyskytujúcich sa v Japonsku. Japonsko je krajina známa svojím kladným prístupom k aristokratickej, porcelánovo-bielej pleti a bieleniu pokožky ako takému. Preto je úplne jasné, že na ďalekom Východe sa jedná o substanciu veľmi obľúbenú. Japonci však túto plieseň zďaleka nevyužívajú len ako súčasť kozmetických prípravkov.
 
Hlavné pole jej pôsobnosti je totiž v kuchyni, konkrétne v rámci prípravy tradičných japonských jedál a dochucovadiel, ako sú sójová omáčka alebo fermentovaná pasta na prípravu polievky miso či shoyu. Okrem toho nachádza táto "národná huba", ako ju Japonci sami titulujú, svoje uplatnenie aj v priebehu vzniku tradičných japonských alkoholických nápojov, napríklad ryžového vína saké. Jej úloha v kvasnom procese pri vzniku tohto nápoja je totiž nezastupiteľná.
 

Nielen pre japonskú kuchyňu

To sme však málinko odbočili ku kulinárskym záležitostiam, ale nás predsa len viac zaujímajú ony až zázračné vlastnosti, ktoré má kyselina kojová na pleť. Poradí si totiž ako s pehami od slniečka, tak s melazmou a  aj ďalšími typmi nadmernej pigmentácie, ak jej sily využívate v správnej koncentrácii, dostatočne dlho a pravidelne.
 
Kyselinu kojovú je možné na trhu zohnať v "surovom" stave, v tejto podobe však môže pri neodbornom použití pleti skôr uškodiť. Preto je ideálne spoľahnúť sa na silu kyseliny kojovej už správne koncentrovanej v kvalitnom kozmetickom prípravku. My vám z nášho portfólia môžeme odporučiť napríklad White Balance Brightening Serum.
 
Vedľa pieh a melazmy existuje mnoho ďalších druhov hyperpigmentácie a na všetky tieto typy je kyselina kojová výborným "bieličom". Má totiž jedinečnú schopnosť potláčať produkciu melanínu, farbiva, ktoré je zodpovedné napríklad za to, že sa na slniečku opálime dohneda.
 dokonalá pleť 

"Postrach" pre pehy

Všetci ľudia majú v pleti bunky melanocyty, ktoré produkujú pigment melanín, tmavé farbivo, ktoré pokožka využíva, aby sa chránila pred slnečným žiarením a ďalšími vplyvmi okolitého prostredia. Kým nás tento pigment chráni pred slnkom, naše melanocyty sa môžu poškodiť, ak je pleť vystavená slnečnému žiareniu až príliš. Často je výsledkom tohto poškodenia práve nadbytočné množstvo melanínu produkovaného v dermis. A viditeľným výsledkom sú malé hnedé fliačky na pleti, teda staré známe pehy. Prípravky s kyselinou kojovou, respektíve jej komponentom dipalmitátom kyseliny kojovej, dokážu pri topickej aplikácii redukovať množstvo vzniknutého melanínu a zjednotiť tak farebný tón pleti tým, že pehy vybieli.
 

Aj proti melazme

Melazma je ďalším prejavom hyperpigmentácie, avšak v tomto prípade sa jedná o väčšie tmavé oblasti na pleti, než sú pehy. Melazma je následok nadmerne produktívnych melanocytov. Dochádza ku stmaveniu pokožky tváre, najmä na "jabĺčkach" líc, čele, línie čeľuste a oblasti okolo úst. Pôvod melazmy možno hľadať v nadmernom vystavovaní pokožky slnku alebo v nadmernej citlivosti buniek kože. U žien sú často spúšťačom melazmy estrogénové preparáty, hormonálna antikoncepcia alebo tehotenstvo. Ak trpíte melazmou, mali by ste sa okrem používania bieliacich prípravkov tiež čo najviac vyhýbať slnečnému žiareniu, ktoré nežiaduce stmavenie pleti naopak ešte viac podporuje.
 

Biochemický krúžok

Zaujímalo by vás, ako to chemicky funguje, že kyselina kojová vybieli vašu pleť? Táto substancia blokuje činnosť mnohých zvieracích i rastlinných enzýmov. Primárne potláča fungovanie enzýmov, ktoré odstraňujú kyslík z určitých aminokyselín, polyfenolov a xantínov. Niektoré z týchto látok hrajú úlohu aj v produkcii tmavého kožného pigmentu melanínu. Kyselina kojová pôsobí proti týmto prírodným enzýmom, ktoré riadia jeho produkciu. Teda zjednodušene: v pleti sa produkuje menej tmavého kožného farbiva pigmentu, a pleť je teda svetlejšia.
 
Kyselina kojová čelí antioxidačným vlastnostiam enzýmu tyrozinázy, ktorý reaguje s aminokyselinou zvanou tyrozín, dochádza tak k obmedzeniu produkcie melanínu.
 
Kyselina kojová aplikovaná topicky, teda priamo na pleť, dokáže blokovať ďalšiu produkciu melanínu a pleť zosvetliť. Avšak v momente prerušenia jej používania môže postupom času dôjsť k opätovnej produkcii melanínu, a tým pádom k stmavnutiu pleti, pretože ani kyselina kojová nie je schopná zablokovať produkciu melanínu navždy.
Koniec článku