Máte radi sladké? Vytvárate si vrásky

Máte radi sladké? Vytvárate si vrásky
Rubrika: Omladenie pleti 04.10.2019
tlač

Za hlavnú príčinu vzniku vrások a starnutia pleti býva považované UV žiarenia, ktoré sa na ňom podieľa medzi 70 až 80%. Ani glykácia však nie je bez viny, na starnutie pleti sa podieľa zhruba z 10 až 20%. Čo to glykácia je, ako v tele vzniká a ako ju redukovať? Omladenie pleti zvládnete v pohode správnou starostlivosťou.

Vrásky, jemné ryhy a ochabnutie pleti môžu byť vedľajším produktom glykácie, pri ktorej sa nadbytočné molekuly cukrov viažu predovšetkým na kolagénové vlákna v koži, ktoré v dôsledku toho strácajú svoju pevnosť a pružnosť. Pokožka tak stráca svoju štruktúru, a je tiež náchylná k poškodeniu slnkom, a tým pádom aj rozvoju viditeľných známok starnutia kože.

Vrásky z cukru

Glykácia je reakciou medzi molekulami cukru a bielkovín, ktorá následne spôsobuje vznik konečných produktov pokročilej glykácie (AGE). Príčinou je hromadenie molekúl cukrov zo stravy aj poškodenie kože voľnými radikálmi. Medzi bielkoviny, na ktoré sa viažu molekuly cukru, patria hlavne kolagén, konkrétne molekula lyzínu. Bielkovina sa naviaže na molekulu cukru, ktorý následne otvorí svoju štruktúru a od bielkovín si odoberie aminoskupinu.

Vzniká tak nestabilný medziprodukt zvaný Schiffova báza. Tá potom reaguje svojím rozpadom alebo rozpustením, keď vzniká ďalší medziprodukt zvaný Amadoriho produkt. Ďalším sieťovaním a sformovaním nezvrátiteľných väzieb potom vznikajú AGE. Tieto AGE sú zasieťované bielkoviny, ktoré už stratili svoju biologickú funkciu.

Poškodený kolagén v koži

AGE môžu byť škodlivé, keď sa začnú hromadiť v koži. Uloženie AGE vo vrchnej dermis môže mať za následok jej zožltnutie. Zasieťovanie kolagénu zase k stuhnutiu kože, a tým pádom vzniku vrások. AGE deformujú kolagén a zhoršujú jeho fungovanie, čo spomaľuje jeho bunkovú obnovu.

Prečo vám cukor prirába vrásky? Prečo vám cukor prirába vrásky? Slovo glykácia možno ešte nepoznáte. Ale vedzte, že s tým, aká pozornosť sa tomuto fenoménu začína venovať, sa s ním zoznámite čoskoro. A jej následky možno nevedomky vnímate na svojej koži už teraz!

AGE môžu byť aj príčinou zápalu a produkcie cytokínov a prozápalových bielkovín, ako matrix metaloproteinázy, ktoré navyše stimulujú rozklad kolagénu. S AGE ale nejde ruka v ruke len starnutie pleti, ale aj problémy celého organizmu. S cukrom by ste si preto mali dať pohov. Glykáciu ešte viac zvýrazňujú vnútorné faktory ako diabetes, ale aj vonkajšie typu znečistenie životného prostredia či fajčenie.

Starnutie pleti začína byť vidieť po tridsiatke

Vonkajšie znaky glykácie sa typicky začínajú objavovať okolo tridsiateho až tridsiateho piateho roka, kedy sa na pleti začne prejavovať naplno aj nahromadené poškodenie UV lúčmi, oxidatívny stres, hormonálne zmeny, a tiež pôsobenie AGE.

Keď sme mladší, telo má viac možností a vlastných zásob, ako sa s poškodením vysporiadať. Telo tiež produkuje viac kolagénu a kyseliny hyalurónovej. Ich množstvo sa ale s rastúcim vekom začína znižovať, rovnako ako ich produkcia. A poškodenia pleti začína byť viditeľnejšie.

Ani zdravé cukry nie sú bez viny

Čo sa týka glykácie, problém je aj to, že zďaleka nejde len o priemyselne vyrobené cukrovinky a rafinovaný cukor. Tiež zdravé cukry, napríklad zo zeleniny alebo celozrnných produktov, bohužiaľ v rámci glykácie tiež škodia, hoci samozrejme o poznanie menej ako cukry rafinované.

Cukry navyše potrebujeme pre náš energetický metabolizmus, v boji za mladšiu pleť ich teda rozhodne zo stravy nemôžeme, alebo by sme aspoň nemali, kompletne vylúčiť.

Ako glykáciu znížiť?

Dôležité je poskytnúť pleti aktívne látky, ktoré bránia nadväzovaniu cukrov na bielkoviny. Jednou z týchto látok je karnosin, ktorý nájdete v peptidovom sére Liquid Peptides, ochranných denných krémoch Advanced Day Total Protect a Physical Sunscreen alebo v očnom kréme Advanced Day Eye Protect.

Karnosin, respektíve L-karnosin (jeho chirálne správna forma), je dipeptid, ktorý bežne vzniká v ľudskom tele. Jeho hladina sa s vekom znižuje. Karnosin svojím pôsobením inhibuje negatívny účinok produktov AGE tým, že bráni sieťovaniu molekúl, napríklad kolagénu. Reaguje s karbonylovými skupinami na oxidovaných bielkovinách a bráni ich sieťovaniu s bežnými molekulami. Táto aktivita sa viaže na lysinovo-histidínovú sekvenciu dipeptidu. Atómy dusíka majú voľný pár elektrónov, ktorý môže napadnúť ketóny na glykované proteíny, čím bráni ich sieťovaniu na bielkoviny.

Pôsobí tiež antioxidačne

L-karnozín navyše na seba viaže produkty oxidácie lipidov v priebehu reťazovej voľnoradikálovej reakcie, ktorej tým zabraňuje. Neutralizuje peroxylové a hydroxylové radikály, rovnako ako singletový kyslík, môže tiež neutralizovať chlórnanové anióny tým, že s ním utvára stabilné chloraminové komplexy. Karnosin je jednoducho výhra v snahe o omladenie pleti!

Glykáciu inhibuje tiež topicky aplikovaný extrakt zo zeleného čaju. Pleti ho môžete poskytnúť aplikáciou pleťovej textilnej masky, ktorá navyše krásne hydratuje pleť. Neškodí tiež zaradiť produkty, ktoré stimulujú produkciu kolagénu v koži, napríklad tie s obsahom retinoidov alebo vitamínu C.

Koniec článku