Retinoidy alias vitamín A, retinol, retinal, retinyl palmitát, retinyl retinoate... Vyznajte sa v nich!

Retinoidy alias vitamín A, retinol, retinal, retinyl palmitát, retinyl retinoate...  Vyznajte sa v nich!
Rubrika: Omladenie pleti 17.07.2019
tlač

Vitamín A nie je v kozmetických produktoch neznámou zložkou, naopak patrí dlhodobo medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie. Nielen, že omladzuje pleť, ale tiež redukuje akné a pigmentáciu a pokožku celkovo ozdravuje, ak sa používa správne. Zoznámte sa s jeho najbežnejšími formami.

Ako je to vôbec s terminológiou? Retinol je už konkrétna forma vitamínu A, zatiaľ čo retinoidy, to je termín zastrešujúci všetky lokálne aplikované látky, ktoré sú od vitamínu A odvodené. Jedná sa teda o pomerne veľkú skupinu látok, v ktorej nemusí byť vždy ľahké sa zorientovať.

Retinyl palmitát (retinyl palmitate)

Retinyl palmitát v sebe kombinuje retinol, teda vitamín A, s kyselinou palmitovou. Tá sa v produktoch starostlivosti o pleť najčastejšie využíva pre svoje čistiace vlastnosti. V kombinácii s retinolom v podobe retinyl palmitátu má potom účinok ako všetky ostatné retinoidy.

Keďže sa ale jedná o biologicky neaktívnu formu vitamínu A, musí dôjsť k jeho premene na biologicky aktívnu kyselinu retinovú. V prípade retinyl palmitátu, ktorý je najslabším z retinoidov, to vyžaduje najprv premenu retinolu na retinal (retinaldehyd), a potom ešte ďalšie premenu retinaldehydu na kyselinu retinovú.

Keďže je navyše retinol v retinyl palmitáte naviazaný na mastnú kyselinu, percentá, ktoré bývajú často uvádzaná na produkte a ktorá udávajú jeho silu, nehovoria nič o tom, koľko výrobok obsahuje retinolu, ktorý sa môže premeniť na kyselinu retinovú, a tým pádom aktívne pôsobiť v koži. Uvedené percentá sa totiž viažu k retinyl palmitátu, teda spoločnému obsahu kyseliny palmitovej a retinolu, pričom retinol typicky vždy tvorí menší podiel než objemnejšia kyselina palmitová. Z toho potom vyplýva, že retinyl palmitát býva zvyčajne uvádzaný ako najjemnejší z rodiny retinoidov.

Retinol

Najznámejší a najpoužívanejší retinoid, to je retinol. Nájdeme ho v rade rôznych kozmetických produktov na trhu a jedná sa o veľmi účinnú (nielen) anti-ageingovú látku.

Jedným z mechanizmov jeho pôsobenia je deaktivácia enzýmov matrix metaloproteinázy, ktoré v koži rozkladajú kolagén. Okrem toho navyšuje obnovu buniek kože a zlepšuje jej hydratáciu.

Ako je vysvetlené vyššie, retinol nie je biologicky aktívnou formou vitamínu A, v koži sa po absorpcii musí premeniť na retinaldehyd, a ten potom na kyselinu retinovú, ktorá aktívne pôsobí.

Používať by sa retinol mal len večer na nočné použitie, pretože nie je úplne fotostabilný. Keďže môže pleť, ktorá na neho nie je zvyknutá, dráždiť, je vhodné voliť produkty s jeho obsahom s takou technologickou úpravou, ktorá zaistí jeho postupné priebežné uvoľňovanie do kože.

Vzhľadom k svojej účinnosti by sa tiež nemal používať súčasne s topicky aplikovanými, nezmývajúcimi kozmetickými produktmi s obsahom AHA / BHA kyselín, ako je kyselina glykolová, mliečna či salicylová. Odporúča sa tiež spájať večernú aplikáciu retinolu s rannou aplikáciou širokospektrálnej slnečnej ochrany. Retinoidy všeobecne totiž môžu zvyšovať citlivosť pleti na ultrafialové lúče.

Na používanie retinolu je vhodné pleť postupne privykať. V praxi sa odporúča prvé dva týždne aplikovať ob dve noci, tretí a štvrtý týždeň ob noc a po mesiaci už na pleť nanášať každý večer. Pozor, ak meníte po spotrebovaní prvého produktu za produkt s vyššou koncentráciou, aj tu platí, že by ste mali pleť silnejšiemu produktu opäť nechať postupne privykať, aby ste minimalizovali riziko podráždenia pokožky.

Tretinoín

Tretinoín čiže kyselina all-trans-retinová je ďalším z rodiny retinoidov. Táto v tukoch rozpustná molekula má na jednom svojom konci acidickú zložku, teda karboxylovú skupinu, a na konci druhom v tukoch rozpustnú zložku, pričom tieto zložky prepája uhlíkový reťazec. Tretinoín je účinný nielen proti akné, ale tiež zlepšuje stav pleti poškodenej slnečným žiarením. Jedná sa o jeden z najsilnejších retinoidov, preto ho nájdeme len v produktoch na lekársky predpis, ktoré nemožno zakúpiť voľne.

Retinal (retinaldehyd)

Nie je retinol ako retinal. Retinal delí len jediný krok od biologicky aktívnej kyseliny retinovej. Práve preto na pleť pôsobí až 11x rýchlejšie ako klasický retinol, kedy dochádza k obnove pleti a nárastu obsahu kolagénu v nej. Podobne ako retinol, tiež retinal môže pleť dráždiť, viac než vhodné je preto opäť voliť také produkty, ktoré ho obsahujú v obalený (zapuzdrený) vo forme zaisťujúcej minimálne podráždenie a jeho rovnomernú distribúciu do pleti v priebehu noci.

Sám retinaldehyd navyše pôsobí antibakteriálne, preto je nielen skvelým spojencom proti vráskam a starnutiu pleti, ale aj na redukciu jej nedokonalostí a vyrážok.

Aj v prípade retinalu sa odporúča postupne navyšovať koncentráciu používaných produktov od najnižších k najvyšším, a predovšetkým, nechať na ne pleť postupne privykať - v rovnakej schéme ako u retinolu. Tiež retinal je ako retinol málo fotostabilný, a je tým pádom určený len na večerné použitie v podobe nočných koncentrovaných sér.

Retinyl retinoate

Patent britskej značky Medik8, to je najmladší člen rodiny retinoidov - retinyl retinoate, unikátna molekula, za ktorou stojí 8 rokov vedeckého výskumu. Retinyl retinoate je hybridná obalená molekula, ktorá v sebe prepája retinol a kyselinu retinovú. Oproti ostatným retinoidom má tú výhodu, že je na svetle stabilný, a produkty s jeho obsahom možno teda používať nielen večer, ale aj ako súčasť rannej starostlivosti.

Kombinuje v sebe omladenie v štýle retinolu a kyseliny retinovej, pričom však dochádzalo k podráždeniu, ktoré kyselina retinová typicky spôsobuje. Navyšuje obsah kolagénu, redukuje vrásky a spevňuje pleť až 8x silnejšie ako bežný retinol.

Klasikou je, ako u ostatných retinoidov, prečistenie pleti a antibakteriálny účinok, vďaka ktorému dochádza pravidelným používaním k redukcii nedokonalostí a akné. S bunkovou obnovou pleti ide ruka v ruke aj redukcia nadmernej pigmentácie, spevnenie pleti a nárast jej elasticity a celkové omladenie a ozdravenie. Nie nadarmo sa táto molekula prezýva "ferrari vo svete anti-ageing".

Koniec článku