Vápnik nie je len pre silné kosti. Pomôže aj s omladením

Vápnik nie je len pre silné kosti. Pomôže aj s omladením

Vápnik je dôležitá minerálna látka, ktorá je v tele nevyhnutná pre rad procesov. Možno vás ale prekvapí, že dôležitý je jeho obsah v koži aj pre jej mladistvý vzhľad.

Vedeli ste, že vrásky a povolená pleť majú súvislosť s kvalitou kostí? Podľa tejto štúdie môžu byť vrásky čiastočne spôsobené aj úbytkom kostnej hmoty v tvárových kostičkách. Štúdia samozrejme nespochybňuje význam kvality pleti v oblasti anti-aging, ale poukazuje aj na faktor kvality kostí. A práve s tým súvisí vápnik.

Jeho konzumácia a dostatočné množstvo v organizme je základ pre zdravé a silné kosti, vrátane tých tvárových. Doprajte si teda pravidelne mlieko, brokolicu, lososa a alebo sa spoľahnite na jeho príjem prostredníctvom doplnkov stravy. Nájdete ho napríklad v našom multivitamíne VIT-A-MIN by Brandeis Clinic alebo prípravku proti prekysleniu organizmu ANTI-ACID by Brandeis Clinic.

Vápnik priamo na pleť

Ako je to ale s vápnikom nie orálne konzumovaným, ale aplikovaným topicky, teda priamo na pleť? Môže jej pomôcť s anti-aging? Tu je potrebné sa vypraviť do oblasti fyziológie.

Vápnik je jednou z minerálnych látok, ktorá sa v našom organizme vyskytuje najhojnejšie. Pôsobí ako regulátor fyziologických reakcií. Niet preto divu, že ho nájdeme aj v koži. Tiež tu funguje ako regulátor. Vplyv má na obnovu kožných buniek (tzv. deskvamácia). Ak ho pokožka obsahuje málo, môže sa javiť ako suchá a tenká, skrátka nezdravá. Odumreté bunky sa totiž v dôsledku deficitu horšie odlučujú z povrchu kože, kde sa hromadia. A v hlbších vrstvách sa zase v dôsledku deficitu vápnika spomaľuje produkcia nových kožných buniek a ich diferenciácia.

Hoci z povrchu kože neustále odlučuje odumreté kožné bunky, hrúbka našej kože, respektíve jej vrstvy tvorené živými bunkami, zostávajú stále rovnaká. V hlbokých vrstvách kože s týmto cieľom neustále vznikajú nové kožné bunky, a vďaka procesu diferenciácie neustále nahrádzajú odlúčené odumreté bunky.

Neustály kolobeh výmeny buniek kože

Niekedy sa odumretých buniek zbavujeme rýchlejšie, inokedy pomalšie, však koža musí vždy reagovať adekvátne. A je to práve obsah vápnika vo vrchných vrstvách epidermis, čo reguluje diferenciáciu buniek hlbšie v koži. Pri tomto procese sa ešte plne nevyvinuté bunky v bazálnej vrstve epidermis buď premenia na bežné kožné bunky, ktoré v bazálnej vrstve zostávajú, alebo sa diferencujú na bunky terminálne, ktoré stúpajú vrstvami epidermis až k jej povrchu, kde odumierajú a podliehajú exfoliácii.

Užite si silu vápnika v ampulkách Monoderma Soy Calcium Supreme!

Keď vo vrchnej epidermis bunky odumrú a prejdú jej granulárnou vrstvou, sú zbavené obsiahnutého vápnika. Ak odumrie väčšie množstvo buniek (teda dôjde k výraznej exfoliácii), vo vrchnej epidermis sa začne hromadiť väčšie množstvo vápnika. Kožné bunky keratinocyty ho potom vstrebú väčšie množstvo, a v dôsledku toho vyšlú signál do bazálnej vrstvy, aby došlo k navýšeniu diferenciácie kožných buniek, ktoré majú nahradiť bunky stratené odlupovaním kože.

Čím viac vápnika, tým rýchlejšia obnova pleti

Čím teda vrchné vrstvy epidermis obsahujú vápnika viac, tým rýchlejšia je produkcia a diferenciácie kožných buniek, a tým pádom je bohatšia obnova kože na bunkovej úrovni. Naopak jeho malé množstvo obnovu pleti spomaľuje.

Topickým dodaním vápnika teda môžeme pozitívnym spôsobom ovplyvniť to, ako naša pleť regeneruje. Dosiahneme tak podobný účinok ako (mikro) dermabrázia alebo peeling, čo sú ošetrenia, ktoré tiež navyšujú obsah vápnika v koži tým, že po nich dochádza k odlúčeniu väčšieho množstva buniek kože.

Omladenie pleti podporuje vápnik tiež tým, že pôsobí antioxidačne, respektíve navyšuje činnosť dvoch silných antioxidantov v koži, enzýmu katalázy a superoxiddismutázy. Tie pôsobia preventívne proti poškodeniu kolagénu a ďalších dôležitých zložiek kože voľnými radikálmi.

Vyšší obsah vápnika vo vrchných vrstvách pleti navyše napomáha obnoviť a zachovať fungovanie ochrannej kožnej bariéry. Vhodná je preto topická aplikácia produktov s jeho obsahom po dermokozmetických procedúrach, ako je peeling či dermabrázia. Napomáha ale aj pleti vyčerpanej a vysušenej chladným, suchým vzduchom v zime.

Staršie články:
Užite si retinol a vitamín C na plno. Vďaka týmto látkam!
Omladenie pleti13.4.2019

Užite si retinol a vitamín C na plno. Vďaka týmto látkam!

Retinoidy, teda deriváty retinolu (vitamín A) a vitamín C sú látky, ktoré vám umožnia spomaliť starnutie pleti. Pokiaľ ich ale do starostlivosti zahrniete aj s nasledujúcimi aktívnymi látkami, zaistíte si ešte väčšiu účinnosť.

Micelárna voda, micelárny pena a ďalšie micelárny produkty. Ako fungujú?
Omladenie pleti11.4.2019

Micelárna voda, micelárny pena a ďalšie micelárny produkty. Ako fungujú?

Slovo micelárny sa v poslednej dobe skloňuje v rôznych pádoch i spojeniach. Čo je na micelárnych produktoch tak prevratného, a prečo sa teraz vyhrievajú na výslní popularity?

Lactobacillus a ďalšie probiotiká: Ako pôsobia na pleť?
Omladenie pleti10.4.2019

Lactobacillus a ďalšie probiotiká: Ako pôsobia na pleť?

Ak si myslíte, že Lactobacillus a iné probiotiká nájdete len v kefíre alebo jogurte, ste na omyle. Jednou z posledných noviniek kozmetickej starostlivosti je využitie týchto prospešných mikroorganizmov v topicky aplikovaných produktoch.

Hydratácia suchej pleti ľahko a rýchlo. Pomôžu vám hydratačné magnety a glycerín
Omladenie pleti9.4.2019

Hydratácia suchej pleti ľahko a rýchlo. Pomôžu vám hydratačné magnety a glycerín

A popri tom tiež ďalšie aktívne látky, ktoré nájdete v rôznych kozmetických produktoch. Ako vlastne pleť vodu čerpá a zadržiava?

Pleť by ste mali chrániť pred slnkom, ale aj znečistením
Omladenie pleti6.1.2019

Pleť by ste mali chrániť pred slnkom, ale aj znečistením

Že je pleť treba chrániť pred UVA a UVB lúčmi, ktoré na zem mieria zo slnka, to pravdepodobne viete. Ste si ale vedomí toho, že pleť môže poškodiť aj znečistenie z vonkajšieho prostredia alebo modré žiarenie?