Vitamín F posilní vašu pleť a dodá jej hydratáciu

Vitamín F posilní vašu pleť a dodá jej hydratáciu

Vitamínov existuje celý rad a aby sa nich a ich účinkoch človek zorientoval, vyžaduje to nutnú dávku štúdia. Niektoré z vitamínov sú navyše svojim označením pomerne mätúce. Ako práve spomínané "efko".

Označenie vitamín F sa vzťahuje ku kyseline linolovej, a ďalej potom k termínu ako etyl linolát (etyl linoleate) alebo tiež všeobecnejšiemu označeniu omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, pod ktorý zahŕňame ešte ďalšie kyseliny, napríklad gamma-linolovú, eikosadienovú či arachnidovú.

Kde sa vzalo pomenovanie vitamín F?

Písmeno F odkazuje k anglickému pomenovaniu "fatty acid", teda mastná kyselina. V prípade kyseliny linolovej sa jedná sa o esenciálnu mastnú kyselinu, ktorú si pleť a ani telo nedokáže samo utvárať, organizmus ju preto musí prijať buď v strave alebo topickou aplikáciou.

Kyselina linolová je polynenasýtená mastná kyselina, ktorá sa v tele vyskytuje prevažne v lipidovej zložke bunkových membrán. Je nevyhnutná pre správny rast a fungovanie buniek, prospešná je tiež pri hojení poranení.

Formuje kožný plášť

Ochrannú lipidovú bariéru čiže kožný plášť tvoria z 50% ceramidy, z 20% mastné kyseliny a z 25% cholesterol. Vďaka nej si pleť dokáže zachovať hydratáciu, a zároveň bráni vstupu alergénov a ďalších dráždivých látok. Kyselina linolová je pritom hlavnou zložkou ceramidov, čím utvára viac ako polovicu matrixu tejto ochrannej bariéry.

Zúčastňuje sa tiež biosyntézy kyseliny arachnidovej, ktorá sa v tele premieňa na prostaglandíny, tuky nápomocné pri regenerácii a hojení poškodeného či zapáleného tkaniva. Je preto dôležitým protizápalovým komponentom nielen pre kožu.

Nedostatok kyseliny linolovej môže viesť k suchej pleti, a dokonca lámavým vlasom, ktoré môžu vypadávať. Podiel má aj na zlom hojení pleti a spomalení regeneračných procesov v koži. Keďže sa v koži prirodzene vyskytuje, pri lokálnej aplikácii pokožkou dobre prestupuje, a napomáha tiež absorpcii ďalších aktívnych látok.

Ideálne po kozmetických ošetreniach

Vďaka tomu, že podporuje hojenie a regeneráciu pleti, a naopak redukuje zápalovú aktivitu v koži, je vitamín F ideálny aj pre podporu pleti po kozmetických ošetreniach, ako sú chemické peelingy či dermabrázia. Minimalizuje tiež vznik jaziev a uľavuje od bolestí a pnutia pleti namáhanej procedúrami. Pozitívne pôsobí aj na poškodenú či slnkom spálenú pleť a podporuje hydratáciu kože, ktorú navyše zjemňuje a vypĺňa vrásky v nej.

A ovplyvňuje tiež akné ...

Ľudia s problematickou pleťou a pupienkami majú v koži typicky nižší obsah kyseliny linolovej. Jej topická aplikácia výskyt akné znižuje, a tiež zmenšuje a sťahuje komedóny a zlepšuje celkový vzhľad pleti s akné.

Ako pôsobí vitamín F na organizmus?

Esenciálne mastné kyseliny sú nevyhnutné pre správny rast a fungovanie telesných buniek. Okrem toho, že sú nevyhnutné pre syntézu lipidov, kľúčový je ich význam aj v životnom cykle srdcových buniek.

Organizmus kyselinu linolovú využíva pri rade neustále prebiehajúcich metabolických procesov. Hoci sa jedná fakticky o tuk, podporovať môže chudnutie, pretože stimuluje vylučovanie mastných kyselín z adipocytov, čo sú tukové bunky zodpovedné za vznik tukového tkaniva, respektíve ľudovo povedané tukových vankúšov.

Pozitívny vplyv má tiež na zdravie kardiovaskulárnej sústavy. Prospešná môže byť čoby prevencia aterosklerózy, žiadúco upravuje hladinu cholesterolu a krvného cukru. Kyselina linolová je navyše silným antioxidantom, ktorý napomáha ochrane tkanív pred negatívnymi vplyvmi voľných radikálov.

Kde vziať vitamín F?

V dostatočnom množstve sa vyskytuje v rade potravín, v rastlinných olejoch, orechoch, vaječných žĺtkoch aj kakaovom masle.

Najlepšie zdroje:

  • Konopné semienka a olej z nich
  • Ľanové semienka a olej či múka z nich
  • Olej z hroznových jadier
  • Tekvicové či slnečnicové semienka
  • Orechy, vrátane orechov píniových a pistácií
  • Olej z boráku, pupalky či semien čiernej ríbezle
  • Bobule Acai

S článkom súvisia tieto produkty:

C-TETRA LUXE
Sérum C-TETRA v ešte účinnejšej verzii, to je C-TETRA LUXE. Spomaľuje proces starnutia pleti, rozjasňuje
100% vegan
V tehotenstve a pri dojčení
72 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Pre krásne riasy a vlasy, ale omladenie poskytne aj pokožke. Sójový olej!
Omladenie pleti26.9.2018

Pre krásne riasy a vlasy, ale omladenie poskytne aj pokožke. Sójový olej!

Sójový olej sa zďaleka nepoužíva len na varenie, ale aj čoby anti-aging ingrediencia v kozmetických produktoch. Nepodporuje ale len zdravie pleti, prospešný je aj vlasom, riasam a obočiu.

Vitamín B3 alias niacín pre omladenie pleti i fungujúci mozog
Omladenie pleti24.9.2018

Vitamín B3 alias niacín pre omladenie pleti i fungujúci mozog

Niacín čiže vitamín B3 je vo vode rozpustná živina, ktorú môžeme získať konzumáciou pomerne rôznych potravín. Medzi najlepšie zdroje patria mäso, huby, tučné morské ryby či semienka. Ako naznačuje označenie vitamín B3, patrí niacín do B-komplexu, skupiny vitamínov B, ako napríklad tiamín (B1), riboflavín (B2), pyridoxín (B6) alebo kyselina pantoténová (B5).

Vitamínu C na pleť existuje viac druhov. Ktorý je najlepší?
Omladenie pleti19.9.2018

Vitamínu C na pleť existuje viac druhov. Ktorý je najlepší?

Vitamín C je pre organizmus aj pre pleť dokonalá vitamínová bomba. Čo sa topickej aplikácie týka, na výber máte hneď z niekoľkých typov vitamínu C. V čom sa medzi sebou líšia a pre čo sú jednotlivé typy vhodné?

Chystáte sa na chemický peeling či laserové omladenie?
Omladenie pleti17.9.2018

Chystáte sa na chemický peeling či laserové omladenie?

Poslúchnite samozrejme rady svojho lekára, zároveň si ale už teraz môžete prečítať, ako by mala vyzerať vaša starostlivosť o pleť po estetickom ošetrení.

Dokonalá ochrana pleti vďaka extraktu z moringy
Omladenie pleti13.9.2018

Dokonalá ochrana pleti vďaka extraktu z moringy

Moringa je známa ako superpotravina. Dochutíte s ňou skvelé jedlo, po ktorého konzumácii budete ťažiť z pozitívneho vplyvu, ktorý má moringa na organizmus, a dokonca ju môžete zahrnúť aj do svojej starostlivosti o pleť, ktorú chráni a vyživuje. Proste multifunkčná superstar.