Vitamín F posilní vašu pleť a dodá jej hydratáciu

Vitamín F posilní vašu pleť a dodá jej hydratáciu
Rubrika: Omladenie pleti 28.09.2018
tlač

Vitamínov existuje celý rad a aby sa nich a ich účinkoch človek zorientoval, vyžaduje to nutnú dávku štúdia. Niektoré z vitamínov sú navyše svojim označením pomerne mätúce. Ako práve spomínané "efko".

Označenie vitamín F sa vzťahuje ku kyseline linolovej, a ďalej potom k termínu ako etyl linolát (etyl linoleate) alebo tiež všeobecnejšiemu označeniu omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, pod ktorý zahŕňame ešte ďalšie kyseliny, napríklad gamma-linolovú, eikosadienovú či arachnidovú.

Kde sa vzalo pomenovanie vitamín F?

Písmeno F odkazuje k anglickému pomenovaniu "fatty acid", teda mastná kyselina. V prípade kyseliny linolovej sa jedná sa o esenciálnu mastnú kyselinu, ktorú si pleť a ani telo nedokáže samo utvárať, organizmus ju preto musí prijať buď v strave alebo topickou aplikáciou.

Kyselina linolová je polynenasýtená mastná kyselina, ktorá sa v tele vyskytuje prevažne v lipidovej zložke bunkových membrán. Je nevyhnutná pre správny rast a fungovanie buniek, prospešná je tiež pri hojení poranení.

Formuje kožný plášť

Ochrannú lipidovú bariéru čiže kožný plášť tvoria z 50% ceramidy, z 20% mastné kyseliny a z 25% cholesterol. Vďaka nej si pleť dokáže zachovať hydratáciu, a zároveň bráni vstupu alergénov a ďalších dráždivých látok. Kyselina linolová je pritom hlavnou zložkou ceramidov, čím utvára viac ako polovicu matrixu tejto ochrannej bariéry.

Zúčastňuje sa tiež biosyntézy kyseliny arachnidovej, ktorá sa v tele premieňa na prostaglandíny, tuky nápomocné pri regenerácii a hojení poškodeného či zapáleného tkaniva. Je preto dôležitým protizápalovým komponentom nielen pre kožu.

Nedostatok kyseliny linolovej môže viesť k suchej pleti, a dokonca lámavým vlasom, ktoré môžu vypadávať. Podiel má aj na zlom hojení pleti a spomalení regeneračných procesov v koži. Keďže sa v koži prirodzene vyskytuje, pri lokálnej aplikácii pokožkou dobre prestupuje, a napomáha tiež absorpcii ďalších aktívnych látok.

Ideálne po kozmetických ošetreniach

Vďaka tomu, že podporuje hojenie a regeneráciu pleti, a naopak redukuje zápalovú aktivitu v koži, je vitamín F ideálny aj pre podporu pleti po kozmetických ošetreniach, ako sú chemické peelingy či dermabrázia. Minimalizuje tiež vznik jaziev a uľavuje od bolestí a pnutia pleti namáhanej procedúrami. Pozitívne pôsobí aj na poškodenú či slnkom spálenú pleť a podporuje hydratáciu kože, ktorú navyše zjemňuje a vypĺňa vrásky v nej.

A ovplyvňuje tiež akné ...

Ľudia s problematickou pleťou a pupienkami majú v koži typicky nižší obsah kyseliny linolovej. Jej topická aplikácia výskyt akné znižuje, a tiež zmenšuje a sťahuje komedóny a zlepšuje celkový vzhľad pleti s akné.

Ako pôsobí vitamín F na organizmus?

Esenciálne mastné kyseliny sú nevyhnutné pre správny rast a fungovanie telesných buniek. Okrem toho, že sú nevyhnutné pre syntézu lipidov, kľúčový je ich význam aj v životnom cykle srdcových buniek.

Organizmus kyselinu linolovú využíva pri rade neustále prebiehajúcich metabolických procesov. Hoci sa jedná fakticky o tuk, podporovať môže chudnutie, pretože stimuluje vylučovanie mastných kyselín z adipocytov, čo sú tukové bunky zodpovedné za vznik tukového tkaniva, respektíve ľudovo povedané tukových vankúšov.

Pozitívny vplyv má tiež na zdravie kardiovaskulárnej sústavy. Prospešná môže byť čoby prevencia aterosklerózy, žiadúco upravuje hladinu cholesterolu a krvného cukru. Kyselina linolová je navyše silným antioxidantom, ktorý napomáha ochrane tkanív pred negatívnymi vplyvmi voľných radikálov.

Kde vziať vitamín F?

V dostatočnom množstve sa vyskytuje v rade potravín, v rastlinných olejoch, orechoch, vaječných žĺtkoch aj kakaovom masle.

Najlepšie zdroje:

  • Konopné semienka a olej z nich
  • Ľanové semienka a olej či múka z nich
  • Olej z hroznových jadier
  • Tekvicové či slnečnicové semienka
  • Orechy, vrátane orechov píniových a pistácií
  • Olej z boráku, pupalky či semien čiernej ríbezle
  • Bobule Acai
Koniec článku