Čierna zlupovacia maska s aktívnym uhlím. Ako pôsobí proti akné a rozšíreným pórom?

Čierna zlupovacia maska s aktívnym uhlím. Ako pôsobí proti akné a rozšíreným pórom?

Aktívne uhlie sa v minulosti využívalo ako univerzálna protilátka pri otravách jedlom a jedmi, alebo na filtráciu vody. Jeho využitie ale siaha oveľa ďalej. Trebárs do kozmetiky. Užiť si ho môžete v moderných čiernych maskách, ktoré sťahujú a čistia rozšírené póry a redukujú akné a lesk pleti.

Aktivované uhlie je jemný čierny prášok, ktorý vzniká z kokosových škrupín, ropného koksu, rašeliny, uhlia alebo iného organického materiálu, treba kôstok rôznych plodov či pilín.

Aktívne uhlie v čiernej maske Medik8 sa získava z ázijského bambusu. Bambus je najrýchlejšie rastúcou drevinou sveta. Podobne ako traviny po odrezaní byle opätovne dorastá z už vytvorených koreňov. Vďaka tomu je jeho produkcia udržateľná a prívetivá voči životnému prostrediu. K jeho zberu dochádza po piatich rokoch rastu, pre spracovanie je typické pálenie v peci, v ktorej teplota presahuje hodnotu 1000 ° C. Po rozdrvení vzniká jemný prášok.

A čo označenie aktivované?

K aktivácii dochádza parou, ktorá sa preháňa cez jemný prášok. Na povrchu prachových častíc utvára milióny drobných otvorov, čo zásadne navyšuje povrchovú plochu uhlia. Na jeden gram tohto čierneho prášku pripadá plochá 200 m2, čo je väčšia plocha ako futbalové ihrisko!

Vďaka tomuto nárastu povrchu je aktivované uhlie mimoriadne účinné, čo sa týka čistenia pleti. Do svojich drobných pórov uzamyká toxíny a ďalšie nečistoty procesom adsorpcie. Za ňu sú zodpovedné tzv. Van Der Waalsove sily, ktoré na základe elektrostatického náboja upínajú tieto drobné častice k povrchu pórov uhoľného prášku. Aktivované uhlie má negatívny náboj, oproti tomu cudzorodé častice náboj pozitívny. A pozitívne a negatívne náboje sa, ako je známe, priťahujú.

Zbaví vás nečistôt

O aké nečistoty sa jedná? Organické nečistoty s uhlíkovým základom, baktérie, ťažké kovy aj potenciálne škodlivé molekuly, ako napríklad chlór, rovnako ako oleje, teda kožný maz. Akonáhle k sebe toxíny aktivované uhlie primkne, uzamyká ich na svojom povrchu, a následne ich z ľahko omyjete z povrchu kože. Tá je vďaka tomu prečistená, povrchovo zjednotená a vyhladená.

Čierna maska ​​ale zďaleka nie je len aktivované uhlie, hoci vďaka nemu získava svoju obvyklú tmavú farbu. Gélovú konzistenciu, ktorú získa prášok po zmiešaní s vodou, by nebolo možné dosiahnuť, keby prášková zmes neobsahovala alginátovú zmes získavanú z morských rias a síranu vápenatého.

Mix s vodou a ľahký gél

Po zmiešaní s vodou sa na seba totiž naviažu molekuly alginátu a síranu, ktoré tekutú zmes premenia v ľahký gél. Ten už k sebe vďaka obsahu aktívneho uhlia po nanesení na pleť priťahuje nečistoty a pokožku čistí, do pleti zároveň difúziou vpúšťa aktívne látky. Pretože je bohatý na vodu, pleť nevysušuje, ale naopak obnovuje jej hydratáciu, a zároveň umožňuje tiež jej zásobovanie kyslíkom.

Ak je však gél vystavovaný pôsobeniu vzduchu, vysúša sa a na pleti tuhne. Po vyschnutí tak môžete celú maskou jedným ťahom z pleti ľahko stiahnuť. Bez nepríjemného pnutia či štípanie, a samozrejme bez presušenia pokožky.

Pozitívny vplyv má aktivované uhlie a čierna zlupovacia maska ​​predovšetkým na aknóznu pleť alebo v prípade rozšírených, zanesených pórov. Ako s týmito problémami s pleťou ďalej bojovať, to si prečítajte v našom článku na túto tému. A v našej kategórii Rozšírené póry nájdete najlepšie kozmetické produkty pre riešenie tohto problému.

Ako sa zbaviť rozšírených pórov?

Rozšírené póry a čierne bodky: Zbavte sa ich definitívne! Rozšírené póry a čierne bodky: Zbavte sa ich definitívne! Medzi najčastejšie problémy s pleťou, ktorých sa dá len veľmi ťažko zbaviť, patria tzv. "čierne bodky" (komedóny) a rozšírené póry. Stopercentne ich odstrániť, tak to nie je vôbec jednoduché. Hoci už možno máte pocit, že ste skúsili všetko a ony stále nemiznú, nevešajte hlavu! Rozšírené póry je možné redukovať, ale je potrebné produkty používať pravidelne a dlhodobo, aby bolo zlepšenie vidieť.

Univerzálny protijed

Podobne ako na pleti pôsobí aktivované uhlie tiež v organizme. Práve odtiaľ pramení jeho označenie univerzálna protilátka. Predovšetkým v črevách na seba totiž naviaže potenciálne škodlivé či priamo jedovaté častice a zabráni ich vstrebaniu cez stenu čreva do tela.

Samo aktivované uhlie sa ale do organizmu cez črevo nevstrebáva, ale iba ním prechádza. Nič na tejto skutočnosti nemení ani to, či sú alebo nie sú na neho naviazané iné toxíny. V prípade, že naviazané sú, sú z tela vylúčené vylučovacou sústavou, bez toho by mohli škodiť zdraviu.

Filtrácia vody aj bielenie zubov

Aktivované uhlie navyše môže podporovať fungovanie obličiek, pretože stimuluje vylučovanie toxínov z tela. Prospešné tak môže byť najmä v prípade chronických ochorení týchto orgánov. Podľa niektorých názorov napomáha vyrovnať aktivované uhlie tiež hladinu cholesterolu.

Okrem toho sa aktívne uhlie využíva na filtráciu a prečistenie vody, použitie nachádza aj v stomatológii a dentálnej hygiene, kde je najmä v posledných rokoch obľúbených prostriedkom, ako účinne, ale zároveň s využitím prírodnej látky vybieliť zuby.

Staršie články:
Oxyresveratrol vás zbaví hyperpigmentácie. Šancu dajte tiež vitamínu C!
Problémy s pleťou29.10.2018

Oxyresveratrol vás zbaví hyperpigmentácie. Šancu dajte tiež vitamínu C!

Nadmerná pigmentácia je nezbedník. Ak sa na pleti raz objaví, je dosť ťažké sa jej zbaviť. Kľúčová je v jej vzniku prevencia, teda dôsledná ochrana pred ultrafialovým žiarením. Keď už ale tmavé škvrny na pleti máte, prevencia nie je dostačujúca a je treba pristúpiť k akčnému plánu.

Alkohol v starostlivosti o pleť. Škodí alebo pomáha?
Problémy s pleťou17.10.2018

Alkohol v starostlivosti o pleť. Škodí alebo pomáha?

S alkoholom v starostlivosti o pleť to nie je jednoduché, názorov naň sa vyskytuje celá rada. Je teda pre pleť naozaj tak zlý, ako tvrdia niektorí, alebo je to celé trochu inak?

Suchá pleť trápi veľkú časť populácie. Jej stav sa s jeseňou a zimou zhoršuje
Problémy s pleťou15.10.2018

Suchá pleť trápi veľkú časť populácie. Jej stav sa s jeseňou a zimou zhoršuje

Jeseň a zima sú pre pleť náročné obdobie. Dokonca aj normálnu pleť je počas nich často suchá a napnutá. A čo potom majú hovoriť nositeľky a nositelia suchého typu pleti... Suchá pleť sa našťastie neradí k neriešiteľným problémom.

Rozaceou trpí viac než 415 miliónov ľudí. Mnohí z nich však na liečbu rezignujú
Problémy s pleťou10.10.2018

Rozaceou trpí viac než 415 miliónov ľudí. Mnohí z nich však na liečbu rezignujú

Včasná diagnóza a následná terapia je pritom jedinou možnosťou, ako progresiu tohto kožného ochorenia, ktoré sa v rozvinutých štádiách spája aj s výrazne negatívnym psychosociálnym dopadom, zastaviť či spomaliť.

Ceramidy v kozmetike zbavia vašu citlivú či suchú pleť vrások
Problémy s pleťou4.10.2018

Ceramidy v kozmetike zbavia vašu citlivú či suchú pleť vrások

Ceramidy sú súčasťou pleti, to ale neznamená, že nie je potreba ich už do pokožky dodávať. Napomáhajú totiž zadržiavať vlahu, posilňujú ochrannú bariéru pokožky a podporujú jej vypnutý a spevnený vzhľad.