Hormóny a pleť: Môžu za akné a vrásky?

Hormóny a pleť: Môžu za akné a vrásky?

Ako ovplyvňujú hormóny našu pleť v rôznych životných etapách? Majú hormóny vplyv na vrásky a ako pleť ovplyvňuje menopauza? Prečítajte si to v našom článku.

Ako ovplyvňujú hormóny pleti medzi dvadsiatkou a tridsiatkou?

Zhruba do dvadsiatich piatich rokov klesá hladina hormónov typických pre pubertu, ubúdať by preto malo aj akné. Hladina hormónov sa však u žien stále mení vždy pred a počas menštruácie, a svojou aktivitou môžu k vyššej aktivite vybudiť mazové žľazy, ktoré začínajú produkovať viac kožného mazu. Vonkajším prejavom môže byť pravidelne sa opakujúci výsev akné v dospelosti.

S blížiacou sa tridsiatkou sa však znižuje produkcia rastových hormónov, a vďaka tomu môže dôjsť k celkovému upokojeniu mazových žliaz. Bohužiaľ so sebou toto upokojenie nesie aj jeden dosť negatívny prejav, a to vznik prvých jemných liniek okolo očí. V tomto veku proti nim možno našťastie pomerne ľahko zakročiť.

Aké hormóny pôsobia na ženský organizmus a pleť?

  • Progesterón, ktorý ovplyvňuje spánok, obranyschopnosť a fungovanie mozgu
  • Estrogén stimulujúci produkciu kolagénu, bielkoviny zodpovedné za pevnosť a zároveň pružnosť pleti
  • Testosterón majúci vplyv na aktivitu mazových žliaz a rast ochlpenia
  • DHEA chrániaci pred oxidatívnym stresom, ktorý môže byť veľkou prekážkou v prevencii predčasného starnutia pleti
  • Ľudský rastový hormón podporujúci elasticitu pleti a svalstva

Počas puberty si hormóny pohrávali predovšetkým s mazovými žľazami. Koža produkovala väčšie množstvo mazu, a v dôsledku toho sa na nej objavovali červené, zapálené pupienky s bielou hlavičkou.

Dospelé akné sa od tohto pubertálneho líši, pupienky sú menšie, menej zapálené, skôr upchaté póry a "čierne bodky", alebo v horšom prípade hĺbkové cystické akné hormonálneho pôvodu, ktoré sa najčastejšie objavuje na brade a línii čeľuste. Okrem vplyvu menštruácie môže mať na akné podiel aj stres či nedostatok spánku, teda faktory opäť ovplyvňujúce hladinu hormónov.

Ďalšou príčinou akné a problémov s pleťou môže byť hormonálna antikoncepcia, respektíve jej vysadenie. Hormonálna antikoncepcia reguluje hladinu hormónov v organizme, ktorý vďaka tomu nie je vystavený ich bežnému, prirodzenému pôsobenia. Ukončení užívania hormonálnej antikoncepcie vráti telo do prirodzeného stavu, čo môže u mnohých žien znamenať aj aknóznu či mastnú pleť, a to aj v prípade, že ste počas užívania práškov mali pleť normálnu či dokonca suchú.

Okrem akné sa v tomto veku žiadne príliš ohromujúce zmeny s pleťou obvykle nedejú. Objaviť sa môže dehydratácia v dôsledku vyššej hladiny progesterónu, hormónu ovplyvňujúceho mimo iného zadržiavanie vody v tele.

CLARIFYING FOAM CLARIFYING FOAM Vysoko-účinná antibakteriálna exfoliačná čistiaca pena pre aknóznu pokožku. Čistí póry hĺbkovo, napomáha redukovať prejavy akné a znižuje tvorbu mazu. Výhodou je jednoduchá aplikácia, obsah prírodných a upokojujúcich látok, hĺbková čistiaca schopnosť. 27 €

A čo v tridsiatke?

Po tridsiatke sa ešte viac spomaľuje produkcia rastových hormónov. Výsledkom sú nielen zmieňované jemné linky okolo očí, ale objavovať sa môžu už aj okolo úst. Považujte ich za zdvihnutý varovný prst značiaci, že je potrebné začať brať anti-ageing starostlivosť o pleť vážne. Často dochádza k nárastu produkcie stresových hormónov, a v koži dochádza k ďalším zmenám. Na pleti vznikajú vrásky, ale zároveň sa občas objaví aj akné. Dokonca aj ženy, ktoré doteraz na akné netrpeli, sa môžu práve v dôsledku hormónov stresu začať s akné prvýkrát v živote stretávať.

V porovnaní s predchádzajúcou dekádou sa znižuje aktivita mazových žliaz, vaša pleť by sa preto mala stať menej mastnou. Dochádza tiež k redukcii začervenaných, zapálených vyrážok, hoci akné samo o o sebe nezaniká, predovšetkým na lícach a brade.

Úbytok estrogénu urýchľuje rozvoj viditeľných známok starnutia pleti. Koža začína horšie zadržiavať vodu, výnimkou nebýva jej pnutie. V takom prípade je vhodné vymeniť denný hydratačný krém za hutnejší, ktorý pleť vyživí a obnoví funkciu ochrannej kožnej bariéry. Aby toho nebolo málo, po tridsiatke sa typicky začína prejavovať ďalší nešvár - hyperpigmentácia, či už v podobe pieh či väčších pigmentových škvŕn, predovšetkým na lícach a okolo úst.

Zlatá štyridsiatka

Vek po štyridsiatke nazývajú odborníci ako vek perimenopauzálny, teda predchádzajúci vlastnej menopauze. Dochádza k postupnému gradujúcemu úbytku estrogénu, čo sa podpíše aj na vašej pleti. Mení sa jej textúra, tonus a pridať sa ešte môže zvýšený rast chĺpkov na tvári.

Perimenopauza je obdobie, v ktorom dochádza k úbytku estrogénu. Ten významne ovplyvňuje fungovanie pleti. Má priamy vplyv na fungovanie kľúčových kožných buniek, ako sú fibroblasty zodpovedné za produkciu kolagénu a elastínu, keratinocyty zúčastňujúce sa ochrany pleti a melanocyty ovplyvňujúce farebný odtieň pleti či prípadnú nadmernú pigmentáciu. Reguluje tiež aktivitu vlasových folikul, a tým pádom rast vlasov, rovnako ako mazových žliaz produkujúcich kožný maz. Hormóny síce na pleť pôsobia po štyridsiatke rovnomerne, vy si však jej zmien môžete všimnúť pomerne nárazovo.

Po štyridsiatke navyše začínajú byť viditeľné poškodenia pleti vonkajším prostredím, predovšetkým slnečným žiarením, ktorá sa v pleti v predchádzajúcej dekády hromadili. Formujú sa linky a vrásky okolo očí, medzi obočím, na čele i okolo úst, na pleti tiež naskakujú tmavé škvrny. Zhruba okolo štyridsiateho piateho roku veku začína byť viditeľný úbytok objemu pleti a povolenie jej kontúr, predovšetkým na krku, brade a v línii čeľuste. Kvôli výkyvom hormónov sa zintenzívňuje rast chĺpkov na tvári. Najrizikovejšie lokality sú horná pera a líca.

Okrem toho môžu na koži vznikať výrastky, ktoré sú spočiatku drobné a hrubšie, v priebehu času ale tvrdnú a zväčšujú sa. Existuje ich celá rada druhov, napríklad seboroická keratóza, aktinická keratóza či sebaceózna hyperplázia. Znamienka môžu byť hnedé, ale aj červené, typicky svojím tvarom prevyšujú okolitú kožu. Preto býva problematické ich zakryť make-upom. Tesne pred päťdesiatkou začne rapídne ubúdať estrogénu a o slovo sa hlásia symptómy menopauzy.

R-RETINOATE DAY & NIGHT R-RETINOATE DAY & NIGHT Super jemné sérum R-RETINOATE DAY & NIGHT predstavuje prelom v anti-ageing starostlivosti o pleť. Redukuje všetky známky starnutia pleti - vrásky, povolenie pleti, pigmentáciu a starecké škvrny. Prvé výsledky sú viditeľné už po 4 týždňoch. Užite si silu unikátnej molekuly retinyl retinoate v tomto dennom sére s vitamínom A.  174 €

Čo sa deje po päťdesiatke?

Okolo päťdesiatky, po ukončení menštruácie, dochádza k dôsledku zmien hladín hormónov a k menopauze. Pretože rapídne ubúda estrogénu, na pleti začínajú byť stále viac a viac zreteľné nežiaduce zmeny.

Rýchly pokles hladiny estrogénu má za následok návaly tepla, pre pleť môže znamenať napríklad vznik rosacey. Nadmerne aktívne mastocyty (žírne bunky) chápu aj neškodné stimuly často ako hrozbu, a vyvolávajú tak alergické reakcie a precitlivenosť. Okrem toho, že je podráždenie pleti nepríjemné, zápal, ktorý sa s ním spája, urýchľuje starnutie pleti. Kaskáda chemických reakcií sprevádzajúcich zápal v koži môže nenávratne poškodiť kožné bunky.

Pretože estrogén ovplyvňuje hlavné kožné bunky a ich fungovanie, jeho extrémny úbytok, ku ktorému po päťdesiatke dochádza, má logicky za následok zmeny pleti. Estrogén napomáha zadržaniu hydratácie v dermis, s jeho úbytkom sa preto spája aj úbytok objemu kože. Tomuto prejavu nijako nepomáha ani fakt, že sa znižuje podkožná zásoba tuku. Vrásky sú v dôsledku toho viditeľnejšie a hlbšie. Spomaľuje sa tiež mikrocirkulácia a dochádza k tenšeniu pleti, k pleti sa dostáva stále menej a menej kyslíka a živín. Podobne ako v predchádzajúcej dekáde, tiež po päťdesiatke môžete pozorovať výraznejší rast chĺpkov a znamienok v tvári. Po päťdesiatke sa skrátka pleť začína meniť v dôsledku hormónov najvýraznejšie. Správnou starostlivosťou možno našťastie aj tieto zmeny spomaliť, a pokračovať v tomto trende aj v nasledujúcich dekádach.

CRYSTAL RETINAL 10 CRYSTAL RETINAL 10 Užite si viditeľnú anti-aging a redukciu vrások počas noci s ultra silným nočným sérom s vitamínom A CRYSTAL RETINAL 10, ktoré obsahuje unikátny retinaldehyd v 0,1% koncentrácii. 104 €

Staršie články:
Čo robiť proti míliám? V lete je hlavnou ochrana pred UV lúčmi
Problémy s pleťou10.7.2018

Čo robiť proti míliám? V lete je hlavnou ochrana pred UV lúčmi

Malé, neškodné, ale pekne otravné. To sú mílie, biele bodky, ktoré sa z času na čas objavujú pod očami, na očných viečkach, ale aj kdekoľvek inde na tvári a celom tele. Ako sa ich zbaviť? A aká je prevencia ich vzniku? Obzvlášť teraz v lete sa vám tieto tipy budú určite hodiť.

Začervenanie pleti vás už nemusí trápiť
Problémy s pleťou9.7.2018

Začervenanie pleti vás už nemusí trápiť

Ako sa zbaviť začervenania pleti? Správnou starostlivosťou, vynechaním dráždivých produktov, ale aj správnou životosprávou.

Mastná pleť v lete: Zbavte sa lesku a pupienkov aj v horúčave
Problémy s pleťou1.7.2018

Mastná pleť v lete: Zbavte sa lesku a pupienkov aj v horúčave

Či už sa jedná o sezónnu záležitosť, alebo celoživotnú, mastná pleť dokáže jedného riadne nahnevať a pokaziť snahy o dokonalý vzhľad. Hlavne v lete sa mastná, lesknúce sa pleť stáva takmer neriešiteľným problémom. Našťastie ale existujú spôsoby, ako lesknutiu pleti obmedziť. A to aj v najteplejšom ročnom období!

Vyvraciame najväčšie mýty o akné. A pridávame aj tipy, ako sa ho zbaviť
Problémy s pleťou30.5.2018

Vyvraciame najväčšie mýty o akné. A pridávame aj tipy, ako sa ho zbaviť

Mnoho ľudí trpí počas svojho života na akné. A čo týka mladistvých a mladých ľudí medzi 12 až 24 rokmi, z tých zažije podľa štatistík trápenie s pupienkami až 85%.

Jazvy po akné. Konečne sa ich zbavte
Problémy s pleťou22.5.2018

Jazvy po akné. Konečne sa ich zbavte

Aj keď už akné nehyzdí vašu tvár, dosť možno vám naň ostali nežiadúce spomienky v podobe jazvičiek po akné. Našťastie je možné ich odstrániť alebo aspoň zlepšiť ich vzhľad, či už sú začervenané, vyvýšené alebo naopak tvoria na koži priehlbiny.