Kyselina mandľová vám dokonale vyčistí pleť

Kyselina mandľová vám dokonale vyčistí pleť
Rubrika: Problémy s pleťou 04.01.2019
tlač

Aj keď sa jedná o pomerne silnú kyselinu, nemusíte mať z jej aplikácie na pleť obavy. Naopak, dokáže jej prospieť. Poradí si totiž ako s nežiaducim leskom, pupienkami a rozšírenými pórmi, tak aj akné.

Kyselina mandľová je jednou z najznámejších alfa-hydroxykyselín (AHA), svojimi vlastnosťami ale pripomína skôr beta-hydroxykyseliny, teda kyselinu salicylovú. Ako napovedá jej názov, prirodzene sa vyskytuje v mandliach. Kyselina mandľová je zároveň v tukoch, ale aj v oleji rozpustná. Práve vďaka tomu skvele prestupuje do kožných pórov, však tiež pôsobí na vrchné vrstvy pleti.

Dvojaké pôsobenie

Vnútri pórov kyselina mandľová rozkladá nahromadené odumreté kožné bunky, kožný maz a nečistoty. Tieto usadené nečistoty póry zväčšujú, a tie sa potom stávajú rozšírenými a viditeľnejšími. Na povrchu pleti kyselina mandľová stimuluje exfoliáciu, teda odlučovanie vrchnej vrstvy tvorenej odumretými kožnými bunkami. Tým urýchľuje proces deskvamáce, bunkovú obnovu epidermis.

Pri exfoliácii kyselina mandľová, respektíve jej chirálna správna forma kyselina L-mandľová, rozrušuje väzby medzi jednotlivými odumretými bunkami, čím umožňuje ich odstránenie z povrchu kože. Na rovnakom princípe pôsobí tiež vo vnútri pórov a uľahčuje ich prečistenie. Vďaka tomu produkty s jej obsahom zanechávajú pleť obnovenú a rozžiarenú, s redukovanými jemnými ryhami a ďalšími nedostatkami.

Väčšie molekuly = výhra pre citlivú pleť

Molekuly kyseliny mandľovej sú o niečo väčšie ako molekuly známejšej kyseliny glykolovej. Hoci má kyselina mandľová nižšie pH (3,41) ako kyselina glykolová (3,85), a je teda silnejšou kyselinou, pleť dráždi menej práve vďaka tomu, že má väčšie molekuly, ktoré horšie vstupujú do kože. Exfoliáciu a žiaduci účinok tak môže poskytnúť aj citlivým typom pleti, ktoré iné kyseliny na čele s glykolovou horšie znášajú a reagujú na ne podráždením.

Nielen podpora exfoliácie, ale tiež antibakteriálne pôsobenie je to, čo z kyseliny mandľovej robí obľúbenú zložku rôznych typov kozmetických produktov, od silnejších peelingov, cez krémy až po čistiace gély, peny či krémové čističe.

Proti baktériám na pokožke

Na koži dokáže redukovať populácie niektorých známych a potenciálne nebezpečných gram negatívnych baktérií, ako je napríklad escherichia coli či zlatý stafylokok. Táto alfa-hydroxykyselina bráni aj rozvoju a rastu baktérií, ktoré na koži spôsobujú akné, ako P. Acnes. Opäť prichádzajú na rad jej väčšie molekuly, vďaka ktorým prechádza do pleti pomalšie a rovnomernejšie. Je preto vhodná aj pre aknóznu a zároveň citlivú pleť.

Dokonca i chemickú štruktúru má kyselina mandľová podobnú ďalším známym antibiotikám. Niektoré kožné ochorenia bývajú priamo spätá s prítomnosťou baktérií na pleti. Preto môže topická aplikácia kyseliny mandľovej uľaviť napríklad v prípade atopického ekzému.

Aj proti akné, na ktoré nepôsobia antibiotiká

Pri topickej aplikácii redukuje kyselina mandľová akné a s ním súvisiace nedostatky. Okrem komedónov redukuje tiež zápalové pustuly a papuly. Podľa tejto štúdie vykazuje navyše často pozitívny účinok u osôb akné rezistentného na antibiotickú liečbu.

A nejde len o akné. Zbaví vás aj mastnej pleti. Aromatický kruh, ktorý kyselina mandľová vo svojej chemickej štruktúre obsahuje, má totiž za následok jej lipofilný charakter. Vďaka nemu reguluje produkciu kožného mazu. Nie je to tak, že by produkciu priamo znižovala, ale tým, že znižuje suchosť pleti a obnovuje funkciu ochrannej kožnej bariéry, dochádza samovoľne reakciou kože k redukcii tvorby mazu.

Aj zrelá pleť z kyseliny mandľovej profituje

Kyselina mandľová ale nie je trefa do čierneho len pre problematickú pleť, či už máme na mysli pleť aknóznu, s rozšírenými pórmi či atopickú, prospešná je aj pleti normálnej, teda starnúcej.

Kyselina mandľová zlepšuje vďaka svojmu exfoliačnému pôsobeniu vzhľad jemných rýh a vrások, ale aj textúru pleti, ktorú vyhladzuje. Oproti spomínanej kyseline glykolovej nespôsobuje tá mandľová toľko podráždenia či erytému (začervenanie), pričom zlepšenie je postupné a udržateľné. Vďaka tomu neriskujete ani poruchy pigmentácie, teda riziko, že sa po drobnom poškodení na pleti utvoria tmavšie či naopak svetlé škvrny.

Tie sú významným rizikom najmä v prípade chemického peelingu, keď sa užívajú vyššie koncentrácie kyselín. V prípade kyseliny glykolovej sa môžu na pleti po náročnejšom ošetrení, najmä ak sa v ňom vyskytuje kyselina glykolová s vysokou koncentráciou, objavovať chrasty a pľuzgieriky vo vyššej miere.

Samozrejme nemusíte mať strach ani z kyseliny glykolovej, ak však máte citlivú pleť, spočiatku jej používanie rozhodne odporúčame zveriť do rúk odborníka.

Poradí si s hyperpigmentáciou

V súvislosti s poruchami pigmentácie nemožno u kyseliny mandľovej nespomenúť jej pozitívny vplyv na redukciu nadmernej pigmentácie, teda tmavých či stareckých škvŕn a melazmy. Pozitívny účinok vykazuje ako v prípade fotopoškodenia pleti, tak v prípade pozápalovej hyperpigmentácie. Vhodná je tak predovšetkým na starostlivosť o starnúcu pleť poznamenanú ako pigmentáciami, tak aj vráskami a ďalšími známkami starnutia.

  

Účinok deväťmesačnej topickej aplikácie kyseliny mandľovej na melazmu (typ nadmernej pigmentácie) spôsobenej užívaním hydrochinónu kombinovaného s kyselinou glykolovou.

Koniec článku