Prečo vám cukor prirába vrásky?

Prečo vám cukor prirába vrásky?
Rubrika: Problémy s pleťou 12.10.2016
tlač

Slovo glykácia možno ešte nepoznáte. Ale vedzte, že s tým, aká pozornosť sa tomuto fenoménu začína venovať, sa s ním zoznámite čoskoro. A jej následky možno nevedomky vnímate na svojej koži už teraz!

O čo teda v procese glykácie ide?

Už dlho sa vie, že nadbytok cukru môže viesť k mnohým zdravotným komplikáciám, často sa však zabúda na to, aké škody môže cukor napáchať na koži. Cukor možno stráviť v mnohých podobách a tiež je možné ho vytvoriť počas samotnej prípravy jedla.
 
Ak je v organizme veľa cukru, molekuly bielkovín sa môžu začať spájať s molekulami cukru. Akonáhľe k tomuto procesu dôjde, vznikajú nové cukornaté bielkoviny nazývané produkty pokročilej glykácie (AGE). Ľudské telo ich bohužiaľ nevníma ako sebe vlastné, a v dôsledku toho produkuje protilátky, ktoré vyvolávajú v pleti zápal. Hneď ako sa AGE sformujú, majú tendenciu smerovať k dermálnemu kolagénu a elastínu. 
 
Ako ľudia stárnu, AGE poškodzuje bielkoviny (mimo iné práve kolagén a elastín) v ich organizme a pleť starne. Čím viacej cukru skonzumujete, či už priemyselne spracovaného alebo prirodzeného, tým viacej AGE v organizme vzniká. A keď už je organizmus AGE presýtený, kolagénu ubúda.  
 
Glykácia na bunkovej úrovni ovplyvňuje štruktúru kože natoľko, že v jej dôsledku vznikajú vrásky, znižuje sa elasticita pleti, pleť tuhne, prejavujú sa známky predčasného starnutia a znižuje sa tiež funkcia ochrannej kožnej bariéry.
cukor spôsobuje vrásky
 
Dochádza k poškodeniu mikrocirkulácie, spomaľuje sa obnova kožných buniek. Preto sa tuk zle distribuuje a tvár stráca svoje kontúry. Hoci je vznik vrások a jemných liniek úplne prirodzenou súčasťou starnutia, tieto príznaky sa môžu začať prejavovať už u dvadsiatnikov, a potom ich za prirodzenú súčasť starnutia nemožno označiť!
 
AGE však nemajú vplyv iba na kožu a sú späté aj s ďalšími problémami. Oxidatívny stres, ktorý zvyšuje práve vznik AGE, býva spätý s Alzheimerovou chorobou, ochoreniami kardiovaskulárnej sústavy a zlyhaním obličiek. Množstvo AGE býva tiež vyššie v prípade diabetu.
 
Diabetici, ktorých schopnosť tráviť glukózu je zhoršená, mávajú obzvlášť výrazné problémy s citlivou pleťou, ktoré spôsobuje práve glykácia.
 
Počet ľudí s diagnostikovanou cukrovkou sa bohužiaľ rok od roku zvyšuje.
 
Medzi hlavné symptómy problémov s pleťou spôsobených glykáciou patrí jej predčasné starnutie (vznik vrások a povolenie kontúr pleti), oslabený elastín a kolagén a znížená schopnosť pleti rýchlo sa regenerovať.
 

Proti glykácií však môžete bojovať!

Samozrejme vhodné je upraviť stravu a snažiť sa neprijímať nadmerné množstvo sacharidov. Proti poškodeniu glykáciou tiež pôsobia rôzne látky a živiny, napríklad karnozín, karnitín, pyridoxamín (derivát vitamínu B6), tiamín (vitamín B1), kyselina alfa-lipoová, niacínamid, pycnogenol a benfonthiamin.
 
Ak riešite problémy s pleťou postihnutou glykáciou, je dôležité sa zamerať na produkty starostlivosti o pleť s protizápalovými látkami a tiež látkami, ktoré podporia správnu hydratáciu dermis s poškodenou bunkovou štruktúrou.
Medzi najobľúbenejšie látky, ktoré pomôžu pleti so zápalom, patria tokoferol, vŕba biela, koreň sladkého drievka, konské gaštany, olivy, zelený čaj a beta-glukán.
Vyskúšajte na pleť čistý vitamín E v ampulkách Monoderma E5!
Vitamíny na pleť Monoderma E5 Vitamíny na pleť Monoderma E5 Čistý vitamín E 5 % (Tokoferol). Vitamín E je prírodnou ochranou Vašej pokožky proti voľným radikálom a podporuje aktivitu antioxidačného systému. Pôsobí účinne na stresovanú pleť, na pleť s erytémom, suchú až veľmi suchú pleť. Súčasné štúdie taktiež preukázali, že vitamín E je veľmi účinný pri redukcii zápalu, podráždenia pokožky a taktiež zmierňuje proces starnutia pokožky.
 
Medzi látky podporujúce hydratáciu pleti potom patrí kyselina hyalurónová, čučoriedka, jojobový olej, aloe vera a med. Chrániť pleť pred slnečným žiarením by mal samozrejme každý, ale najmä osoby s pleťou postihnutou glykáciou! AGE prítomné v pleti totiž spôsobujú jej väčšiu náchylnosť k poškodeniu ultrafialovým žiarením.
Hydratáciu pleti a zmiernenie zápalu napomôže napríklad pleťová maska ​​s kyselinou hyalurónovou, ktorá vedľa výťažku z rias obsahuje aj extrakt z koreňa sladkého drievka.

Procedúry vyberajte opatrne!

Čo sa týka kozmetických ošetrení, v prípade glykácie je potrebné ich vyberať s rozvahou. Pri takto postihnutej pleti s vyšším obsahom AGE existuje totiž väčšie riziko reakcie na procedúru a jej následné poškodenie.
 
Preto je vhodné vyhýbať sa agresívnym produktom a procedúram. Krehkosť a stenšovanie pleti spôsobené prítomnosťou AGE a spomalenie bunkovej obnovy sú rizikovými faktormi pre tekuté peelingy, ktoré prenikajú rýchlo hlboko do pleti a môžu ju poškodiť.
 
Vhodnejšie sú krémové alebo gélové produkty s obsahom jemných kyselín. Lepšie je ich aplikáciu opakovať viackrát, než vystaviť pleť jednému hlbokému peelingu. Ak máte aj napriek tomu záujem o peeling, voliť by ste mali enzymatický peeling namiesto chemického. Vyhnúť by ste sa mali aj používanie hrubých scrubov, ktoré môžu oslabenú pleť zraniť. Vhodné sú na druhú stranu procedúry, ktoré hydratáciu pleti navýšia. Čo sa týka mikrodermabrázie a dermabrázie, druhému menovanému by ste sa mali vyhnúť oblúkom. Pri mikrodermabrázií je potrebné zvoliť čo najjemnejšie nastavenie.
 
U masáží tváre je potrebné vykonávať ich jemne a na pleť neprikladať horúce alebo naopak ľadové uteráky, ideálne je izbová teplota. Uteráčiky by navyše nemali byť z drsne štruktúrovanej, ale naopak jemnej látky.
Koniec článku