Použite akčný kód ANNA20 a získajte všetky nezľavnené položky o 20% výhodnejšie. Privítajte s nami jar a nakupujte naozaj výhodne.

Proti akné vyskúšajte vitamín C

Proti akné vyskúšajte vitamín C

Už neviete, ako si poradiť s akné? Vyskúšajte vitamín C, silný antioxidant, ktorý navyše podporí organizmus aj v prípade liečby akné tetracyklínmi.

Vo vode rozpustný vitamín C je základná živina. V organizme ovplyvňuje rad dôležitých procesov, zúčastňuje sa antioxidácie organizmu a pôsobí ako kofaktor v mnohých dôležitých enzýmoch, podstatná je aj jeho úloha v syntéze kolagénu. Aktívnou formou vitamínu C je L-askorbát, funkčná jednotka kyseliny askorbovej. Štruktúrne je táto slabá kyselina podobná jednoduchým cukrom, ako je glukóza. Pre správne fungovanie potrebuje organizmus minimálne 90 mg vitamin C, pre prevenciu skorbutu, ochorenia z nedostatku vitamínu C, je minimum 45 mg denne. Táto dávka znižuje riziko rozvoja rakoviny, kataraktu a srdcových ochorení. V prípade ochorenia či stresu potreby organizmu na vitamín C stúpajú.

Extrémny antioxidant s takmer nekonečnou pôsobnosťou

L-askorbát je silné redukčné činidlo, ktoré rýchlo neutralizuje škodlivé voľné radikály, ako sú reaktívne druhy kyslíka. Počas tohto procesu je L-askorbát oxidovaný na L-dehydroaskorbát. Táto jeho oxidovaná forma môže byť opäť premenená na L-askorbát, a to aktivitou bielkoviny glutatiónu a niektorými enzýmami prítomnými v organizme.

Počas reakcie je produkovaná kyselina semidehydroaskorbová, tá však môže potenciálne utvárať reaktívne druhy kyslíka. S kyslíkom našťastie reaguje len veľmi slabo, a preto namiesto, aby z nej vznikol škodlivý voľný radikál - superoxid, sa dve molekuly semidehydroaskorbovej kyseliny prepoja a opäť utvoria L-askorbát a dehydroaskorbát. Ten je potom glutatiónom premenený taktiež na L-askorbát.

Ako dokladajú všetky tieto reakcie, antioxidačná aktivita každej molekuly vitamínu C je výrazne zosilnená, pretože vedľajšie produkty antioxidačnej reakcie sa neskôr opäť premieňajú na aktívnu formu vitamínu C.

Ako pôsobí vitamín C proti akné?

Vitamín C pôsobí proti akné hneď dvoma spôsobmi - antioxidačným mechanizmom a svojím podielom na syntéze kolagénu.

Pleť poškodená pôsobením voľných radikálov je jedným zo základu akné. Keď na pleť môžu pôsobiť vonkajšie toxíny, a zároveň sa jej prostredníctvom organizmus zbavuje systémových toxínov, je treba ju neustále chrániť pred voľnými radikálmi.

Keď radikály na koži zostanú, rozkladajú bielkoviny a mastné kyseliny, ktoré ju tvoria, a narúšajú pH pleti. Tieto účinky potom kumulatívne menia charakter pleti.

Voľné radikály môžu napríklad poškodiť mazové žľazy a navýšiť produkciu kožného mazu. Pleť je kvôli tomu citlivejšia na bakteriálne infekcie. Baktérie ako Propionibacterium acnes, ktoré spôsobujú akné, stav pleti už len zhoršia. Objavujú sa vriedky, na pleti sa hromadia odumreté kožné bunky a póry sú zanesené. Aby ste zvrátili túto reťazovú reakciu, ktorá vždy končí zapáleným pupienkom, bojujte proti voľným radikálom na pleti, napríklad s využitím vitamínu C.

Vyskúšať môžete tiež antioxidačné gél na problémy s pleťou Blemish AOX. Ten síce neobsahuje vitamín C, je však plný iných typov antioxidantov a patentovaných peptidov medi, ktoré pôsobia proti oxidačnému stresu pleti.

Päť spôsobov, ako vitamín C redukuje akné:

Aký vplyv má kolagén?

Kolagén je hlavná štrukturálna bielkovina v organizme, ktorá utvára pleť. Pokiaľ nie je kolagénu v organizme dostatok, pleť je náchylnejší k vzniku pupienkov akné. Dôležitosť kolagénu ilustruje aj ochorenie skorbut. Bez kolagénu je koža nestabilná a nemôže riadne plniť svoju funkciu ochrannej bariéry.

Najčastejším prejavom nedostatku vitamínu C je skorbut, staré “námornícke” ochorenie, v dôsledku ktorého sa v organizme prestáva syntetizovať kolagén, koža začína byť stále jemnejšie, až hubovitá a farebne nerovnomerná. Pre skorbut je typické krvácanie zo slizníc a nehojace sa rany na koži.

Ak nemá organizmus dosť vitamínu C, koža je mäkká, a zranenia sa preto horšie hoja. Nízka hladina vitamínu C súvisí aj s nerovnomerným farebným tónom pleti. A preto je vitamín C dôležitým spojencom v boji proti akné.

Podpora pri liečbe akné antibiotikami

Sekundárne proti akné pôsobí vitamín C tak, že podporuje organizmus pri liečbe tetracyklínmi antiobiotikami a ich analógmi. Tie sú účinné proti baktériám spôsobujúcim akné, vedľa P. acnes je to Staphylococcus epidermis. Tetracyklíny majú ale jeden nepríjemný účinok, pleť je kvôli nim citlivejšia na ultrafialové žiarenie. Na koži sa preto môžu kvôli liečbe antibiotikami objavovať tmavé škvrny, ktoré môžu byť viditeľné aj na zuboch, kostiach či štítnej žľaze. Túto pigmentáciu spôsobujú oxidačné reakcie. Vitamín C ako silný antioxidant môže byť preto prevenciou.

Dajte si céčko do žalúdka aj na pleť

Proti pupienkom si doprajte vitamín C vnútorne i topicky. Pri aplikácii na pleť pôsobí vitamín C okamžite a lokálne, konzumovaný vitamín C má naopak účinok dlhší a komplexnejší.

Získať vitamín C je možné z rastlinných i živočíšnych zdrojov. Medzi najbohatšie rastlinné zdroje patria ovocie a zelenina. Na rozdiel od zvierat si ľudský organizmus nie je schopný vitamín C syntetizovať. Vnútornosti, predovšetkým pečeň, sú preto bohatým zdrojom tohto vitamínu. Získať ho môžeme aj z ustríc, tresky či mlieka. Bohužiaľ, počas varenia a tepelných úprav dochádza k veľkým stratám vitamínu C. Príčinou jeho zničenia je teplo ako také aj enzymatické mechanizmy, ktoré počas varenia prebiehajú. Vzhľadom k jeho rozpustnosti vo vode odchádza jeho časť aj do vody, z ktorej už nie je využitá.

S článkom súvisia tieto produkty:

Monoderma C10
Čistý vitamín C 10 % (Kyselina L-askorbová). Hlavnou výhodou vitamínu C v oblasti estetickej dermatológie
V tehotenstve a pri dojčení
20 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Najväčšie mýty o akné vyvrátené!
Problémy s pleťou29.6.2017

Najväčšie mýty o akné vyvrátené!

Teórií o tom, ako vzniká akné, aké sú jeho príčiny alebo najpodivnejšie spúšťače, existuje veľa, rovnako ako overených rád, ako sa ho zbaviť. Veľká časť z nich sú však polopravdy a mýty ...

Prečo sú prirodzene zvlhčujúce faktory v pleti tak dôležité? Aby ste netrpeli xerózou
Problémy s pleťou13.4.2017

Prečo sú prirodzene zvlhčujúce faktory v pleti tak dôležité? Aby ste netrpeli xerózou

Xeróza čiže nadmerná suchosť pleti je častým problémom a v niektorom období života sa s ňou stretne takmer každý. Bežná je sezónna xeróza, ktorá sa objavuje počas chladných, suchých zimných mesiacov.

Jedlá, ktoré zjete, majú vplyv na to, kde sa vám urobia pupienky. Zbavte sa ich s prehľadom
Problémy s pleťou1.3.2017

Jedlá, ktoré zjete, majú vplyv na to, kde sa vám urobia pupienky. Zbavte sa ich s prehľadom

Tento trend sa volá face-mapping. O čo v ňom ide? Zistiť, aký vplyv majú jedlá, ktoré skonzumujete, na to, kde sa vám vytvorí pupienok.

Aké zmeny zanechá tehotenstvo na vašej pleti? Veľké!
Problémy s pleťou26.2.2017

Aké zmeny zanechá tehotenstvo na vašej pleti? Veľké!

Aj keď sa často hovorí, že počas tehotenstva nastávajúca mamička len žiari, bohužiaľ to zďaleka nie je pravidlom. A navyše sa v tehotenstve objavujú aj iné, oveľa menej pozitívne zmeny kvality pleti.

Kvôli ružovke ľudia pôsobia menej úspešne aj menej inteligentne, hovorí nový prieskum
Problémy s pleťou30.1.2017

Kvôli ružovke ľudia pôsobia menej úspešne aj menej inteligentne, hovorí nový prieskum

Vo všetkých situáciách, od pohovorov do novej práce až po prvé rande je vhodné vyvolať pozitívny prvý dojem. Ako veľmi, ale ovplyvňuje prvý dojem kožné ochorenie rosacea, pre ktoré je typický vznik vyrážok a začervenaných škvŕn na pleti? Na to sa pokúšal nájsť odpoveď najnovší prieskum.