Za starecké škvrny a nadmernú pigmentáciu môže slnko. Rovnako ako za 80% prejavov predčasného starnutia pleti

Za starecké škvrny a nadmernú pigmentáciu môže slnko. Rovnako ako za 80% prejavov predčasného starnutia pleti

Aj keď sa tmavé fľaky na pokožke prezývajú starecké škvrny, neformujú sa v dôsledku starnutia pleti, ale vďaka jej nedostatočnej ochrane pred slnečným žiarením. Koža si totiž pamätá každé poškodenie slnkom, a dá vám to po rokoch poriadne najavo. A zďaleka to nie je len nadmerná pigmentácia, na čo má slniečko vplyv. Je tiež príčinou vrások, úbytku pevnosti i elasticity pleti.

Pleť by ste preto mali pred ultrafialovými lúčmi každodenne chrániť, bez ohľadu na ročné obdobie alebo počasie. Ako je to s ultrafialovým žiarením? Existujú ho tri typy. UVC zadržiava takmer kompletne zemská atmosféra, a ešte že tak. Keby tento typ kozmického žiarenia dopadal na zemský povrch, veľmi dlho by sme neprežili, pretože je karcinogénne pre všetky živé organizmy. UVC lúče nás teda našťastie trápiť nemusia, o UVA a UVB to ale neplatí. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Pred UVB chráni SPF

Čo sa týka UVB lúčov, ponúka sa nám možnosť ochrany pred nimi prostredníctvom SPF - slnečného ochranného faktora. Ten udáva schopnosť produktu brániť sa lúčom UVB a poškodeniu pleti. Samotná hodnota SPF je znakom toho, o koľko dlhšie času môžeme stráviť na slnečnom žiarení, bez toho, aby došlo k poškodeniu pleti.

Prečítajte si o tom v tomto článku:

Ochranný faktor SPF v opaľovacích krémoch Vás ochrání len pred UVB žiarením! Ochranný faktor SPF v opaľovacích krémoch Vás ochrání len pred UVB žiarením! O škodlivosti UVA a UVB žiarenia sa hovorí skoro všade. Vedeli ste ale, že onen vzývaný "SPF" faktor, ktorý vidíme na každej fľaštičke opaľovacieho krému, sa týka len UVB žiarenia? A viete vôbec, čo "SPF" vlastne znamená?

UVB lúče poškodzujú kožu až v epidermis a hrajú významnú úlohu v rozvoji rakoviny kože. Reaktívne druhy kyslíka (typ voľných radikálov), ktoré v koži po expozícii UVB lúčom vznikajú, poškodzujú chromofory (látky, ktoré pohlcujú ultrafialové žiarenie), ako je melanín.

Dochádza k oxidácii melanínu, a tým pádom k jeho okamžitému stmaveniu sa. Melanín sa potom presúva do buniek keratinocytov a zjednodušene vysvetlené, my sa začíname opaľovať. Veľké množstvo UVB lúčov má ale za následok odumieranie keratinocytov v epidermis, a to sa potom prejavuje spálením buniek. Mimochodom, všimli ste si, že opálená pleť je väčšinou hrubšia a suchšia? Za to môže práve UVB žiarenie.

To môže byť navyše príčinou rakoviny kože, pretože excituje molekuly DNA v bunkách, kde utvára kovalentné väzby medzi susednými thyminovými bázami, a utvára tak thymidinové diméry. Týmto mechanizmom potom dochádza k narušeniu dvojreťazcovej DNA, čo môže vyústiť až v rôzne mutácie, vrátane tých rakovinových.

Ako pôsobí UVB lúče na pleť?

  • Sú príčinou spálenie od slniečka
  • Spôsobujú nadmernú pigmentáciu
  • Podporujú zápalové procesy v pleti
  • Poškodzujú kožu na úrovni DNA
  • Môžu spôsobovať rakovinu kože

Starnutie pleti kvôli UVA

Ani UVA lúče ale nie sú vo vzťahu k pleti bez nebezpečenstva. Zodpovedné sú primárne za jej predčasné starnutie. Prestupujú totiž až do zamše (dermis), kde je uložený kolagén, hlavný stavebný kameň kože. Fibroblasty v koži utvárajú jeho prekurzor prokolagén, ktorý sa následne premieňa na nám už známy kolagén.

Tento proces produkcie kolagénu ovplyvňujú dve látky. Transformačný rastový faktor beta, ktorý tvorbu kolagénu stimuluje, a aktivačný proteín AP-1, ktorý ju naopak inhibuje, a navyše podporuje rozklad existujúceho kolagénu s pomocou enzýmu matrix metaloproteinázy.

Keď na pleť dopadajú UVA lúče, rovnako ako v prípade UVB žiarenia začínajú vznikať reaktívne druhy kyslíka. Konkrétne vznikajú tzv. singletové kyslíky, ktoré môžu oxidatívne poškodzovať lipidové membrány buniek, bunkové steny, mitochondrie a dokonca DNA. Voľné radikály negatívne pôsobia na faktory ovplyvňujúce produkciu kolagénu, a to takto:

  • Navyšujú aktivitu aktivačného proteínu AP-1, ktorý prostredníctvom metaloproteinázy podporuje rozpad kolagénu
  • Znižujú aktivitu transformačného faktora beta, a tým pádom sa ešte k tomu znižuje vlastná novotvorba kolagénu v koži

 Ako pôsobia UVA lúče na pleť?

Z vyššie uvedeného je nám teda jasné, že by sme mali pleť pred slniečkom chrániť. Siahnite vždy po produkte so širokospektrálnou slnečnou ochranou, teda takou, ktorá vás ochráni pred UVA i UVB lúčmi. Označenie širokospektrálny by potom malo zabezpečiť, že UVA filtre tvoria aspoň jednu tretinu všetkých filtrov, respektíve že pomer filtrov UVA k UVB je minimálne 1: 3.

Na kozmetických produktoch a opaľovacích krémoch sa môžete stretnúť aj s hviezdičkami, ktoré indikujú ochranu priamo pred UVA lúčmi. Najvyššia možná hodnota je 5 hviezdičiek. V takom prípade sa už pomer filtrov UVA a UVB blíži veľa 1: 1, čiže ochrana pred oboma typmi žiarenia je relatívne vyrovnaná. Pre anti-aging úplne ideálne!

Ako podobnú ochranu do starostlivosti začleniť? Zvoliť môžete buď vlastný opaľovací krém, ktorý budete nanášať po kompletnej starostlivosti. Taký je napríklad Physical Sunscreen, opaľovací krém s fyzikálnymi filtrami, alebo opaľovací krém Dermaheal.

Prečítajte si o rozdieloch medzi fyzikálnymi a chemickými filtrami:

Minerálna alebo chemická ochrana pred UV žiarením? Prečítajte PRE a PROTI Minerálna alebo chemická ochrana pred UV žiarením? Prečítajte PRE a PROTI Chrániť sa pred slnečným žiarením je povinnosť, bez ohľadu na počasie. Zďaleka totiž nejde "len" o estetické záležitosti ako sú vrásky, jemné linky a nadmerná pigmentácia. Nedostatočná ochrana pred ultrafialovým žiarením môže vyústiť aj v rakovinu kože a dokonca jej najagresívnejší formu, melanóm.

Alebo môžete zvoliť priamo denný krém so špecifickým pôsobením. V takom prípade môžete vyberať:

Krém s multifunkčnou ochranou a protivráskovým pôsobením Advanced Day Total Protect, ktorý je určený na normálnu až suchú pleť, hydratuje a chráni pred UV lúčmi, infračerveným žiarením, modrým svetlom, glykáciou a poškodením znečistením.

ADVANCED DAY TOTAL PROTECT ADVANCED DAY TOTAL PROTECT Potrebujete hydratovať pokožku a zároveň redukovať vrásky? Radi by ste pleť chránili pred slnečným žiarením? Tento bohatý revitalizačný denný krém poskytuje komplexné anti-ageing a hydratačné riešenie pre zrelú a normálnu až suchú pleť. Navyše obsahuje SPF 30, takže pokožku chráni pred UV žiarením. 68 €

Krém určený na redukciu nadmernej pigmentácie White Balance Everyday Protect s výškou SPF 50, ktorý rozjasňuje a zosvetľuje pleť, a okrem ochrany pred UV lúčmi chráni aj pred poškodením voľnými radikálmi.

Krém kombinujúci obsah vitamínu C na boj proti vráskam a pigmentáciám a zároveň s obsahom UVA / UVB filtrov Daily Radiance Vitamin C.

DAILY RADIANCE VITAMIN C DAILY RADIANCE VITAMIN C Denný hydratačný krém s vitamínom C DAILY RADIANCE VITAMIN C sa popri antioxidácii postará aj o ochranu pred UV žiarením, ktoré zaisťuje SPF 30. Redukuje vrásky, nadmernú pigmentáciu a spevňuje pleť, ktorú rozžiari a osvieži. Vďaka kyseline hyalurónovej navyše príjemne hydratuje. Dodajte svojej pleti hneď ráno energiu! 69 €

S článkom súvisia tieto produkty:

Dermaheal opaľovací krém SPF50
Chystáte sa vystaviť vašu pokožku intenzívnemu slniečku? Máme pre vás vysoko účinný ochranný krém s faktorom
V tehotenstve a pri dojčení
38 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Starostlivosť o citlivú aknóznu pleť je oriešok. Stavte na beta-glukány
Problémy s pleťou8.4.2019

Starostlivosť o citlivú aknóznu pleť je oriešok. Stavte na beta-glukány

Vybrať správnu starostlivosť o pleť, ktorá trpí akné, ale zároveň je precitlivená, alebo dokonca v niektorých lokalitách tiež vysušená, býva komplikované. Niektoré lokality je potrebné čistiť a uľaviť im od kožného mazu, iné naopak zahrnúť hydratáciou. A celkovo pleť potrebuje obnoviť fungovanie ochrannej kožnej bariéry. Jedným z typov aktívnych látok, ktoré môžu zdravie a krásu pleti podporiť, sú beta-glukány.

Kyselina mandľová vám dokonale vyčistí pleť
Problémy s pleťou4.1.2019

Kyselina mandľová vám dokonale vyčistí pleť

Aj keď sa jedná o pomerne silnú kyselinu, nemusíte mať z jej aplikácie na pleť obavy. Naopak, dokáže jej prospieť. Poradí si totiž ako s nežiaducim leskom, pupienkami a rozšírenými pórmi, tak aj akné.

Čierna zlupovacia maska s aktívnym uhlím. Ako pôsobí proti akné a rozšíreným pórom?
Problémy s pleťou2.1.2019

Čierna zlupovacia maska s aktívnym uhlím. Ako pôsobí proti akné a rozšíreným pórom?

Aktívne uhlie sa v minulosti využívalo ako univerzálna protilátka pri otravách jedlom a jedmi, alebo na filtráciu vody. Jeho využitie ale siaha oveľa ďalej. Trebárs do kozmetiky. Užiť si ho môžete v moderných čiernych maskách, ktoré sťahujú a čistia rozšírené póry a redukujú akné a lesk pleti.

Oxyresveratrol vás zbaví hyperpigmentácie. Šancu dajte tiež vitamínu C!
Problémy s pleťou29.10.2018

Oxyresveratrol vás zbaví hyperpigmentácie. Šancu dajte tiež vitamínu C!

Nadmerná pigmentácia je nezbedník. Ak sa na pleti raz objaví, je dosť ťažké sa jej zbaviť. Kľúčová je v jej vzniku prevencia, teda dôsledná ochrana pred ultrafialovým žiarením. Keď už ale tmavé škvrny na pleti máte, prevencia nie je dostačujúca a je treba pristúpiť k akčnému plánu.

Alkohol v starostlivosti o pleť. Škodí alebo pomáha?
Problémy s pleťou17.10.2018

Alkohol v starostlivosti o pleť. Škodí alebo pomáha?

S alkoholom v starostlivosti o pleť to nie je jednoduché, názorov naň sa vyskytuje celá rada. Je teda pre pleť naozaj tak zlý, ako tvrdia niektorí, alebo je to celé trochu inak?