Antioxidanty

Látky, ktoré sú schopné v organizme vyvažovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov v organizme

Antioxidant je jednak výživná látka (vitamín, minerálna látka) alebo tiež enzým (bielkoviny v organizme, ktoré pomáhajú pri chemických reakciách). Konzumácia antioxidantov pozitívne pôsobí na zdravie organizmu a  pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení (napr. rakovina, srdcovo cievne choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal).
 
Za antioxidanty označujeme látky, ktoré majú schopnosť obmedzovať aktivitu voľných radikálov v organizme a znižujú potenciál ich vzniku. Preto chránia organismus pred tzv. oxidačným stresom.
 

Prečo sú pre nás antioxidanty také dôležité?

Poškodenie spôsobené voľnými radikálmi zapríčiňuje na začiatku oslabenie organizmu, taktiež rôzne viac či menej vážne ochorenia, ale aj zrýchlené starnutie organizmu. Ľudské telo je síce schopné brániť sa proti ich zhubným účinkom samo, však keď ich obsah v organizme presiahne určitú mieru (ktorú je ťažké špecifikovať), treba mu dopomôcť práve antioxidantmi, ktoré voľné radikály eliminujú.
 
Ochorenia, ktoré majú voľné radikály "na svedomí", je veľa, najmä sa však jedná o rôzne druhy rakoviny, ochorenie kardiovaskulárnej sústavy a poruchy obranyschopnosti. Okrem toho, že antioxidanty pôsobia proti týmto zdravotným rizikám, predpokladá sa, že spomaľujú aj procesy starnutia organizmu.
 
Svoje uplatnenie nachádza aj v potravinárstve. Vďaka nim dochádza k predĺženiu trvanlivosti potravín a zachovaniu ich chutí, vôní i farieb. Okrem toho chránia pred oxidáciou aj niektoré z vitamínov a aminokyselín, ktoré si náš organizmus z potravy berie.