Cholesterol

Látka povahy tuku, ktorá sa prirodzene nachádza v krvi

Cholesterol je látka steroidnej povahy, je prirodzenou súčasťou ľudského (i zvieracieho) organizmu. Primárne cholesterol produkuje pečeň, do tela však prichádza aj konzumáciou červeného mäsa, tučných syrov, masla či vajec. Nemýľte sa, cholesterol je nevyhnutný pre zachovanie zdravia organizmu, problém sa objavuje iba vo chvíli, keď narastie jeho množstvo nad únosnú mieru.

Dôležitý aj nebezpečný cholesterol

Organizmus cholesterol potrebuje na produkciu hormónov, syntézu vitamínu D a látok, ktoré napomáhajú tráveniu potravy. Zvýšený cholesterol je bežným problémom. Rizikovým faktorom je zvýšená hladina cholesterolu pre ochorenie kardiovaskulárnej sústavy. Cholesterol je transportovaný v krvi na lipoproteínoch zložených z tuku na povrchu a bielkovín vo vnútri.

Existujú ich dva druhy:

  • LDL (low density lipoprotein, nízkohustotný lipoproteín) je onen "zlý cholesterol", ktorý sa môže pomaly ukladať v tepnách, postupne ich zužuje, a tým zvyšuje riziko kardiovaskulárneho ochorenia.
  • HDL (high density lipoprotein, vysokohustotný lipoproteín) je "dobrý cholesterol", ktorý napomáha odstrániť nadbytočný nežiaduci cholesterol z krvného obehu a navracia ho späť do pečene, kde sa rozkladá a môže byť následne vylúčený z organizmu

Ochorenie bez symptómov

K stavu tzv. vysokého cholesterolu dochádza, ak je v krvi cholesterolu príliš veľa. Toto ochorenie nemá viditeľné príznaky alebo symptómy, dotknutí sú však vystavení vyššiemu riziku ischemickej choroby srdca. K tej dochádza, keď sa povlak usadzuje na vnútorných stranách srdcových tepien. Plak utvára cholesterol, tuk, vápnik a ďalšie látky, ktoré sa nachádzajú v krvi. Plak upcháva tepny a dochádza k ateroskleróze. V priebehu času dochádza ku tvrdnutiu plaku a ďalšiemu zužovaniu tepien, dôsledkom je znížený prívod okysličenej krvi do srdca.

Rizikový pre srdce

V oblasti zanesenej povlakom môže dôjsť k ruptúre (prasknutiu), keď na povrchu tepny utvorí plak krvnú zrazeninu. Tá sa môže natoľko zväčšiť, až úplne zablokuje priechod krvi tepnou. Potom prichádza na rad angína pectoris alebo srdcový infarkt.