Glycerín

Dôležitá organická zlúčenina, tiež známa pod názvom glycerol

Glycerín je bezfarebná tekutá substancia bez zápachu, ktorá je široko využívaná vo farmakologických a kozmetických prípravkoch. Glycerol má tri hydroxylové skupiny, ktoré sú zodpovedné za jeho rozpustnosť vo vode a jeho hygroskopickú povahu (pohlcuje a udržiava vlhkosť). Glycerol nie je nijako toxický a má ľahko nasládlu príchuť.
 
Glycerol môže mať syntetický pôvod alebo ho je tiež možné odvodiť z rastlín, predovšetkým sójových bôbov a paliem alebo zo zvierat, respektíve ich loja.
 

Využitie

V potravinárskom priemysle slúži glycerol ako zvhlčovač, rozpúšťadlo, sladidlo a napomáha konzervovať potraviny. Využíva sa aj ako výplň v komerčne pripravovaných nízkotučných pokrmoch (napríklad sušienky) a ako zahusťovadlo v likéroch. Glycerol sa používa aj ako náhrada cukru (čajová lyžička obsahuje asi 27 kalórií). Ako potravinové aditívum má glycerol označenia E422.
 
Vedľa potravinárstva sa glycerol využíva vo farmáciii a to ako laxatívum. Zlepšuje navyše textúru pleti, pôsobí aj ako jej zvhlčovač a lubrikant. Svoje uplatnenie nachádza v zubných pastách, ústnych vodách, prípravkoch starostlivosti o pleť, holiacich penách a krémoch, produktoch pre starostlivosť o vlasy, mydlách alebo v lubrikantoch.
 
Glycerol je tiež hlavnou zložkou glycerínových mydiel. Tie okrem glycerolu obsahujú aj esenciálne oleje, ktoré sú pridávané kvôli vôni. Tento typ mydla používajú často ľudia s citlivou pleťou, ktorá je náchylná k podráždeniu, pretože pleť toľko nevysušujú a naopak zaručujú jej zvlhčenie.
 
Historicky sa tiež glycerol používa a používal ako súčasť nemrznúcej zmesi do automobilov.