Kyselina l-mandľová

Aromatická alfa-hydroxykyselina rozpustná vo vode

Respektíve chirálne správna forma kyseliny mandľovej. O tejto téme si prečítajte v našom článku týkajúcom sa chirality.
Viete, aký má chiralita význam v kozmetike? Viete, aký má chiralita význam v kozmetike? Téma chrality sa zaoberá problematikou dostať z látok čo najvýššiu aktivitu bez nežiadúceho podráždenia. Chirálna molekula má svoju zrkadlovú formu, ľavú a pravú. Fenomén chirality je dôležitý v oblasti zloženia účinných kozmetických produktov a ak jej budete rozumieť, už vás žiadne zloženie krému neoklame.
 
Kyselina mandľová sa využíva ako účinná antibakteriálna látka v lekárstve už roky, v posledných rokoch však nachádza svoje uplatnenie aj v kozmetike. V lekárstve je jej hlavnou "doménou" liečba infekcií močového traktu, používa sa aj ako antibiotikum.
 

Pôsobí proti akné a proti vráskam

Čo sa týka kozmetického využitia, spektrum je veľmi široké, dokáže pomôcť v prípadoch silného akné ako u mladistvých, tak aj dospelých. V prípade zrelej pleti dokáže redukovať vrásky a jemné ryhy aj prejavy hyperpigmentácie. Odporúča sa tiež pred a po terapii laserom, kedy vďaka nej dochádza k zníženiu podráždenia pleti a skrátenie doby rekonvalescencie.
 
Jej použitie je podobné ako kyseliny glykolovej, avšak s tým rozdielom, že kyselina mandľová je výrazne šetrnejšia, pretože má väčšiu molekulu, ktorá je lepšie tolerovaná kožou. Navyše má oproti kyseline glykolovej antibakteriálne vlastnosti. Nespôsobuje pleti žiadne podráždenie, začervenanie ani pálenie.
 
 kyselina ľ-madlová