Kyselina Salicylová

Patrí k najúčinnejším antibakteriálnym látkam. Je obľúbená ako v lekárstve, tak i v lekárskej kozmetike.

Kyselina salicylová sa získava z kyseliny acetylsalicylovej. S ňou sa najčastejšie stretávame vo voľnopredajných liekoch proti horúčkam a bolesti ako je napríklad Aspirín. 
Okrem toho je možné kyselinu salicylovú syntetizovať zo salicínu, ktorý sa nachádza vo vŕbovej kôre a rôznych bylinkách. Takto získaná kyselina salicylová nemá však na pleť vítané kozmetické účinky.
 
Nerozpúšťa sa vo vode, ale v tukoch, preniká preto ľahko dovnútra pórov a ľahko ich čistí, je preto ideálnou zložkou pre starostlivosť o aknóznu a mastiacu sa pleť. Medzi kozmetickými látkami je absolútnym unikátom v schopnosti prenikať do pórov. V pleti navyše podporuje správny kolobeh buniek a pôsobí protizápalovo. Tento účinok nie je síce cielený priamo na bakteriálneho pôvodcu akné, ale na potenciálne sekundárne infekcie, ktoré môže spôsobiť.
 
Vďaka tomu, že aktívne pôsobí na enzýmy zodpovedné za produkciu mazu, redukuje negatívne a viditeľné prejavy mastnej pleti.