Resveratol

Prírodný antioxidant vyskytujúci sa v tele niektorých rastlín.

Resveratol, ktorý radíme medzi tzv. polyfenolické látky, rastliny produkujú na ochranu proti škodcom pliesní – perfektný prípad je napríklad réva vínna. Podobne pozitívne účinky má na ľudský organizmus, niektorí z vedcov ho dokanca považujú za elixír mladosti. Spomaľuje totiž stárnutie buniek vďaka tomu, že ovplyvňuje produkciu tzv. génov dlhovekosti. Okrem toho pôsobí pozitívne ako prevencia:
  • Nádorových ochorení
  • Zápalových ochorení
  • Diabetesu
  • Chorôb neurologickej sústavy
  • Chorôb kardiovaskulárnej sústavy
Resveratol považujú mnohý vedci za základný kameň tzv. Francúzskeho paradoxu. Aj keď sa vo Francúzsku konzumuje strava s jedným z najvyšších obsahov živočíšnych tukov na svete, srdcové ochorenia sa v krajine galského kohúta vyskytujú trikrát menej ako kdekoľvek inde. Podľa všetkého zostáva kradiovaskulárna sústava Francúzov nedotknutá vďaka konzumácií červeného vína, ktoré obsahuje resveratrol vo vysokom množstve. Resveratol ide dodať do organizmu len zdravou stravou a červeným vínom, ale aj topicky, tzn. aplikáciou priamo na pleť vo forme krémov a sér.