Vitamíny

Dôležité živiny, ktoré organizmus potrebuje pre svoje správne fungovanie

Vitamíny organizmus vyžaduje, aby mohol správne fungovať a bol odolný voči ochoreniam a infekciám. Sám si však vitamíny nedokáže zo stravy syntetizovať, preto ich je treba dodávať do organizmu pravidelne prostredníctvom stravy či doplnkov stravy. Existuje 13 esenciálnych vitamínov, ktoré sú pre organizmus nevyhnutné.

Dva typy vitamínov

Vitamíny sa rozdeľujú na dva typy, rozpustné vo vode a rozpustné v tukoch. Tie, ktoré sú rozpustné v tukoch, sa môžu ukladať do tukových buniek. Aby boli absorbované, potrebujú neustály prísun tuku. Popri tom vo vode rozpustné vitamíny sa v tele neukladajú, je preto potrebné denne ich organizmu dodávať. To, čo organizmus potrebuje, si vezme zo stravy, zvyšok vylúči.

V tukoch rozpustné vitamíny

  • Vitamín A, ktorý môžeme získať z oranžovo sfarbeného ovocia a zeleniny, alebo tmavo zelenej zeleniny
  • Vitamín D, ktorý sa získava zo slnečného žiarenia jeho premenou v koži, potravinovými zdrojmi sú fortifikované mliečne výrobky a ďalšie
  • Vitamín E, medzi ktorého zdroje patria fortifikované cereálie, oriešky, semená a zelená zelenina
  • Vitamín K sa nachádza v tmavo zelenej zelenine

Vo vode rozpustné vitamíny

  • Vitamín C, ktorý sa nachádza vo väčšine druhov ovocia a zeleniny
  • Vitamín B1 (tiamín) sa nachádza v celozrnných produktoch, pečeni, orechoch a semienkach
  • Vitamín B2 (riboflavín) nájdeme v mliečnych a celozrnných produktoch
  • Vitamín B3 (niacín), ktorý je možné získať z konzumácie mäsa, rýb, celozrnných produktov
  • Vitamín B5 (kyselina pantoténová), ktorého zdroje sú mäso a celozrnné produkty
  • Vitamín B6 (pyridoxín), medzi ktorého hlavné zdroje patria sójové produkty
  • Vitamín B7 (biotín), ktorý sa nachádza hlavne v mäse a ovocí
  • Vitamín B9 (kyselina listová), ktorého zdrojom je tmavo zelená zelenina
  • Vitamín B12, ktorý získame z konzumácie mäsa, rýb a mliečnych produktov