Dohnala vás únava, ste bez energie a najradšej by ste si išli ľahnúť?

Dohnala vás únava, ste bez energie a najradšej by ste si išli ľahnúť?

Možno práve preto, že je leto obdobím dovoleniek, na nás často dopadá únava. Je potrebné stihnúť návaly práce pred dovolenkou, či už v práci alebo doma v rámci prípravy na vysnívaný týždeň či dva voľna, a po návrate dovolenke na nás obvykle tiež čakajú hromady povinností, ktoré musíme zvládnuť, aj keď by sme sa potrebovali skôr pár dní v pokoji "rozpozerať". Do toho vysoké letné teploty a my sme bez energie a unavení ...

Príčin únavy je široké spektrum, môžu mať psychologický ráz (stres, depresia), fyzický (anémia, obezita, diabetes či iné vážne ochorenie typu rakovina) či fyziologický (tehotenstvo, dojčenie, nedostatok spánku, nadmerná fyzická námaha).

Práve vzhľadom na to, že príčiny únavy sa rôznia, je zložitejšie nájsť univerzálny postup či doplnky stravy proti únave.

Čo pomáha proti únave?

Uistite sa, že na vine nie sú zdravotné problémy

Únava a nedostatok energie môžu byť spôsobené mnohými ochoreniami ako je cukrovka, choroby srdca, artróza, anémia, ochorenia štítnej žľazy alebo spánková apnoa. Ak sa cítite bezdôvodne unavení, možno je na čase porozprávať sa o tom so svojím lekárom.

Na úbytku energie môžu mať podiel aj užívané lieky, medzi ktoré patrí napríklad tie na úpravu krvného tlaku, antihistaminiká a diuretiká.

Začnite sa venovať (športovej) aktivite

Aj keď je cvičenie alebo len obyčajná prechádzka často to posledné, čo by ste chceli robiť, keď ste unavení, je to presne to, čo by ste robiť mali. Fyzická aktivita vám totiž naopak dodá energiu!

Pravidelné cvičenie býva dlhodobo spájané s nárastom životnej vitality a celkovým zlepšením kvality života. Cvičenie posilňuje srdce, pľúca a svaly, a vďaka tomu vám dodá viac energie. Akokoľvek sa to zdá paradoxné. Najvhodnejšia pre dobitie energie je jóga, ktorá pretiahne svaly a upokojí myseľ.

Hydratácia je dôležitá

Nedostatok vody v organizme, čiže dehydratácia, zhoršuje fyzický výkon a uberá na energii. Napríklad pre športovcov je zložitejšie dokončiť silový tréning, ak sú dehydrovaní. Dehydratácia tým pádom ale môže spôsobiť únavu aj pri bežných životných aktivitách. Navyše znižuje koncentráciu a zhoršuje pozornosť.

Ako spoznať, či vám nehrozí dehydratácia? Podľa farby moči, ktorá by mala byť svetlo žltá či zafarbená do svetlého “slamového” odtieňa. Tmavšia moč je znakom toho, že by ste mali na konzumácii vody pridať.

Ale nezabúdajte odpočívať

Nedostatok spánku je jasnou príčinou únavy. Najlepším riešením je teda "zaľahnúť" dostatočne skoro tak, aby ste si mohli vychutnať celonočný spánok. Pomôcť môže aj krátky popoludňajší "šlofík", ktorý by nemal trvať dlhšie ako pol hodiny. Ten vám dodá energiu a navýši mentálny aj fyzický výkon.

Prihliadnuť by ste mali k tomu, aký typ človeka ste. Niekto má najviac energie hneď zrána, iný je až do obeda "mŕtvy" a na večer ožíva. Na to, či je človek ranné vtáča alebo nočná sova, má vplyv genetika aj štruktúra mozgu. Je preto dosť zložité, ak nie takmer nemožné, tieto vzory zmeniť. Vhodnejšie je pokúsiť sa štruktúrovať si denné aktivity a povinnosti práve podľa tohto vášho ideálneho denného rytmu.

Proti únave stravou

Vplyv na únavu a energiu má aj strava. Na niektorých ľudí môže "fungovať", keď jedlo konzumujú namiesto v troch veľkých porciách vo viacerých menších. To napomáha stabilizovať hladinu krvného cukru. Jej kolísanie v priebehu dňa môže mať za následok veľké kolísanie energie. Aby hladina krvného cukru nekolísala, je vhodné zamerať sa na konzumáciu komplexných sacharidov, ako sú napríklad celozrnné produkty. Oproti jednoduchým sacharidom trvá ich trávenie dlhšiu dobu a tiež energiu z nich organizmus využíva po dlhšiu dobu.

Pozor si však v prípade, že sa rozhodnete jesť viac menších jedál denne, dajte na to, aby ste nejedli príliš veľké porcie a v dôsledku toho nepriberal. Aj nadváha môže byť totiž príčinou nadmernej únavy.

Ak máte nejaké tie kilá navyše, pokúste sa ich zhodiť. Aj malý úbytok telesného tuku môže zlepšiť náladu a v dlhodobom horizonte dodať energiu. Všetko so všetkým súvisí - pre schudnutie zmenšite porcie, jedzte častejšie a zahrňte aj pravidelnú fyzickú aktivitu. Onedlho budete mať viac energie.

Doplnky stravy proti únave

Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín sa na normálnom energetickom metabolizme a produkcii energie podieľa 15 vitamínov a minerálov. Patrí medzi ne vápnik, biotín, meď, jód, železo, horčík, niacín (vitamín B3), kyselina pantoténová (vitamín B5), fosfor, riboflavín (vitamín B2), tiamín (vitamín B1), vitamín B12 a vitamín C.

Vyskúšajte LIFE ENERGY by Brandeis Clinic proti únave a pre zachovanie životnej vitality, ktorý obsahuje šesť rastlinných výťažkov a 8 vitamínov dôležitých pre produkciu energie.

Vitamíny na únavu: B-komplex

Vitamíny zo skupiny B, najmä vitamín B12, organizmus potrebuje pre produkciu energie z konzumovanej stravy a tiež pre jej následné správne využitie. Doplnky stravy ako také teda merateľnú energiu neobsahujú, ich zložky sú ale potrebné k tomu, aby k vytvoreniu energie v tele došlo.

Každý z vitamínov zo skupiny B má navyše v organizme aj svoju vlastnú funkciu súvisiacu s energiou a vitalitou. Vitamín B12 a kyselina listová (vitamín B9) pôsobia preventívne proti anémii, ktorá môže byť pôvodcom únavy, a sú tiež nevyhnutné pre zdravie a správne fungovanie nervovej sústavy. Kyselina listová je dôležitá najmä v raných fázach tehotenstva, kedy jej dostatočná hladina v organizme zaisťuje správny vývoj nervovej sústavy plodu.

Väčšinu vitamínov z B-komplexu možno získať zo stravy. Problém nastáva v prípade vegetariánskej či vegánskej stravy, kedy môže dôjsť najmä k vyčerpaniu a nedostatku vitamínu B12, ktorého jedinými zdrojmi sú živočíšne zdroje potravy. Potom je vhodné siahnuť po doplnkoch stravy. Doplnky stravy pre vegánov a vegetariánov by popri tom mali obsahovať aj železo, ktorého môžu mať taktiež nedostatok.

Vitamíny zo skupiny B aj ďalšie nevyhnutné vitamíny a minerály nájdete v komplexnom doplnku stravy VIT-A-MIN by Brandeis Clinic.

Horčík proti únave

Ak nepatrí zelená zelenina medzi vaše obľúbené jedlá, nejete ani väčšie množstvo mäsa a mliečnych produktov a máte pocit, že vám ubúda energia, na vine môže byť nedostatok horčíka. Jeho odporúčaná denná dávka je 270 až 300 mg, ktorú môžete získať ako zo spomínanej zeleniny, tak celozrnných produktov, tučných morských rýb či orechov.

Alebo sa spoľahnite na doplnky stravy, ktoré dostatočný príjem horčíka zabezpečia, ako napríklad doplnok stravy proti prekysleniu organizmu ANTI-ACID by Brandeis Clinic. Okrem horčíka obsahuje aj vápnik, sodík a draslík.

Železo proti anémii

Tiež nedostatok železa má veľký vplyv na energetický metabolizmus. Za následok totiž môže mať anémiu, stav, keď červené krvinky nie sú schopné zásobiť kyslíkom telesné bunky. Pocity únavy, kedy vám rýchlo dochádza dych aj pri miernej fyzickej aktivite a srdcové palpitácie (nepravidelný srdcový tep) sú typickými znakmi nedostatku železa. Ľahko ho potvrdia krvné testy.

Nedostatok železa sa môže objaviť u žien so silnou menštruáciou, u mladých žien alebo takých osôb, ktoré nekonzumujú dostatok na železo bohatých potravín, medzi ktoré patria červené mäso, zelená zelenina či orechy a semienka.

Prírodné výťažky podporujúce energiu

Taktiež extrakty z rôznych rastlín môžu na organizmus pôsobiť stimulačne. Môžu obsahovať kofeín či podobné látky ako je napríklad guarana. Energiu podporujú podľa tradičnej medicíny aj ženšen a ginkgo biloba.

Energiu vám dodá doplnok stravy YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic pre zachovanie duševného a telesného zdravia s obsahom ginkgo biloby, resveratrolu a ďalších účinných látok.

Staršie články:
Glukosamín na kĺby, ale nielen na ne. Čím prospieva organizmu?
Zdravý život18.5.2018

Glukosamín na kĺby, ale nielen na ne. Čím prospieva organizmu?

Glukosamín nie je len doplnok stravy, bežne sa vyskytuje v ľudskom tele v chrupavkách. Tvorí ho reťazec cukrov a bielkovín, ktoré sú pevne previazané. Telu napomáha absorbovať nárazy a lubrikuje kĺby. Umožňuje tak bezbolestný pohyb kĺbov, kostí i svalov.

Zmáha vás únava a bez energie sa vám do ničoho nechce? Na vine môže byť ochorenie
Zdravý život11.5.2018

Zmáha vás únava a bez energie sa vám do ničoho nechce? Na vine môže byť ochorenie

Nedostatok energie môže prameniť z mnohých príčin. Na vine môžu byť zdravotné problémy, užívanie liekov, ale aj zlá výživa, stres alebo jednoducho len príliš nabitý diár. Ktoré ochorenia majú ako jeden z hlavných symptómov únavu?

Vitamíny v tehotenstve. Prečítajte si, ktoré potrebujete a ktoré vám možno chýbajú
Zdravý život9.5.2018

Vitamíny v tehotenstve. Prečítajte si, ktoré potrebujete a ktoré vám možno chýbajú

Vitamíny pre tehotné hrajú dôležitú úlohu, majú totiž vplyv na správny vývoj plodu, rovnako ako na zdravie nastávajúce mamičky. Získať ich možno z vyváženej stravy, čoraz častejšie ale budúce mamičky siahajú po výživových doplnkoch, u ktorých majú istotu, že splnia všetky výživové nároky organizmu.

Parabény v kozmetike môžu byť nebezpečné. Dokonca v nižších dávkach, než sa predpokladalo
Zdravý život2.5.2018

Parabény v kozmetike môžu byť nebezpečné. Dokonca v nižších dávkach, než sa predpokladalo

Počuli ste už niekedy o parabénoch, tušíte, že by ste ich nemali používať, a že s nimi niečo nie je v poriadku, ale stále neviete čo presne? Alebo sa im naopak vyhýbate, ale skôr len tak pre istotu? Potom pre vás bude dobrým zdrojom informácií tento článok týkajúci sa parabénov v kozmetike a ich rizík.

Prečítajte si návod, ako predĺžiť riasy. Tým, čo jete
Zdravý život30.4.2018

Prečítajte si návod, ako predĺžiť riasy. Tým, čo jete

Husté, dlhé riasy nemá od prírody bohužiaľ každý. Najčastejšie sa preto uchyľujeme k riasenkám či umelým riasam ako k jedinému spôsobu, ako im pridať na objeme a dĺžke. Existujú pritom oveľa sofistikovanejšie riešenia, ako riasy skrášliť - správnou výživou.