Doplnky stravy pre športovcov alebo Kolagén nadovšetko

Doplnky stravy pre športovcov alebo Kolagén nadovšetko

Či už cvičíte doma pri DVD prehrávači, chodíte do posilňovne, milujete jógu alebo nedáte dopustiť na behanie, mali by ste svoju pozornosť zamerať na kolagén. Môže vám totiž pomôcť dosiahnuť lepšie výsledky a podporí vaše zdravie a optimálnu regeneráciu.

Táto bielkovina sa prirodzene vyskytuje v tele, a je preto skvelým produktom pre regeneráciu organizmu po športovom výkone. Napomáha budovať a regenerovať svaly, šľachy, väzy a chrupavky, ktoré dostávajú pri cvičení "zabrať". Práve preto je jeho príjem pre športovcov tak dôležitý.

Kolagén je kľúčový pre štrukturálnu oporu v tele. Tvorí 90% spojivových tkanív, medzi ktoré patrí práve kĺby, väzy, šľachy a fascie (väzivové obaly svalov). Jeho vysoká biodostupnosť a vysoký obsah aminokyselín z neho robí ideálneho parťáka na doplnenie energie a výživy po cvičení. Telo ho rýchlo vstrebáva a bryskně dopĺňa bielkoviny rozložené počas aktivity.

Kolagén na svaly

Kvôli oxidácii, zápalovým reakciám a svalovým mikrotraumatom, nepatrným trhlinkám vo svalových vláknach, dochádza počas cvičenia a po ňom k stratám bielkovín. Syntéza bielkovín sa počas cvičenia znižuje, okamžite po cvičení však narastie. Ak organizmu po cvičení dodáte kolagén, nahradíte jeho úbytok.

Navýšite rast svalov a obnovíte obsah bielkovín v nich. Pretože obsahuje veľké množstvo aminokyselín, je kolagén vhodný pre regeneráciu svalov. Tým, že urýchľuje regeneráciu spojivových tkanív, znižuje zápalovú odpoveď organizmu, čo v dôsledku vedie k lepšiemu výkonu i rýchlejšiemu zotavenie z tréningu.

Kľúčom k regenerácii je kolagén

Ako si organizmus poradí s hojením a obnovou namáhaných či traumatizovaných svalov? Vedci definovali dva mechanizmy, a to súbežnú regeneráciu svalových vlákien a produkciu vláknitej zložky na spojivovom tkanive. Kľúčom k týmto procesom je vznik kolagénu. V prípade ruptúry (natrhnutia) svalu dochádza k navýšeniu syntézy kolagénu, a to asi po dobu troch týždňov.

Najdôležitejšími typy kolagénu sú kolagén III. typu zodpovedný za flexibilitu vznikajúcej vláknitej zložky spojivového tkaniva a kolagén I. typu, ktorý sa formuje neskôr a ktorého prítomnosť súvisí s posilnením nových svalových vlákien a spojivového tkaniva.

Kolagén podporuje fyzický výkon vedľa zlepšenie regenerácie svalov tiež tým, že organizmu napomáha rozkladať kreatín, ktorý zlepšuje výkon pri krátkych tréningoch s vysokou intenzitou (tzv. HIIT). Tento typ cvičenia je ideálny pre chudnutie.

Kolagén na kĺby

Užívaním kolagénu môžete navyše posilniť kĺby a kĺbové väzy, čím kĺbový aparát chráni pred poranením. Kĺbová väzy sú zo 75% tvorené práve kolagénom. Pri cvičení môže dôjsť k tomu, že svaly narastajú rýchlejšie ako väzy, čo môže viesť k bolestiam i zraneniam. Užívaním kolagénu podporíte pružnosť väzov, čím umožníte ich posilnenie porovnateľné s posilnením svalov.

Kolagén nájdete v doplnku stravy DIAMOND COLLAGEN + HA by Brandeis Clinic, ktorý obsahuje tiež pre kĺby dôležitú kyselinu hyaluronovú a vitamín C nevyhnutný pre správnu syntézu kolagénu.

Kolagén mimo iné uľavuje od bolesti spojenej so zraneniami, ako dokladá táto štúdia zameraná na 147 aktívnych športovcov, z ktorých 97 počas 24 týždňov užívalo hydrolyzovaný kolagén. Ten má anabolický účinok na tkanivo chrupaviek, teda stimuluje jej rast.

Prospektívna, randomizovaná, dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia z rokov 2005 a 2006 sa zamerala na aktívnych športovcov bez zjavných ochorení kĺbov, ako je artróza, jedinca postihovala len pravidelná bolesť kĺbov spojená s ich fyzickou aktivitou. Medzi skúmané parametre patrila bolesť kĺbov, mobilita a zápal v kĺboch.

Proti bolestiam kĺbov

Konkrétne sa jednalo o bolesť kĺbov v pokoji, pričom tento parameter posudzoval lekár, a bolesť kĺbov pri chôdzi, pri státí, v pokoji, pri nosení predmetov a pri posilňovaní, ktoré posudzovali subjektívne účastníci štúdie. Pri skúmaní posudkov 63 účastníkov s artralgiou (bolesťami kĺbov) vyšiel najavo významný rozdiel medzi vnímanie bolesti u skupiny, ktorá užívala hydrolyzovaný kolagén, a skupiny užívajúcej placebo, k štatisticky významným rozdielom došlo tiež u šiestich skúmaných parametrov.

Závery tejto štúdie teda naznačujú, že užívanie hydrolyzovaného kolagénu vykazuje zlepšenie bolestivosti kĺbov a môže podporiť zdravie kĺbov a dokonca znižovať riziko poškodenia kĺbov u vysoko rizikových skupín obyvateľstva, akými sú aktívni športovci.

Staršie články:
Na posilnenie imunity vám pomôže vitamín C
Zdravý život14.2.2018

Na posilnenie imunity vám pomôže vitamín C

Stále chorí? Možno vám chýba vitamín C, ktorý dokáže k maximálnym "výkonom" nabudiť imunitný systém. Pretože vašu imunitu podporí, mali by ste si dať pozor na jeho dostatočný príjem.

Čo na prekyslený organizmus?
Zdravý život7.2.2018

Čo na prekyslený organizmus?

Je môj organizmus prekyslený? Túto otázku si kladie čoraz väčšiu časť populácie. Telesné pH je totiž veľmi dôležité pre zdravie nášho organizmu.

Januárová detoxikácia tela proti únave. Vyskúšajte to
Zdravý život8.1.2018

Januárová detoxikácia tela proti únave. Vyskúšajte to

Máte v novom roku pocit, že by nebolo od veci trochu prečistiť organizmus? Niet divu, po všetkom tom sviatočným veselí a prejedaní sa. Mali by ste sa preto predovšetkým zamerať na pečeň, hrubé črevo, no dôležitý je proti únave samozrejme aj kvalitný spánok a dokonca aj pravidelný pohyb.

FAQ na téma COLLAGEN + 11 Anna Brandejs
Zdravý život29.12.2017

FAQ na téma COLLAGEN + 11 Anna Brandejs

Najčastejšie kladené otázky a odpovede.

Najväčšie mýty a fakty o kolagéne
Zdravý život28.12.2017

Najväčšie mýty a fakty o kolagéne

Mnoho expertov na zdravý životný štýl nazýva kolagén "bielkovinou mladosti" alebo "fontánou mladosti". Niet divu, pretože kolagén tvorí až 75% ľudskej kože. Vo veľkom množstve sa nachádza aj v šľachách, väzive, kĺboch, nechtoch a vlasoch. Práve kolagén prepožičiava koži pevnosť, elasticitu, objem a pružnosť. O doplnkoch stravy s jeho obsahom ale koluje veľa dezinformácií. Tu máte súhrn toho najdôležitejšieho, čo by ste o kolagéne mali vedieť.