Multifunkčný prostriedok proti únave, depresii a pre celkové zdravie, to je rozchodnica ružová

Multifunkčný prostriedok proti únave, depresii a pre celkové zdravie, to je rozchodnica ružová

Silu byliniek, ako napríklad rozchodnica ružová, využíva tradičná ľudová medicína po stáročia aj tisícročia ako liek proti únave, depresiám a ďalším zdravotným komplikáciám. Dnes si tieto dary prírody nachádzajú cestu aj do zdravotníctva, farmakológie a kozmetiky.

Rozchodnica ružová (rhodiola rosea) je drobná bylinka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v Európe, Severnej Amerike a Ázii, najmä v horských oblastiach. Možno ju však pestovať, vyššiu nadmorskú výšku nepotrebuje. Kvitne drobnými kvietkami, ktorých vôňa pripomína vôňu ruží, dokáže preto skrášliť záhradku či skalku. Pestuje sa ale predovšetkým pre svoje blahodarné vlastnosti, ktoré prináša ľudskému organizmu. Práve vďaka tejto vôni má prídomok ružová, roseum. Nie snáď, že by bola taxonomicky podobná ruži.

Pre zdravotné a terapeutické využitie niesú zásadné voňavé kvietky, ale podzemné koreňové hľuzy. Už od šesťdesiatych rokov sa skúmaním účinkov zaoberajú tímy ruských vedcov. Podnet, prečo sa účinkami rozchodnice ružovej zaoberať, pramení od populácií na Sibír, v Tibete a horských oblastí Číny. Tamojšie obyvateľstvo po stáročia využíva rozchodnicu ružovú na oživenie organizmu a na prekonanie nedostatku kyslíka vzhľadom k vyššej nadmorskej výške. Doklady o využívaní Rozchodnice existujú tiež u škandinávskych Vikingov a z Islandu, ako súčasť liečiv je vedená aj v starých európskych lekárskych herbároch.

Adaptogén proti stresu

Rozchodnica ružová je indikovaná ako adaptogén vhodný pre použitie pri únave, slabostiach, depresiách, pretože zvyšuje odolnosť organizmu voči širokému spektru vonkajších chemický, biologických i fyzických stresorov. Medzi ďalšie adaptogény sa radí ženšen kórejský, ženšen sibírsky alebo eleuteriokok ostnatý. Spoločne s rozchodnicou ružovou majú vplyv na rad fyziologických funkcií, ovplyvňujú hladiny neurotransmiterov, aktivitu centrálneho nervového systému a srdca. Okrem toho, že rozchodnica ružová pôsobí adaptogénne, chránia nervovú a kardiovaskulárnu sústavu a pôsobí stimulačne, antialergicky a protizápalovo.

Skúmanie ruských, švédskych a neskôr ďalších skupín vedcov tieto účinky prisudzuje viac ako 140 látkam, ktoré koreň obsahuje. Jedná sa o monoterpenové alkoholy a ich glykozidy, kyanogénny glykozidy, arylglykosidy, fenyletanoidy, fenylpropanoidy a ich glykozidy, flavonoidy, flavonlignany, proanthocyanidiny a deriváty kyseliny galovej.

Rozchodnica ako vhodná súčasť doplnkov stravy pre športovcov

Extrakt z rozchodnice je vhodný pre fyzicky aktívne osoby a športovcov. Pri užití hodinu pred športovým výkonom dochádza k nárastu fyzických síl, odolnosti a posilneniu svalov, vďaka čomu sa zlepšuje vytrvalosť a fyzický výkon. To potvrdzuje dvojito slepo kontrolovaná randomizovaná štúdia vykonaná v roku 2004 v Belgicku, ktorá bola zameraná na mladé, fyzicky aktívne osoby.

Pretože podporuje zachovanie a posilnenie svalov, je ideálny aj pre seniorov, ktorým hrozí sarkopenia, teda strata svalovej hmoty, a tým pádom zhoršenie mobility a bolesti pri pohybe. Rozchodnica ružová pozitívne pôsobí tiež na srdcový sval, keď napomáha normalizácii srdcového tepu bezprostredne po fyzickej námahe a ochraňuje kardiovaskulárny sústavu.

Reguluje tiež distribúciu kyslíka krvou do tkanív, ktoré okysličuje. Pravdepodobne navyšuje schopnosť červených krviniek viazať na seba kyslík. Väčšia okysličenie sa opäť hodí športovcom, ale ťažiť z neho môže ktokoľvek, kto je pod tlakom, a to ako fyzickým (šport), tak psychickým. Tieto tvrdenia ohľadom rozchodnice je však potrebné podrobiť ešte ďalším výskumom.

Dve hlavné aktívne zložky rozchodnice ružovej, rosavin a salidrosin, stimulujú transport prekurzorov serotonínu, tzv. hormónu šťastia a v mozgu navyšujú jeho dostupnosť. Práve preto napomáhajú odolať fyzickému i mentálnymi stresu a depresiám. Kvôli lepšej dostupnosti serotonínu sa rozchodnica využíva aj pri terapii sezónnych depresií, ktoré bývajú spôsobené nedostatkom svetla v zime.

Proti únave rozchodnica

Rozchodnica ružová zlepšuje koncentráciu a pamäť a podporuje jasnú myseľ. Ako doplnok stravy je preto ideálna pre študentov, ktorým napomáha s učením, ale zároveň inhibuje negatívny vplyv stresu, napríklad zo skúšok. Zaujímavé je, že rovnaký účinok, teda podpora mentálnej kapacity, sa dostavuje ako pri dávke dvojnásobnej, tak aj pri bežnej. Rozchodnica navyše funguje proti únave, bez toho, aby mala nežiadúce vedľajšie účinky, keď sa po ukončení užívania objavuje nadmerná únava a letargia.

Extrakt z rozchodnice ružovej podporuje obranyschopnosť tým, že stimuluje produkciu NK buniek (označenie plynie z anglického natural killers, teda prirodzení zabijaci). Títo "zabijaci" patria k najsilnejším bunkám imunitného systému a dokážu zlikvidovať nádorové bunky či bunky napadnuté vírusmi. Rozchodnica sa týmto spôsobom podieľa na prirodzenej ochrane organizmu pred nádorovými ochoreniami. Pôsobí tiež antimutagénne, teda podporuje opravné mechanizmy DNA.

S obranyschopnosťou súvisí aj ďalší účinok tejto koreňovej hľuzy, a to podpora funkcie pečene, kedy rozchodnica urýchľuje vylúčenie škodlivín a toxínov z organizmu.

Koreňová hľuza rozchodnice ružovej obsahuje rad antioxidantov, napomáha tak ochrane telesných tkanív a orgánov pred zhubným účinkom voľných radikálov a predčasným starnutím. Skúma sa aj jej vplyv na hladinu krvného cukru, čoby prevencia diabetu či prevencia hypertenzie.

Extrakt z rozchodnice je dokonca v niektorých štátoch využívaný vo farmakológii, a to predovšetkým ako zložka stimulačných prípravkov, prípravkov pre liečbu neuróz a neurologických porúch či psychopatie.

Staršie články:
Je kozmetika bezpečná? Ak obsahuje tieto látky, nie
Zdravý život26.2.2018

Je kozmetika bezpečná? Ak obsahuje tieto látky, nie

Ktorým zložkám kozmetických produktov by ste sa mali vyhnúť a aké sú ich potenciálne riziká pre organizmus?

Doplnky stravy pre športovcov alebo Kolagén nadovšetko
Zdravý život22.2.2018

Doplnky stravy pre športovcov alebo Kolagén nadovšetko

Či už cvičíte doma pri DVD prehrávači, chodíte do posilňovne, milujete jógu alebo nedáte dopustiť na behanie, mali by ste svoju pozornosť zamerať na kolagén. Môže vám totiž pomôcť dosiahnuť lepšie výsledky a podporí vaše zdravie a optimálnu regeneráciu.

Na posilnenie imunity vám pomôže vitamín C
Zdravý život14.2.2018

Na posilnenie imunity vám pomôže vitamín C

Stále chorí? Možno vám chýba vitamín C, ktorý dokáže k maximálnym "výkonom" nabudiť imunitný systém. Pretože vašu imunitu podporí, mali by ste si dať pozor na jeho dostatočný príjem.

Čo na prekyslený organizmus?
Zdravý život7.2.2018

Čo na prekyslený organizmus?

Je môj organizmus prekyslený? Túto otázku si kladie čoraz väčšiu časť populácie. Telesné pH je totiž veľmi dôležité pre zdravie nášho organizmu.

Januárová detoxikácia tela proti únave. Vyskúšajte to
Zdravý život8.1.2018

Januárová detoxikácia tela proti únave. Vyskúšajte to

Máte v novom roku pocit, že by nebolo od veci trochu prečistiť organizmus? Niet divu, po všetkom tom sviatočným veselí a prejedaní sa. Mali by ste sa preto predovšetkým zamerať na pečeň, hrubé črevo, no dôležitý je proti únave samozrejme aj kvalitný spánok a dokonca aj pravidelný pohyb.