Na posilnenie imunity vám pomôže vitamín C

Na posilnenie imunity vám pomôže vitamín C

Stále chorí? Možno vám chýba vitamín C, ktorý dokáže k maximálnym "výkonom" nabudiť imunitný systém. Pretože vašu imunitu podporí, mali by ste si dať pozor na jeho dostatočný príjem.

Ľudský organizmus nedokáže sám vitamín C syntetizovať, je potrebné ho organizmu v dostatočnom množstve dodávať. Pretože je vo vode rozpustný, organizmus ho dokáže vylúčiť. Preto je treba prijímať nielen dostatočné množstvo, ale tiež ho prijímať pravidelne.

Vitamín C podporuje zachovanie zdravých tkanív a ich hojenie, významne ale môže podporiť aktivitu imunitného systému.

Problémy s imunitou môžu spôsobovať častou chorobnosť

Nedostatok vitamínu C býva spätý s častým prechladnutím a dlhšou dobou zotavenia sa z ochorenia. Hoci prechladnutie nebýva typicky považované za životu nebezpečné ochorenie, môže viesť k zápalu pľúc a ďalším respiračným ochorením, ktoré už na živote človeka, najmä seniora, ohroziť môžu.

Sú to práve časté prechladnutia, ktoré môžu naznačovať, že s fungovaním imunitného systému niečo nieje v poriadku. V takom prípade môže byť organizmus náchylný ku kaskáde vážnejších infekčných ochorení.

Typy obranyschopnosti

Rad kľúčových aspektov obranyschopnosti pritom ovplyvňuje nedostatok vitamínu C. Patrí medzi ne vrodená obranyschopnosť, s ktorou sa rodíme, ďalej adaptívny systém, ktorý sa rozvíja v detstve a mladej dospelosti, aktivita buniek imunitného systému a dokonca má vplyv na produkciu protilátok bojujúcich proti infekčným agens.

Preto, že vitamín C ovplyvňuje celý rad aspektov obranyschopnosti, dochádza pri jeho nedostatku k oslabeniu imunitného systému. Vedľa tomu môžu organizmus pri jeho nedostatku vážne ohrozovať aj inak nenáročné infekcie a ochorenia. Ešte rizikovejší je potom tento jav u seniorov, kde dochádza k tzv. imunosenescencii, teda starnutiu imunitného systému, a to negatívny vplyv vitamínovej deficiencie ešte zosilňuje.

Pokles hladiny vitamínu C

K nedostatku vitamínu C môže dôjsť z rôznych príčin. Jednou z hlavných je starnutie organizmu. Koncentrácia vitamínu C sa v bunkách imunitného systému znižuje s rastúcim vekom.

Tento trend môže viesť až k poškodeniu DNA, bielkovín a molekúl tuku nevyhnutných pre funkčnú obranyschopnosť. Jednak sa tak deje kvôli nárastu oxidatívneho prostredia, ktoré navyšuje nároky na vitamín C (je silným antioxidantom), spúšťačom znižovanie hladiny vitamínu C môže však byť aj stres.

Aktívny transport vitamin

Jednou z najdôležitejších funkcií vitamínu C je podpora obranyschopnosti. Bunky imunitného systému vo svojich membránach majú zabudované molekuly pre aktívny transport vitamínu C, ktoré do buniek v prípade potreby aktívne vitamín C "pumpujú".

Kedy potreba vitamínu vzrastá?

Napríklad pri zápale či infekcii, kedy transportéry navyšujú svoju aktivitu a čerpajú do buniek vitamín C, ktorý je tu využitý pre vnútornú bunkové mechanizmy. Práve preto možno pozorovať pri chorobe či infekcii pokles hladiny vitamínu C v krvi. Pri chorobe by ste preto mali príjem vitamínu C navýšiť.

Obsah vitamínu C v bunkách imunitného systému je tesne spätý s aktivitou týchto buniek, predovšetkým v prípade fagocytov, ktoré pohlcujú a ničia infekčné organizmy, a T-lymfocytov, ktoré organizujú a určujú aktivitu ďalších imunitných buniek. Imunitný systém možno našťastie podporiť suplementáciou vitamínom C, prijať by ste ho mali zhruba 90 mg denne.

Potrebné množstvo jednoducho získate z doplnku stravy YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic pre antioxidáciu a mladistvosť organizmu.

Pre optimálne fungovanie obranyschopnosti v súčasnosti rad odborníkov odporúča príjem až 1 gramu vitamin C denne (1000 mg) ako prídavok ku strave bohatej na ovocie a zeleninu.

Dostatočný príjem vitamínu C môže nielen znížiť dĺžku a intenzitu bežného prechladnutia, ale navyše znížiť aj riziko toho, že sa prechladnutie vôbec objaví. Podľa niektorých názorov je však potrebné k vitamínu C pridať aj suplementáciu zinkom akonáhle sa objavia prvé príznaky prechladnutia.

Zinok a vitamín C získate z doplnku stravy BEAUTIFUL SKIN by Brandeis Clinic pre zdravú a krásnu pleť.

Podpora proti radu ochorení

Vedľa podpory obranyschopnosti pôsobí vitamín C pozitívne tiež v prípade týchto ochorení:

Diabetes: Súčasťou cukrovky je silný oxidačný stres, ktorý môže viesť k zápalovým procesom v organizme a zhoršeniu fungovania niektorých orgánov. Vitamín C pritom môže znižovať niektoré negatívne symptómy spojené s diabetom, okrem iného úzkosť, depresie a stres.

Kardiovaskulárne ochorenia: Ochorenie srdca a mŕtvica majú mnoho príčin, medzi hlavnými je však oxidatívne poškodenie a zápaly. Podľa niektorých štúdií vitamín C zlepšuje funkciu endotelu (fungovanie aktívnych stien krvných ciev, ktoré regulujú prietok krvi a krvný tlak) a dosť možno aj ďalšie oblasti kardiovaskulárnej medicíny.

Anémia: Vitamín C môže pôsobiť preventívne proti anémii vzniknuté nadmerným príjmom železa.

Periodontálne ochorenia: Krvácanie ďasien a vypadávanie zubov sú bežnými znaky skorbutu. Toto ochorenie sa dá bez problémov zvrátiť užívaním vitamínu C. U starších osôb pôsobí vitamín C tiež proti gingivitíde.

Osteoporóza: Vitamín C je nevyhnutný pre normálne formovanie kostných bielkovín a podľa niektorých štúdií môže vitamín C pôsobiť preventívne proti úbytku kostnej hmoty a fraktúram spôsobených osteoporózou.

Čo sa týka náchylnosti k ochoreniu, štúdie sa teraz zaoberajú tým, či môže vitamín C skutočne znižovať výskyt chrípky, tie súčasné naznačujú, že áno.

Imunosenescencia

Imunosenescencia u starších osôb zvyšuje riziko infekčných ochorení, ktoré nie sú problematické pre mladšie ročníky. Podľa laboratórnych štúdií môže vitamín C obnoviť starnúci imunitný systém.

Vitamín podporuje obranyschopnosť a na bunky imunitného systému má rad pozitívnych účinkov:

NK bunky (z anglického výrazu natural killer, teda "prirodzený zabíjač") imunitného systému smerujú svoju aktivitu na infekčné či zhubné ciele, ktoré ako také identifikovali ďalšie zložky imunitného systému. Tak ako v prípade ďalších buniek, tiež aktivita NK buniek s vekom upadá. Ich fungovanie však stimuluje adekvátny príjem vitamínu C a bez jeho dostatku sa znižuje. Vitamín C napomáha NK bunkám vystopovať a následne zničiť zhubné bunky a navyše obmedzuje ochranný účinok krvných doštičiek (stimulujú zrážanlivosť krvi) voči týmto bunkám.

Neutrofyly sú hlavnými bunkami imunitného systému, ktoré organizmus využíva na boj s bakteriálnymi infekciami. Tieto bunky pohlcujú cudzorodé organizmy, ktoré následne ničia s využitím voľných radikálov. Vitamín C podporuje viacero aspektov fungovania neutrofilov, stimuluje ich schopnosť pôsobiť na bakteriálne ciele a "zneškodniť" nežiaduce toxíny. Pri zneškodňovaní baktérií vznikajú silné produkty oxidácie, ktoré môžu deštruovať popri baktérií aj samotné neutrofyly. Práve preto je dôležitý príjem vitamínu C, ktorý neutralizuje škodlivé produkty oxidácie, voľné radikály v momente, keď tie zničí baktérie.

Lymfocyty sú bunky imunitného systému, ktoré produkujú protilátky (B-lymfocyty) a pôsobí v súčinnosti s ďalšími imunitnými bunkami a spoločne postupujú voči nebezpečenstvám, ktoré hrozia organizmu. Akonáhle detekujú hrozbu, začnú sa lymfocyty rapídne reprodukovať v rámci proliferačnej odpovedi, ktorú prítomnosť vitamínu C navyšuje.

Protilátky sú nebunkové zložky imunitného systému, ktoré napomáhajú identifikovať a zneškodniť hrozby a rakovinové bunky. Vitamín C je protilátkam prospešný tým, že navyšuje hladinu všetkých troch hlavných tried imunoglobulínov:

1. IgA, ktoré chránia pred infekciami predovšetkým sliznice

2. IgG, ktoré posyktujú dlhodobú ochranu krvnému obehu

3. IgM, ktoré sa po vystavení infekčným agens začínajú ako prvé formovať v krvi

Pri suplementácii vitamínom C a jeho dostatočnom príjme dochádza k nárastu imunoglobulínov v krvi.

Staršie články:
Čo na prekyslený organizmus?
Zdravý život7.2.2018

Čo na prekyslený organizmus?

Je môj organizmus prekyslený? Túto otázku si kladie čoraz väčšiu časť populácie. Telesné pH je totiž veľmi dôležité pre zdravie nášho organizmu.

Januárová detoxikácia tela proti únave. Vyskúšajte to
Zdravý život8.1.2018

Januárová detoxikácia tela proti únave. Vyskúšajte to

Máte v novom roku pocit, že by nebolo od veci trochu prečistiť organizmus? Niet divu, po všetkom tom sviatočným veselí a prejedaní sa. Mali by ste sa preto predovšetkým zamerať na pečeň, hrubé črevo, no dôležitý je proti únave samozrejme aj kvalitný spánok a dokonca aj pravidelný pohyb.

FAQ na téma COLLAGEN + 11 Anna Brandejs
Zdravý život29.12.2017

FAQ na téma COLLAGEN + 11 Anna Brandejs

Najčastejšie kladené otázky a odpovede.

Najväčšie mýty a fakty o kolagéne
Zdravý život28.12.2017

Najväčšie mýty a fakty o kolagéne

Mnoho expertov na zdravý životný štýl nazýva kolagén "bielkovinou mladosti" alebo "fontánou mladosti". Niet divu, pretože kolagén tvorí až 75% ľudskej kože. Vo veľkom množstve sa nachádza aj v šľachách, väzive, kĺboch, nechtoch a vlasoch. Práve kolagén prepožičiava koži pevnosť, elasticitu, objem a pružnosť. O doplnkoch stravy s jeho obsahom ale koluje veľa dezinformácií. Tu máte súhrn toho najdôležitejšieho, čo by ste o kolagéne mali vedieť.

Poznáte vitamíny, ktoré potrebuje pre omladenie a zdravie vaša pleť?
Zdravý život1.8.2017

Poznáte vitamíny, ktoré potrebuje pre omladenie a zdravie vaša pleť?

Pretože je koža najväčším telesným orgánom, treba jej tiež dostatočne vyživovať a starať sa o ňu.