Nabite svoju ochranu pred slniečkom kyselinou ferulovou

Nabite svoju ochranu pred slniečkom kyselinou ferulovou

S príchodom jari nám slniečko svojimi lúčmi začína dodávať nielen väčšiu dávku vitamínu D, ale nesie so sebou aj riziko predčasného starnutia pleti, nadmernej pigmentácie alebo ďalších nežiaducich prejavov spojených s expozíciou UV žiarenia.

Všetci už ste určite počuli alebo čítali (minimálne u nás v MedaPreX sa to snažíme zdôrazňovať stále) o tom, aká dôležitá je každodenná aplikácia širokospektrálnej ochrany pred UV lúčmi. Lenže to zďaleka nie je všetko, čím svoju pleť môžete podporiť. Prihoďte si do starostlivosti produkt s kyselinou ferulovou!

Antioxidant ako víno

Kyselina ferulová je silný antioxidant. V prírode sa vyskytuje v rastlinách, ako je ryža alebo ovos, nájdeme ju aj v semenách rôzneho ovocia, napríklad pomarančov a jabĺk, ale aj v mnohých druhoch zeleniny a v orechoch. U rastlín navyšuje ich ochranu pred vonkajšími vplyvmi.

Táto biochemicky aktívny fotochemikália, ktorú nájdeme v stenách rastlinných buniek, je spoločne s kyselinou dihydroferulovou zložkou lignocelulózy, látky prepájajúcej lignín a polysacharidy. Vďaka lignocelulóza sú potom bunkové steny rastlinných buniek dostatočne pevné, čím sa posilňuje vlastný ochranný systém rastlín.

Proti voľným radikálom

Ako všetky antioxidanty, tiež kyselina ferulová dokáže zvrátiť škodlivý vplyv voľných radikálov na organizmus. V prípade topickej aplikácie potom zvráti negatívny vplyv voľných radikálov na pokožku.

Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktorým chýba jeden párový elektrón. Ako sa ho snažia neustále získať a stabilizovať sa, kradnú elektróny okolitým molekulám, ktoré tým pádom poškodzujú a vzniká reťazová reakcia.

Prečítajte si o tom tu:

Antioxidanty milujeme. A vy by ste mali tiež! Antioxidanty milujeme. A vy by ste mali tiež! O antioxidantoch sa v poslednej dobe hovorí stále viac ako už vo vedeckých kruhoch, tak i medzi laikmi. Výživové doplnky a kozmetické prípravky s obsahom antioxidantov sa objavujú viac a viac, a samozrejme ich nájdete aj v našom e-shope. Antioxidanty a ich zdravotné benefity tiež milujú médiá. Avšak aj cez túto pozornosť, ktorej sa im dostáva, veľa ľudí stále nevie, čo to vlastne antioxidanty sú a ako fungujú. A preto sme tu my s naším vysvetlujúcim článkom!

Starnutie kvôli radikálom

Reťazová reakcia voľných radikálov v koži potom ničí kolagén a elastín. Môže byť aj príčinou podráždenia pleti, zápalu, a dokonca ochorenia ako je rosacea.

Voľné radikály v pleti vznikajú napríklad pôsobením ultrafialových lúčov, stresu, ale aj vlastnou metabolickou aktivitou kože. Tak úplne sa ich teda zbaviť nemôžeme, a preto je fajn zásobiť pleť antioxidantmi. Jedným z najsilnejších je vitamín C čiže kyselina askorbová, vrátane jej rôznych foriem. A práve s vitamínom C sa skvele páruje kyselina ferulová. Tá síce bezchybne funguje sama o sebe, ale v spojení s ďalšími účinnými látkami sa z nej stáva hotová superstar.

Účinná proti mnohým typom radikálov

Hlavným mechanizmom, ako pôsobí kyselina ferulová v koži, je teda antioxidácia, vďaka ktorej spomaľuje proces starnutia daný oxidačným stresom, teda pôsobením voľných radikálov. Neutralizuje konkrétne hydroxylové radikály, peroxynitrit, superoxid a oxid dusnatý. Jej antioxidačná kapacita plynie z jej fenolovej štruktúry, v ktorej je typický hojný výskyt dvojitých a jednoduchých uhlíkových väzieb okolo fenolického jadra. Kyselina ferulová je schopná utvárať rezonančné stabilizované radikálmi. Práve tie zodpovedajú za jej veľký antioxidačný potenciál. Tento stabilizovaný fenoxylový radikál je už len minimálne reaktívny, a navyše nie je schopný pokračovať v radikálovej reťazovej reakcii.

Pretože je kyselina ferulová mierne lipofilná, ľahko prechádza cez hydrolipidovú bariéru najvrchnejšej vrstvy kože stratum corneum. Prechádza ňou ľahko ako za neutrálneho, tak aj za kyslého pH, čo značí, že do kože môže prestúpiť ako vo forme voľnej kyseliny, tak aj vo svojej disociovanej forme.

Kombinujte s céčkom a éčkom

Sama kyselina ferulová môže pri topickej aplikácii zvrátiť poškodenie kože slnečným žiarením a redukovať viditeľného známky jej starnutia, ako sú jemné linky a vrásky. Keď ju ale v produkte skombinujete s vitamínom C a vitamínom E, jej efekt sa ešte násobí. Navyšuje totiž stabilitu vitamínu C a vitamínu E a fotoochranu pleti, najmä pred poškodením UVB lúčmi a súvisiacim erytémom.

V synergii s vitamínmi C a E maximalizuje silu etylovanej kyseliny askorbovej, ktorú využívame v sérach Medik8. Tá sa stáva dokonca ešte o niečo silnejším antioxidantom, akonáhle zreaguje s voľným radikálom, kedy následne kyselina askorbová obnoví jej antioxidačný potenciál.

Posilní váš opaľovací krém

Popri tom je kyselina ferulová účinnou látkou podporujúcou vlastnú ochranu pleti pred UV lúčmi. Vďaka tomu navyšuje účinnosť opaľovacích krémov a ďalších produktov s širokospektrálnou ochranou, ktoré nanášate po jej aplikácii.

Určite viete, že topická aplikácia vitamínu C a vitamínu E posilňuje vlastnú odolnosť pleti pred ultrafialovým žiarením. V takejto trojkombinácii potom môže kyselina ferulová podľa tejto štúdie znásobiť až osemkrát účinnosť vášho bežného širokospektrálneho ochranného produktu! Maximum z nej dostanete, keď ju aplikujete v podobe séra a po jeho vstrebaní nanesiete denný krém s UVA / UVB ochranou. A nejde len o to, že posilňuje pleť v boji so slnečným žiarením, ale zlepšuje aj stav pleti, ktorá je už slniečkom poškodená. Stimuluje totiž vlastné regeneračné procesy v koži.

Kyselinou ferulovou proti stareckým škvrnám

Štruktúra kyseliny ferulovej je veľmi podobná aminokyseline tyrozínu. Predpokladá sa preto, že inhibuje formovanie melanínu tým, že je konkurenciou tyrozínu pre vstup do enzýmu tyrozináza, ktorý je hlavnou príčinou vzniku nadmernej pigmentácie. Tyrozín je totiž stavebným kameňom pri syntéze melanínu, takže aplikácia kyseliny ferulovej, ktorá jeho aktivite konkuruje, pozastavuje vznik melanínu v koži. Pleť je tak vďaka tomu rozjasnená, farebne zjednotená a bez viditeľných pigmentových ložísk.

S článkom súvisia tieto produkty:

Doprava zadarmo
SUPER C FERULIC
Povýšte svojou rannú starostlivosť o pleť na vitamínový rituál na omladenie pleti s najsilnejším antioxidačným
100% vegan
V tehotenstve a pri dojčení
81 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Metabolický syndróm alebo všetci plazivo priberáme. Prečo je to zle?
Zdravý život5.1.2019

Metabolický syndróm alebo všetci plazivo priberáme. Prečo je to zle?

Viete, čo je to metabolický syndróm? Ak ste sa s týmto termínom doteraz nestretli, potom vedzte, že ide o v súčasnosti najbežnejšie civilizačné ochorenie, ktoré v sebe prepája niekoľko lekárskych diagnóz.

Kto je Anna Brandejs?
Zdravý život3.1.2019

Kto je Anna Brandejs?

Nová značka doplnkov stravy Anna Brandejs nesie meno Anny Brandejs.

Kozinec blanitý čiže astralagus je elixír dlhovekosti
Zdravý život3.1.2019

Kozinec blanitý čiže astralagus je elixír dlhovekosti

V čom tkvie jeho tajomstvo? Podporuje imunitný systém a na organizmus má nejeden pozitívny účinok. Jeho hlavný efekt však súvisí s telomérmi a enzýmom telomeráza, teda starnutím na bunkovej úrovni.

Ste ekologicky uvedomelí, ale zároveň chcete aj starostlivosť o pleť, ktorá funguje?
Zdravý život22.10.2018

Ste ekologicky uvedomelí, ale zároveň chcete aj starostlivosť o pleť, ktorá funguje?

Potom si vyberte produkty britskej značky Medik8. Tá je popredným odborníkom na omladenie pleti a riešenie jej nedostatkov. Po refreshi svojich produktov na začiatku tohto roka sa ale navyše pripojila aj k hnutiu za zelenšiu a zdravšiu planétu a vo všetkých ohľadoch znížila svoj ekologický dopad.

Pomáha škorica na diabetes? Prečítajte si fakty
Zdravý život21.9.2018

Pomáha škorica na diabetes? Prečítajte si fakty

Cukrovka čiže diabetes je ochorenie, pre ktoré je typická príliš vysoká hladina krvného cukru. Ak nie je pacient s cukrovkou dispenzarizovaný a liečený, objaviť sa môžu závažné zdravotné komplikácie.