Parabény v kozmetike môžu byť nebezpečné. Dokonca v nižších dávkach, než sa predpokladalo

Parabény v kozmetike môžu byť nebezpečné. Dokonca v nižších dávkach, než sa predpokladalo

Počuli ste už niekedy o parabénoch, tušíte, že by ste ich nemali používať, a že s nimi niečo nie je v poriadku, ale stále neviete čo presne? Alebo sa im naopak vyhýbate, ale skôr len tak pre istotu? Potom pre vás bude dobrým zdrojom informácií tento článok týkajúci sa parabénov v kozmetike a ich rizík.

Parabény sú konzervanty, z chemického hľadiska je ich možné popísať ako estery kyseliny para-hydroxybenzoovej. Podľa neziskovej organizácie Americká Chemická Společnost ich obsahuje až 85% kosmetických produktov v USA. Pre Slovenskú republiku podobná štúdia bohužiaľ neexistuje, avšak môžeme predpokaldať, že vzhľadom k tomu, že väčšina kozmetiky je dovezená, číslo sa nebude príliš líšiť.

Účinné konzervanty

Parabény predlžujú životnosť produktov obsahujúcich vodu a ako jedny z mála konzervantov zamedzujú rozvoju baktérií, plesní a kvasiniek. Preto sú tak obľúbené, nájdete ich v liekoch, potravinách, obaloch, dekoratívnej kozmetike, opaľovacích krémoch, produktoch starostlivosti o vlasy a pleť alebo penách na holenie.

Vzhľadom k tomu, v ako širokom spektre produktov sa nachádzajú, nedostávajú sa do organizmu len topicky cez kožu, ale tiež orálne.

Európa časť parabénov zakázala

Nájdete ich skrátka všade - v zložení hľadajte termíny metyl-, etyl-, propyl-, izopropyl-, butyl-, izobutyl- a benzylparabén. Izopropylparabén, izobutylparabén, phenylparabén, benzylparabén a pentylparaben by ste doposiaľ však v produktoch predávaných v Európsku úniu nájsť nemali, v roku 2014 ich totiž Európska komisia zakázala.

Propylparabén, butylparabén, metylparabén a etylparabénom na obaloch produktov však stále môžete nájsť, kompletne vyčiarknuté musia byť len z produktov pre deti do troch rokov.

Paraben a rakovina prsníka

Ich chemická štruktúra je veľmi podobná estrogénom a ich vysoká hladina býva spätá s vyšším výskytom rakoviny prsníka a reprodukčných komplikácií. O bezpečnosti či naopak rizikovosti parabénu sa špekulovalo dlho, avšak zlom prišiel v roku 2004, kedy britský tým vedený doktorom Philippou Darbre, Ph.D objavil stopy parabénu v tkanivách odobraných z nádorov prsníka. Päť druhov parabénu sa objavilo v 19 z celkovo 20 skúmanie vzoriek. V neskorších rokoch bola však štúdie označená za prekonanú, pretože neobjasňuje kauzálnu väzbu medzi expozíciou parabénu a rozvojom rakoviny prsníka, kritizovaná bola aj za to, že nepreskúmala obsah parabénu v zdravom prsnom tkanive. Podľa štúdie publikovanej nasledujúceho roka je naopak biologicky nepravdepodobné, že by parabény zvyšovali riziko rozvoja rakoviny prsníka.

Ešte nebezpečnejšie, než sme si mysleli

O parabénoch sa vie, že navyšujú rast rakovinových buniek v prsníku a napodobňujú v organizme aktivitu estrogénu, predovšetkým estradiolu. Štúdia tímu vedcov z University of Carolina v Berkeley v roku 2017 prinesie zistenie, že parabény môžu byť ešte nebezpečnejšie, než za aké sa považovali v minulosti, a to dokonca aj vo veľmi malom množstve.

V akej miere sa parabény podieľajú na rakovine prsníka, to zostáva nejasné. Hoci pôsobia estrogénne, podľa niektorých názorov je ich účinok príliš slabý, aby predstavovali skutočné riziko. Ako tvrdí jeden z autorov štúdie, Dana Leitman, molekulárny biológ a stomatológ v Berkeley, nemusí to byť nevyhnutne pravda, najmä ak sú parabény kombinované s ďalšími látkami, ktoré ovplyvňujú rast buniek.

Koktejl ohrozujúci ľudské zdravie?

Existujúce testy bezpečnosti sa zameriavajú výhradne na účinok izolovaných parabénov na ľudské bunky a úplne zabúdajú skutočnosť, že môžu integrovať s ďalšími typmi signalizačných molekúl v bunkách, a tým zvyšovať riziko vzniku rakoviny prsníka.

Aby lepšie reflektovali situáciu v reálnej životnej, zamerali sa vedci z Berkeley na bunky rakoviny prsníka a ich dva typy receptorov, estrogénové receptory a HER2. Asi štvrtina nádorov prsníka produkuje nadbytok HER2, teda receptora 2 pre ľudský epidermálny zverenecký faktor. Tieto typy nádorov potom rastú oveľa agresívnejšie ako ostatné druhy. V rakovinových bunkách vedci aktivovali za prítomnosti parabénu tieto receptory rastovým faktorom zvaným heregulin, ktorý sa prirodzene syntetizuje v bunkách prsného tkaniva. Parabény v bunkách s aktivovanými HER2 receptormi boli schopný stimulovať nádorový rast doposiaľ v koncentráciách 100x nižších ako v prípade buniek zbavených heregulinu. Čo toto zistenie prináša pre praktický život?

Pre riziko rakoviny prsníka môže stačiť nižšia dávka

Štúdia naznačuje, že parabény môžu mať výraznejší účinok pri oveľa nižších dávkach, než s akými kalkulovali predchádzajúce štúdie, ktoré preto bude potrebné pre detailnejšie preskúmanie skutočného vplyvu zrevidovať.

Podľa spoluautora štúdie, toxikológia Chrisa Vulpe sa štúdia zameriava iba na parabény, ale podobnou revíziou by mali prejsť aj ďalšie práce zamerané na látky, napodobňujúce v organizme účinky estrogénu.

Vzhľadom k tomu, že s rôznymi typami chemických látok, simulujúcimi hormonálnu aktivitu, prichádzame do styku každodenne a celodenne, pochopenie, ako ich kombinácia s rastovými faktormi ovplyvňuje rast buniek, môže pomôcť odhaliť potenciálne riziko rozvoja nádoru. Najmä potom bude dôležité zamerať sa na to, nakoľko vystavovanie organizmu týmto látkam v kritických vývojových obdobiach, ako je puberta či tehotenstvo, môže navýšiť riziko rozvoja rakoviny prsníka v neskoršom veku.

Nie je teda lepšie sa pre istotu všetkých parabénov radšej vzdať?

Podľa oficiálneho vyjadrenie American Cancer Society síce neexistuje priamy dôkaz o súvislosti expozície parabénov a zdravotných ťažkostiach, avšak každý, kto tento problém rieši, má možnosť sa ich v kozmetike, liekoch aj potravinách vzdať.

Organizácie v Spojených štátov amerických zastávajú názor, že látka, v tomto prípade parabény, je bezpečná, pokiaľ sa nepreukáže opak. My v Európskej úniu máme šťastie, podľa Evropske komisie nebola bezpečnosť parabénov dostatočne preukázaná a až do momentu, kedy sa preukáže opak, budú vyššie spomínané druhy parabénov zakázané.

Ak sa aj vy zameriavate na to, čo aplikujete na svoju pleť a snažíte sa parabénom vyvarovať, s pokojným svedomím si môžete zaobstarať akýkoľvek produkt britskej značky Medik8. Z podstaty svojej filozofie nepoužívajú v Medik8 žiadne parabény ani parfemačné látky.

Hovoríte si, prečo spomíname parfemačné látky v súvislosti s parabénmi? Pretože niektorí výrobcovia kozmetiky práve za parfemačnými látkami schovávajú v súpise zloženia parabény. Pri produktoch Medik8 však máte istotu, že sú bez parabénov.

Staršie články:
Prečítajte si návod, ako predĺžiť riasy. Tým, čo jete
Zdravý život30.4.2018

Prečítajte si návod, ako predĺžiť riasy. Tým, čo jete

Husté, dlhé riasy nemá od prírody bohužiaľ každý. Najčastejšie sa preto uchyľujeme k riasenkám či umelým riasam ako k jedinému spôsobu, ako im pridať na objeme a dĺžke. Existujú pritom oveľa sofistikovanejšie riešenia, ako riasy skrášliť - správnou výživou.

Doplnky stravy na chudnutie: Je lepšie zelená káva alebo Griffonia?
Zdravý život27.4.2018

Doplnky stravy na chudnutie: Je lepšie zelená káva alebo Griffonia?

Spôsobov, ako podporiť chudnutie, existuje veľa. Od diét, cvičenia či meditácie až po doplnky stravy. Medzi najobľúbenejšie doplnky stravy na chudnutie patria tie s obsahom zelenej kávy či veľká novinka posledných rokov, Griffonia.

Vo vitamínoch pre tehotné je najdôležitejšia kyselina listová, ale dôležitých vitamínov je ich oveľa viac
Zdravý život18.4.2018

Vo vitamínoch pre tehotné je najdôležitejšia kyselina listová, ale dôležitých vitamínov je ich oveľa viac

Dostatočný príjem vitamínov je kľúčový pre správne fungovanie organizmu. V období očakávania dietatka sú však ešte dôležitejšie. Na ktoré vitamíny by ste v tehotenstve nemali zabúdať?

Minerálna alebo chemická ochrana pred UV žiarením? Prečítajte PRE a PROTI
Zdravý život12.4.2018

Minerálna alebo chemická ochrana pred UV žiarením? Prečítajte PRE a PROTI

Chrániť sa pred slnečným žiarením je povinnosť, bez ohľadu na počasie. Zďaleka totiž nejde "len" o estetické záležitosti ako sú vrásky, jemné linky a nadmerná pigmentácia. Nedostatočná ochrana pred ultrafialovým žiarením môže vyústiť aj v rakovinu kože a dokonca jej najagresívnejší formu, melanóm.

Selén pozitívne pôsobí nielen na štítnu žľazu. Uľaviť môže tiež pri chronickom astme
Zdravý život5.4.2018

Selén pozitívne pôsobí nielen na štítnu žľazu. Uľaviť môže tiež pri chronickom astme

Tento stopový prvok sa prirodzene nachádza v pôde, istých typoch potravín a v malom množstve dokonca aj vo vode. Pre ľudské telo je jeho dostatočné množstvo nevyhnutné!