Prekyslenie organizmu: Je zdravší šalát alebo steak?

Prekyslenie organizmu: Je zdravší šalát alebo steak?
Rubrika: Zdravý život 02.08.2018
tlač

Podľa teórie o prekyslenie organizmu rozhodne šalát. Hovoríte si, čo je ale zle na kúsku kvalitného hovädzieho?

Teória o prekyslení organizmu na každú potravinu nazerá z hľadiska toho, či je alkalická alebo acidická, respektíve v organizme alkalizujúca či okysľujúca, teda akým smerom ovplyvňuje naše telesné pH.

Človek, tvor mierne zásaditý

Na fungovaní ľudského organizmu sa podieľa rad faktorov, vďaka ktorým bunky a tkanivá pracujú tak, ako majú. Vplyv má okrem iného hydratácia, teplota, príjem a dostupnosť dôležitých živín a pH.

pH, ktorého skratka označuje "potenciál vodíka", vyjadruje obsah iónov vodíka v danom roztoku. Čím viac iónov je, tým nižšie je pH, a tým pádom je roztok kyslejší.

V organizme je hodnota pH dôležitá, pretože ľudské telo pre svoje zdravie a fungovanie vyžaduje stálu hodnotu pH, ktorá sa príliš neodchyľuje od ľahko alkalickej 7,365.

Škála pH sa pohybuje od nuly, ktorá je úplne kyslá, až po hodnotu 14, ktorá je úplne alkalická. Hodnotu 7 možno tak považovať za neutrálnu.

Ochorenie z prekyslenia organizmu

Čo sa týka pH, najdôležitejšia je jeho hodnota v krvi. Len drobné vychýlenie prináša zdravotné komplikácie. Vďaka obranným mechanizmom tela sa ale pH krvi skutočne nijako zásadne počas života nemení. Keď je pH blízke ideálny hodnote 7,365, je krv najlepším prostredím pre transport kyslíka a ďalších živín. Hodnotu pH udržuje na žiaducej výške predovšetkým činnosť obličiek. Tie z tela filtrujú nadbytočné kyseliny a prostredníctvom moči dochádza k ich vylúčeniu. Organizmus má navyše svoje zásadité zásoby, ktorými môže kyseliny neutralizovať.

Ak však konzumujeme až príliš kyselinotvorných potravín, obličky zaťažujeme a ich detoxikačná kapacita môže byť znížená. Prebytočné kyseliny sa potom začínajú hromadiť v našich tkanivách. K veľkému nárastu kyselín v organizme nedochádza cez noc, ale dlhodobo.

Aké sú najčastejšie zdroje prekyslenie organizmu?

Skoro všetci sme "kyslí". Zoznámte sa s najčastejšími zdrojmi prekyslenia organizmu Skoro všetci sme "kyslí". Zoznámte sa s najčastejšími zdrojmi prekyslenia organizmu Stav latentného prekyslenia organizmu je v dnešnej spoločnosti pomerne častým fenoménom. Na vine je strava aj vyčerpávajúci životný štýl.

Tento stav potom môže viesť k sérii zdravotných komplikácií, predovšetkým úbytku kostnej a svalovej hmoty a zníženiu hustoty kostí, kyslé vnútorné prostredie býva navyše spojované aj s obličkovými kameňmi, artrózou, metabolickým syndrómom a niektorými onkologickými ochoreniami.

V prípade konzumácie prevažne kyselinotvorných potravín sa podľa tejto štúdie z roku 2014, ktorá skúmala viac ako 60 tisíc žien, zvyšuje tiež riziko rozvoja diabetu II. typu oproti strave založenej na konzumácii zásadotvorných potravín. Ak vás téma prekyslenia organizmu, jeho zdravotné riziká a možnosti, ako svoj organizmus posilniť a alkalizovať, zaujíma, prečítajte si knihu Kurta Tepperweina Preč s kyslosťou.

Acidóza čiže prekyslenie organizmu je rozhodne v dlhodobom horizonte zdravie zhoršujúci stav, ktorý znižuje schopnosť vlastnej detoxikácie organizmu, ktorý je kvôli tomu náchylnejší k ochoreniam.

Aké sú najčastejšie znaky prekyslenia organizmu?

  • Dlhodobá únava
  • Osteoporóza, rednutie kostí
  • Lámavé vlasy a nechty
  • Problémy s udržaním či získaním optimálnej telesnej hmotnosti
  • Bolesti hlavy
  • Artróza
  • Častá chorobnosť
  • Problémy s trávením
  • Problémy s alergiami a kandidózou

Na vine prekyslenia organizmu ale zďaleka nie sú len kyselinotvorné potraviny. V našom tele kyseliny prirodzene vznikajú činnosťou svalov, dýchaním a tráviacimi procesy, vplyv na ich formovanie má stres, toxíny zo znečisteného vonkajšieho prostredia, fajčenie, nedostatok spánku, a dokonca užívanie farmak.

Alkalizujúca strava alebo Nebuďte kyslí

Prirodzené telesné procesy neovplyvníme, množstvo nadbytočných kyselín možno však neutralizovať alkalizujúcou stravou, ktorá navyše nepodporuje ich ďalšie formovanie. Aké sú hlavné pozitíva stravovania založenom na konzumácii alkalizujúcich potravín?

Tým, že dochádza k posunu z kyslého vnútorného prostredia k zásaditému, znižuje sa nadmerný rast kvasiniek, vzniká prostredie nepriaznivé po rad patogénov, dochádza k úprave telesnej hmotnosti, zlepšeniu kvality kostí, podporuje sa rast svalov a správne fungovanie telesných buniek i zdravie kardiovaskulárnej sústavy. Ďalej môžete zaregistrovať kvalitnejší spánok, zlepšenie kognitívnych schopností a lepšiu koncentráciu, viac energie aj úľavu od nepríjemných chronických ochorení.

Akalizujúce potraviny

Hovoríte si, že by ste alkalizujúcej strave dali šancu, ale neviete, po akých potravinách siahnuť? Chybu neurobíte predovšetkým s rastlinnou stravou. Skvelé sú všetky druhy zeleniny, najlepšie potom surová zelenina a tá tmavo zelená. Dajte si špenát, hlávkový šalát alebo kapustovité druhy, teda brokolicu a karfiol. Alkalizáciu organizmu podporí aj tekvica, zemiaky a sladké zemiaky alebo napríklad červená repa, bielkovinami nabité strukoviny, klíčky a huby, doprajte si tiež rozmanité druhy semienok a orechov a nezabúdajte na cesnak, cibuľu, pór či zázvor.

Ani ovocia sa nemusíte báť, melóny, citróny, hrozno či jahody a jablká budú to pravé. Ale pozor, napríklad čučoriedky, slivky a brusnice sú (síce mierne, ale predsa) kyselinotvorné. Nevyhýbajte sa celozrnným výrobkom, ale hľadajte trochu exotiky, napríklad amarant, pšeno alebo quinou, detoxikáciu a alkalizáciu podporí tiež zelený jačmeň či pšenica a zelené riasy ako chlorela či spirulina. Okrem toho môžete proti prekysleniu organizmu bojovať doplnkom stravy ANTI-ACID by Brandeis Clinic, ktorý obsahuje dôležité minerály, ich zásoby sa pri prekyslení vyčerpávajú, teda vápnik, horčík, sodík a draslík.

Koniec článku