Vo vitamínoch pre tehotné je najdôležitejšia kyselina listová, ale dôležitých vitamínov je ich oveľa viac

Vo vitamínoch pre tehotné je najdôležitejšia kyselina listová, ale dôležitých vitamínov je ich oveľa viac

Dostatočný príjem vitamínov je kľúčový pre správne fungovanie organizmu. V období očakávania dietatka sú však ešte dôležitejšie. Na ktoré vitamíny by ste v tehotenstve nemali zabúdať?

Kde sa vlastne v organizme berie rozdiel v potrebe živín v bežnom živote a v tehotenstve? Odpoveď je jednoduchá. Potrebu živín navyšujú dva faktory, vyvíjajúci sa plod a jeho metabolické nároky a fyziologické zmeny ženského tela.

Vyvážená výživa matky v období tehotenstva je nevyhnutná pre samotnú budúce rodičku, i pre správny vývoj dieťaťa. Pozor, stravovanie matky v čase tehotenstva môže ovplyvniť vývoj ešte nenarodeného jedinca až do dospelosti. Absencia či nedostatok niektorých živín preukázateľne spôsobujú vrodené abnormality a vývojové chyby. Podvýživa plodu je príčinou vyššej chorobnosti dieťaťa a jeho náchylnosti k chronickým ochorením ako diabetes, hypertenzia a chorobám kardiovaskulárnej sústavy v dospelosti.

Kyselina listová v tehotenstve

Kyselinu listovú organizmus potrebuje pre správny metabolizmus aminokyselín a nukleových kyselín (DNA, RNA). Jej dostatočná hladina je snáď najdôležitejšie pre vývoj embrya a plodu, teda vývojových štádií, pre ktoré je typické rýchle bunkové delenie. Konkrétne je kyselina listová potrebná pre uzatvorenie neurálnej trubice v skorých štádiách tehotenstva a užívanie doplnkov stravy s jej obsahom vykazuje zníženie výskytu defektov neurálnej trubice o 69%. Jedná sa napríklad o anacefáliu či rázštep chrbtice, defekty majúce vážne, až fatálne následky. Pretože k uzavretiu neurálnej trubice dochádza medzi 21. až 27. dňom od počatia, teda v čase, keď žena o tehotenstve často nevie, je vhodné v momente, keď o tehotenstve žena uvažuje, začať užívať doplnky stravy pre tehotné s kyselinou listovou.

Okrem vplyvu na nervovú sústavu môže nedostatok kyseliny listovej zapríčiniť aj ďalšie vrodené chyby, ako je rázštep pery, podnebia či malformácie končatín, alebo kardiovaskulárne malformácie. Zvýšená koncentrácia homocysteínu v krvi, typická pre tehotenstvo bez dostatočného príjmu kyseliny listovej, býva spätá s vyšším rizikom predčasného pôrodu, nízkou pôrodnou hmotnosťou, nízkou placentárnu hmotnosťou, preeklampsiou a dokonca potratom. Dôvodov, prečo sa na príjem kyseliny listovej v tehotenstve zamerať, je skutočne veľa!

Podľa odporúčania by mali doplnky stravy obsahovať medzi 400-800 mikrogramov kyseliny listovej, tehotná by však i tak mala konzumovať stravu bohatú na kyselinu listovú.

Vitamín A pre tehotné - pozor na nedostatok aj nadbytok

Dostatok vitamínu A je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný. Jeho formy sa totiž zúčastňujú regulácie expresie génov, bunkového delenia a diferenciácie, rastu a vývoja, ovplyvňujú zrak a obranyschopnosť. Sú nevyhnutné pre správny vývoj embrya a plodu, napríklad kyselina retinová sa zúčastňuje vývoja srdca, očí, uší a končatín.

Nedostatok vitamínu A v tehotenstve býva naopak spätý so zlou imunitou, vyššia chorobnosťou a náchylnosťou k infekciám a v najhoršom prípade novorodeneckú úmrtnosťou. K týmto komplikáciám však dochádza skôr vo vývojových štátoch, v krajinách rozvinutých nie je nedostatok vitamínu A natoľko častý.

Odporúčania pre tehotné činí 750 mikrogramov denne vitamínu A. Toto množstvo však neprekračujte, vo vysokých dávkach je totiž vitamín A toxický a môže byť príčinou vrodených chýb. Z tohto dôvodu je žiaduce prestať počas tehotenstva používať kozmetické produkty s retinolom alebo inými formami vitamínu A proti vráskam, nadmernej pigmentácii a akné.

 

Vitamín B6 proti ranným nevoľnostiam

Tak ako väčšina vitamínov zo skupiny B, podieľa sa aj vitamín B6 v tele na rade procesov, okrem iného ovplyvňuje fungovanie nervového systému, formovanie a aktivitu červených krviniek, aktivitu steroidných hormónov, syntézu nukleových kyselín a vznik niacínu. Vitamín B6 má tri formy, pyridoxín, pyridoxal a pyridoxamín.

Tehotné by mali prijímať minimálne 1,9 mg vitamínu B6 denne. Už od 40. rokov 20. storočia sa skúma vplyv vyšších dávok vitamínu B6 na ranné nevoľnosti spojené s tehotenstvom, a podľa dostupných štúdií môže v tomto smere jeho dostatočný príjem uľaviť. Aby bol vitamín B6 voči nevoľnostiam účinný, je potrebné ho prijímať výrazne vyššie množstvo ako 1,9 mg denne, jedná sa o dávky až 80 to 100 mg denne. V tomto rozmedzí nehrozí toxicita vitamínu B6 a negatívny vplyv na vývoj plodu.

Riboflavín proti preeklampsiu

Riboflavín sa zúčastňujú energetického metabolizmu a antioxidačných procesov. Tehotné ženy by ho mali konzumovať 1,4 mg denne. Jeho nedostatok býva spájaný s preeklampsiou, vážnym stavom, kedy sa v tehotenstve zvyšuje krvný tlak, podiel bielkovín v moči a dochádza k opuchom a silným krvácaniam. Nedostatok dokonca môže mať za následok úmrtie rodičky. Príčiny preeklampsia nie sú v súčasnosti uspokojivo objasnené.

Vitamín B12 ovplyvňuje gény a DNA

Vitamín B12 vyžaduje organizmus čoby kofaktor dvoch enzýmov. Prvý z nich premieňa homocysteín na aminokyselinu metionín, ktorý sa zúčastňuje metylácie DNA, procesu ovplyvňujúceho počas embryonálneho a fetálneho vývoja expresiu génov, diferenciáciu buniek a formovanie orgánov. Jeho dostatočný príjem v tehotenstve je teda životne dôležitý.

Ak je vitamínu B12 pri tehotenstve v tele nedostatok, zvyšuje sa hladina homocysteínu, ktorá býva spätá s negatívnymi prejavmi, vrátane preeklampsie, predčasného pôrodu, nízkej placentárnu váhy, nízkej pôrodnej váhy, potratu a porúch neurálnej trubice.

Tehotné by preto mali užívať medzi 6 až 30 mikrogramov vitamínu B12.

Pre dostatok vitamínu D slniečko nestačí

S vitamínom D býva často problém, a to nielen u tehotných žien, ale aj u seniorov a dospelých. Tí všetci, vrátane mamičiek v očakávaní, by mali prijímať minimálne 50 mikrogramov denne.

V organizme sa síce syntetizuje po osvietení kože UVB žiarením po dobu asi 15 minút (doba nutnej expozície sa líši podľa geografickej polohy, ročného obdobia i farebného odtieňa pleti a ďalších faktorov), pretože je ale nutný pre zdrave kosti a ďalšie procesy, je vhodné si jeho príjem poistiť užívaním doplnkov stravy alebo potravinami obohatenými o vitamín D (mlieka, džúsy, cereálie).

Nedostatok vitamínu D v tehotenstve býva spätý s rizikami pre matku i nenarodené dieťa. Objaviť sa môže preeklampsia a gestačný diabetes, u detí potom nízka pôrodná váha.

Vitamín K alebo krvný vitamin

Potreba vitamínu K u žien v tehotenstve nevzrastá, nastávajúce mamičky by sa preto mali držať odporúčaného príjmu 90 mikrogramov denne vo veku 19 až 50 rokov a 75 mikrogramov denne vo veku 14 až 18 rokov.

Placentárny presun vitamínu K je nízky, všetky novorodené deti teda trpia nedostatkom vitamínu K. Časť novorodencov má dokonca tak nízku hladinu vitamínu K, že u nich dochádza k problému so zrážanlivosťou krvi a krvácaním. Preto je treba príjem vitamínu K pred pôrodom navýšiť.

Biotín pre vývoj bábätka

Biotín potrebuje organizmus čo by kofaktor pre enzýmy karboxylázy a pre proces biotinylace, teda prepojenia molekúl biotínu s ďalšími molekulami, napríklad bielkovinami a nukleoproteinmi. Pre tieto dva procesy je treba organizmu počas tehotenstva dodávať biotín, pretože je prítomný a kľúčový počas rýchleho delenia buniek, typického pre vývoj plodu.

Odporúčania, koľko biotínu počas tehotenstva prijímať, sú momentálne na rovnakej úrovni ako pre ženu netehotnú, teda 30 mikrogramov denne.

Antioxidanty vitamín C a vitamín E

Oxidačný stres je pekný nezbedník, negatívne pôsobí na telesné tkanivá, starne kvôli nemu naša pleť a tiež v tehotenstve nie je nijako prospešný, naopak môže byť príčinou preeklampsie. Proti oxidačnému stresu najlepšie pôsobia antioxidanty, a vitamín C spolu s vitamínom E patria k tým najsilnejším. Ich užívanie zlepšuje stav tehotenskej hypertenzie či preeklampsie. Pre zdravé fungovanie organizmu by ste preto mali prijímať minimálne 400 mg "céčka" a 15 mg "éčka" denne, v prípade antioxidácie počas tehotenstva dokonca viac než dvojnásobnú dávku.

Staršie články:
Minerálna alebo chemická ochrana pred UV žiarením? Prečítajte PRE a PROTI
Zdravý život12.4.2018

Minerálna alebo chemická ochrana pred UV žiarením? Prečítajte PRE a PROTI

Chrániť sa pred slnečným žiarením je povinnosť, bez ohľadu na počasie. Zďaleka totiž nejde "len" o estetické záležitosti ako sú vrásky, jemné linky a nadmerná pigmentácia. Nedostatočná ochrana pred ultrafialovým žiarením môže vyústiť aj v rakovinu kože a dokonca jej najagresívnejší formu, melanóm.

Selén pozitívne pôsobí nielen na štítnu žľazu. Uľaviť môže tiež pri chronickom astme
Zdravý život5.4.2018

Selén pozitívne pôsobí nielen na štítnu žľazu. Uľaviť môže tiež pri chronickom astme

Tento stopový prvok sa prirodzene nachádza v pôde, istých typoch potravín a v malom množstve dokonca aj vo vode. Pre ľudské telo je jeho dostatočné množstvo nevyhnutné!

Ako získať husté obočie?
Zdravý život2.4.2018

Ako získať husté obočie?

Obočie je v posledných rokoch kozmetickou a fashion témou číslo jedna. Na pomyselnom tróne "top obočie" sedí modelka a herečka Cara Delevingnová, nasledujú ju ale aj ďalšie celebrity ako Lili Collins. Chcete získať obočie, aké majú tieto hviezdy? Nasledujte náš manuál.

YOUNG 4 EVER účinne bojuje proti starnutiu zvnútra
Zdravý život28.3.2018

YOUNG 4 EVER účinne bojuje proti starnutiu zvnútra

Väčšina z nás by chcela zostať navždy mladá. Tisíce rokov hľadá ľudstvo elixír mladosti, ktorý bohužiaľ neexistuje. Vedci dnes potvrdzujú, že starnutie je normálny fyziologický proces organizmu, ktorý nie je možné zastaviť. Existujú ale spôsoby, ako ho výrazne spomaliť. Dokonca možno odpočítať aj niekoľko rokov na vzhľade alebo stavu vnútorných orgánov.

Multifunkčný prostriedok proti únave, depresii a pre celkové zdravie, to je rozchodnica ružová
Zdravý život26.3.2018

Multifunkčný prostriedok proti únave, depresii a pre celkové zdravie, to je rozchodnica ružová

Silu byliniek, ako napríklad rozchodnica ružová, využíva tradičná ľudová medicína po stáročia aj tisícročia ako liek proti únave, depresiám a ďalším zdravotným komplikáciám. Dnes si tieto dary prírody nachádzajú cestu aj do zdravotníctva, farmakológie a kozmetiky.