Príde vám zbytočné konzumovať rôzne doplnky stravy, pretože ste presvedčení, že všetky potrebné vitamíny a minerály načerpáte z toho, čo zjete? Tak to pozor, nedostatok dôležitých živín sa nemusí vyhnúť ani toho, kto príma veľké množstvo ovocia a zeleniny.
Ovocie a zelenina totiž už nie sú, čo bývali. Áno, ak máte pocit, že pred rokmi chutili jahody lepšie ako dnes, niečo na tom je. Ako je to možné?
Skrátka a jednoducho, pôda je dnes vyčerpaná a nie je schopná rastlinám dodať dostatok živín. Tie strácajú svoju nutričnú hodnotu a my potom konzumujeme len prázdne kalórie.
Využívané hnojivá navyše zbavujú rastliny ďalších dôležitých živín (medzi živiny, čiže životne dôležité látky, radíme vitamíny, minerály a aminokyseliny). Dusičnany, ktoré sa hojne využívajú k hnojeniu, tiež výrazne znižujú obsah toľko potrebného vitamínu C v rastlinách.
"Tie jahody chutili oveľa lepšie, keď som bola malá ..."
Chemické hnojivá navyše obmedzujú vlastnú schopnosť rastlín vysporiadať sa so škodcami, čo má za následok potrebu využívať pesticídy, herbicídy a insekticídy. Tieto chemikálie majú opäť neblahý vplyv na výživovú hodnotu ovocia a zeleniny, nakoľko ničia ich enzýmy a vitamíny. Časť týchto chemikálií dokonca skonzumujeme s ovocím a zeleninou. A práve ony, môžu za to, že ich chuť už nie je taká, ako predtým. Tento stav však nie je nemenný - ak sa využívajú na hnojenie nie syntetické hnojiva, ale organické, teda ľudovo povedané kompost, obsah vitamínov a minerálov v ovocí a zelenine opäť vzrastie.
Teraz sme si vysvetlili, prečo už ovocie a zelenina neobsahujú toľko živín ako kedysi. Problémov v našej modernej strave je, ale oveľa viac. Ďalšie dôležité živiny strácajú potraviny aj svojim priemyselným spracovaním, preto je správne snažiť sa konzumovať hlavne potraviny v surovom stave alebo len šetrne tepelne spracované, žiadne cukrovinky a nápoje sladené rafinovaným cukrom alebo mrazené či konzervované "dobroty". Aby sa trvanlivosť potravín predĺžila, je nutné využívať konzervačných látok, ktoré, ako už asi očakávate, tiež zrovna neobohacujú nutričnú hodnotu potravin. Tak napríklad chlorid uhličitý používaný na bielenie múky poškodzuje niektoré aminokyseliny a ničí z veľkej časti vitamín E. A všeobecne všetky chemikálie využívané v potravinárstve znižujú obsah vitamínu C.
Reklame neverte. Tento špekulant často propaguje tie najnezdravšie rafinované potraviny, ktoré sú len prázdne kalórie!
Pozor si, ale dajte aj doma v kuchyni. Vinníkom straty vitamínov a minerálov býva aj nešetrné tepelné spracovanie. Vedeli ste, že napríklad varením stratíte 70 až 100% niektorých vitamínov? Ani užívanie liekov nie je úplne zdravotne neškodné, pretože každý liek je pre telo do určitej miery toxický. Pred jeho toxicitou, ale možno organizmus chrániť zdravou výživou a príjmom vitamínov C, E a ďalších.
Spotreba živín nie je vždy rovnaká
Dopravovať do tela dostatočný objem živín je dôležité za každých podmienok, ale napríklad pri rôznych ochoreniach alebo pri strese, napríklad len emočnom, sa spotreba živín v organizme dokonca niekoľkonásobne zvyšuje a k regenerácii buniek je ich potrebné oveľa väčšie množstvo. Znečistenie životného prostredia, fajčenie, konzumácia alkoholu a celkový nezdravý životný štýl, to sú len niektoré z faktorov, ktoré spôsobujú predčasné starnutie organizmu a jeho väčšiu náchylnosť k chorobám.
Spotreba vitamínu C u stresu významne stúpa. Zvýšená dávka vitamínu C, ale zároveň zvyšuje odolnosť organizmu proti stresu.
Pritom je tak jednoduché tieto riziká eliminovať. Lenže v dnešnej hektickej dobe, kto si nájde čas, aby si kúpil organickú a "bio" zeleninu a ovocie plné potrebných vitamínov a minerálov, keď mnohokrát nemáme ani čas sa najesť? Doplnky stravy síce nemôžu v žiadnom prípade nahradiť plnohodnotné potraviny, ale ak niekto na sebe pozoruje príznaky nedostatku niektorých živín, doplnky stravy sa môžu stať významným pomocníkom ako pri zvládaní rôznych ochorení či strese, tak pri snahách o omladenie organizmu.
U vitamínov všeobecne platí, že treba byť opatrný pri dávkovaní vitamínu A a E, u ostatných je vždy lepšie viac ako menej.
Po akom doplnku stravy siahnuť?
Ideálne po takom, ktorý splní vaše predstavy toho, čo chcete jeho konzumáciou docieliť. Jedna z najprestížnejších kliník estetickej medicíny v Európe
Brandeis Clinic Praha vyvinula v spolupráci s americkou firmou Nutrition Laboratories, USA a jej odborníkmi na regeneratívnu medicínu a výživové doplnky radu prémiových výživových doplnkov zameraných na krásnu a zdravú pleť, kvalitné a husté vlasy alebo napríklad omladenie. Tie v súčasnosti nesú najvyššiu kvalitu na poli potravinových doplnkov na českom trhu.
Vyberte si:
BEAUTIFUL HAIR By Brandeis Clinic pre krásne, zdravo vyzerajúce vlasy, ktoré budú husté a jemné na dotyk, okrem toho zamedzuje plešateniu a nadmernému lámaniu a vypadávaniu vlasov.