Zelený čaj milujú východné kultúry pre jeho pozitívny vplyv na celý organizmus po stáročia. Lístky tohto čaju neprechádzajú procesom fermentácie tak ako u čierneho čaju, zostáva v ňom preto zachovaný vysoký obsah zdraviu prospešných látok. Ak vám však zelený čaj z nejakého dôvodu nechutí (veľa ľudí ho opisuje ako veľmi horký či bez chuti), spoľahnúť sa na jeho účinky môžete aj prostredníctvom výživových doplnkov.
Žiadne jedlo, nápoj či výživový doplnok vás samozrejme neochráni pred negatívnym vplyvom toxického životného štýlu a silou vašich vlastných génov, avšak môžu aspoň čiastočne tieto negatívne vplyvy zvrátiť. Jedným z nich je
zelený čaj.
Jeho blahodarný vplyv na organizmu býva pripisovaný vysokému obsahu katechínov. Tieto
antioxidanty nazývané
polyfenoly (konkrétne
flavonoidy) napomáhajú ochrane pred bunkovým poškodením. Zďaleka to však nie je všetko, čo zelený čaj obsahuje.
Čo presne obsahuje zelený čaj?
-
Polyfenoly: katechíny, fenolové kyseliny, taníny, flavonoly
-
Xantíny: kofeín a jemu podobné stimulanty (teobromín a teofylín)
-
Vitamíny: vitamín C a vitamíny zo skupiny B
-
Aminokyseliny: L-theanín
-
Esenciálne oleje
-
Mikroelementy: hliník, fluór, mangán
Medzi najaktívnejšie látky v zelenom čaji patria popri špecifických flavonolov a kofeínu spomínané katechíny. Patrí medzi nich najmä epikatechín, epikatechín-galát a epigalokatechin-galát. Posledne menovaný je najsilnejší a z veľkej časti zodpovedný za antioxidačnú, protizápalovú a anti-karcinogénne aktivitu zeleného čaju.
Práve vďaka tomu, že neprejde fermentáciou, je zelený čaj na tieto katechíny oveľa bohatší ako čaj čierny. Podporujú ochranu organizmu pred poškodením
voľnými radikálmi, ktoré pramenia okrem iného z
ultrafialového žiarenia, znečistenia alebo radiačného žiarenia. Napomáhajú tiež ochrane buniek a DNA pred oxidáciou. Voľné radikály sa podľa vedcov z University of Maryland podieľa významnou mierou na starnutí organizmu rovnako ako rozvoji zdravotných problémov, ako sú ochorenia kardiovaskulárne sústavy a onkologické ochorenia.
Polyfenoly neutralizujú tieto vysoko reaktívne častice, a vďaka tomu pravdepodobne pôsobia preventívne proti poškodeniu, ktoré voľné radikály spôsobujú.
Vyskúšajte výživový doplnok pre zachovanie telesnej i duševnej mladosti s obsahom zeleného čaju YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic!
Ochrana srdcového svalu a kardiovaskulárnej sústavy
Mnoho štúdií potvrdilo pozitívny vplyv katechínov na srdce. Pôsobia proti kôrnateniu tepien a hromadeniu arteriálneho plaku, teda procesom, ktoré môžu v dôsledku viesť až k srdcovému zlyhaniu a infarktu. Katechíny napomáhajú ochrane srdca mnohými spôsobmi vrátane zníženia krvného tlaku a vyrovnávania hladín cholesterolu.
To, čo je dobré pre srdce, býva obvykle dobré aj pre mozog a ani zelený čaj nie je výnimkou. Pre svoje správne fungovanie totiž potrebuje zdravé cievy, aby ho zásobovali krvou, kyslíkom a živinami. Vo Švajčiarsku vykonaný výskum naznačuje, že ľudia konzumujúci pravidelne zelený čaj majú vyššiu aktivitu pracovnej pamäti v mozgu (tá časť pamäte, ktorá nám umožňuje udržať "v hlave" po veľmi krátku dobu určitú informáciu). Prieskumy tiež naznačujú, že zelený čaj zamedzuje vzniku depozícií, ktoré sa vzťahujú k rozvoju
Alzheimerovej choroby.
Diabetes aj rakovina
Zelený čaj tiež napomáha udržať stabilnú hladinu krvného cukru u osôb postihnutých cukrovkou. Pretože katechíny znižujú cholesterol a krvný tlak, napomáha chrániť pred negatívnym vplyvom stravy založené na vysokom obsahu živočíšnych tukov.
V súčasnosti sa vedci a lekári zaoberajú možným vplyvom zeleného čaju na rakovinu a onkologické ochorenia. O zelenom čaji už vieme, že podporuje zdravé bunky vo všetkých fázach ich rastu. Existujú však náznaky, že zelený čaj napomáha taktiež ničenia rakovinových buniek. To je však potrebné overiť.
Šálka čaju alebo skôr výživový doplnok?
Robiť si zelený čaj skutočným zalievaním jeho listov je síce efektný obrad, avšak čo sa týka konzumácie aktívnych látok z tohto čaju, ich množstvo ovplyvňuje rad faktorov, okrem iného teplota vody, čas lúhovania, množstvo čajových lístkov aj to, o aký čaj sa vlastne jedná . Jednoducho povedané, pri klasickom lúhovaní nikdy nemáte istotu, že zo zeleného čaju skutočne získavate to, čo chcete.
Mnoho ľudí navyše zelený čaj obohacuje o citrónovú šťavu alebo mlieko a vedci si doteraz nie sú istí, či to, čo sa do čaju pridá, nakoniec neovplyvňuje nejako zloženie jeho aktívnych látok, rovnako ako schopnosť organizmu ich vstrebať.
Naopak výživové doplnky s obsahom zeleného čaju zvyčajne obsahujú koncentrované extrakty polyfenolov a katechínov. Čajové lístky sa väčšinou rozdrvia na prášok a vystavia organickým rozpúšťadlám, ktoré polyfenoly z listov izolujú. V porovnaní s horúcou vodou sú čajové polyfenoly lepšie rozpustné v organických rozpúšťadlách - často sa jedná o kombináciu etanolu a vody. Extrakt sa navyše bežne prečisťuje od neesenciálnych a potenciálne škodlivých látok ako je hliník a ťažké kovy.