15 tipov na omladenie pleti

15 tipov na omladenie pleti

Kto by nechcel vyzerať mladšie, než v skutočnosti je? Predstavujeme vám 15 overených tipov, s ktorými bude omladenie hračka!

1. Vykašlite sa na cukor

Ak ste stále nepodľahli sugar-free šialenstvu a dôvodom pre vás nie je ani tak zdravie (nadmerný príjem cukru je prekurzorom obezity, cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení), možno pre vás bude dôvodom vaša pleť a jej mladistvý vzhľad.

Vyšší príjem cukrov (glukóza) v strave je zodpovedný nárast tvorby koncových produktov pokročilej glykácie, tzv. AGE. Pri glykácii dochádza k nadviazaniu molekuly cukru na inú molekulu, typicky bielkovinu, ktorej vlastnosti môže zmeniť. Negatívne tak môže ovplyvniť napríklad kolagén či elastín v koži a zapríčiniť starnutie pleti.

Proti produktom pokročilé glykácia pôsobí denný hydratačný krém Adavnced Day Total Protect, ktorý pleť chráni pred UV lúčmi, ale pôsobí aj proti jej starnutiu.

ADVANCED DAY TOTAL PROTECT ADVANCED DAY TOTAL PROTECT Potrebujete hydratovať pokožku a zároveň redukovať vrásky? Radi by ste pleť chránili pred slnečným žiarením? Tento bohatý revitalizačný denný krém poskytuje komplexné anti-ageing a hydratačné riešenie pre zrelú a normálnu až suchú pleť. Navyše obsahuje SPF 30, takže pokožku chráni pred UV žiarením. 68 €

2. Namiesto cukru si dajte bielkoviny a "zdravé tuky"

Ženy by mali denne konzumovať okolo 50 gramov bielkovín. Táto spotreba narastá v prípade tehotenstva, dojčenia alebo aktívneho životného štýlu (presné množstvo zistíte ľahko z rôznych online kalkulačiek pre výpočet príjmu jednotlivých živín). Vďaka dostatočnému príjmu bielkovín nebudete mať hlad, čo vám môže dopomôcť zhodiť nadbytočné kilá či si zachovať štíhlu postavu.

Bielkoviny navyše napomáhajú budovať a zachovávať svalovú hmotu, k úbytku dochádza starnutím organizmu, a sú dôležité pre zdravý vzhľad vlasov.

Nemenej dôležitá je konzumácia omega-3 mastných kyselín. Popri tom, že organizmu napomáhajú vstrebávať niektoré životne dôležité vitamíny, znižuje ich dostatočný príjem riziko kardiovaskulárnych ochorení. Podporujú tiež zdravie pleti a pôsobia proti zápalovým ochoreniam ako akné či lupienka.

3. Zahoďte slamku

Nielen, že plastová slamky škodia životnému prostrediu, ktoré zaťažuje nadmiera jednorazových plastov, ale nie sú vhodné ani pre váš mladistvý vzhľad. Ak totiž slamkou sajete drinky pravidelne, môžu byť príčinou vrások okolo úst. Pri saní tekutiny dochádza ku kontrakciám tvárových svalov v oblasti nad hornou perou, kde sa môžu začať časom objavovať jemné linky. Čím viac svaly používate, tým viditeľnejšie sa vrásky stanú.

4. Nefajčite

Podobné ako s plastovými slamkami je to aj s cigaretami. Aj počas fajčenia totiž pohybovaním pier nahrávate vzniku jemných vrások nad hornou perou.

To je však len jedna rovina problému zvaného fajčenia, ktoré sa podieľa na predčasnom starnutí pleti, vzniku vrások a nepekným odtieňom zafarbuje zuby, čo opticky opäť pridáva na veku. Fajčenie pôsobí vazokonstrikčne, dochádza pri ňom k sťahovaniu ciev a zhoršenia cirkulácie krvi. Pleť je v dôsledku toho menej vyživená, unavená a viditeľne starší.

5. Dajte si antioxidanty

Antioxidanty napomáhajú ochrane pleti a celého organizmu pred voľnými radikálmi, ktoré sa formujú vplyvom vonkajšieho i telesného prostredia. Na vine môže byť znečistenie, ultrafialové žiarenie, ale aj stres, skrátka sa im nevyhnete. Na bunky v pleti pôsobia tieto factory faktory deštruktívne, antioxidanty im naopak bránia, aby poškodzovali kolagén a elastín.

Kde ich získať? V strave bohatej na ovocie a zeleninu, ktoré sú nimi doslova nabité. Alebo sa môžete spoľahnúť na doplnky stravy, ktoré vášmu organizmu dodajú aj rad dôležitých živín.

Antioxidanty by ste si mali dopriať aj v produktoch starostlivosti o pleť. Vyberajte medzi vitamínovými sérami, antioxidačnými gélmi či antioxidantmi nabitými krémami. Skúste napríklad sérum s vitamínom C C-Tetra!

C-TETRA SERUM C-TETRA SERUM Antioxidačné sérum s vitamínom C a vitamínom E C-TETRA pleť chráni pred starnutím a redukuje viditeľné prejavy starnutia, ako sú vrásky, jemné linky, povolenie kontúr alebo nadmerná pigmentácia. Redukuje tiež začervenanie pokožky, zjednocuje jej farebný tón a zlepšuje jej štruktúru. Ideálne je tiež čoby súčasť protivráskovej filozofie CSA. 46 €

6. Siahnite po kvasenom

Už asi viete, že kyslá kapusta, kórejskej kim-chi, tempeh či ďalšie potraviny bohaté na probiotiká sú balzam pre vaše črevá a črevnú mikroflóru. Ich konzumácia je ale vhodná aj čoby anti-aging. Pôsobia antioxidačne a protizápalovo, vďaka čomu napomáhajú zachovaniu elastínu a kolagénových vlákien v koži.

Probiotiká a prebiotiká sú ale tiež vhodnou zložkou produktov starostlivosti, ktorú zjemňujú, rozjasňujú a upokojujú. Ak sa tu a tam stretávate s akné v dospelosti, potom sú probiotiká win-win.

7. Pozor na to, ako spite

Spíte vždy na tom istom boku? V tom prípade by ste s tým mali niečo urobiť! Na tvári, na ktoré pravidelne ležíte, sa totiž vplyvom tlaku môžu začať formovať jemné linky a vrásky. Než striedať boky, na ktorých ležíte, je lepšie ležať priamo na chrbte. Preventívne tak budete pôsobiť proti vráskam, uľavíte krku, vyrovnáte chrbát a táto poloha je dokonca výhodná ako prevencia povolenie kože v oblasti poprsia.

Neveríte, že vám spanie na boku môže prirobiť vrásky? Prečítajte si náš článok o prekvapivých príčinách vrások!

Nespite na jednom boku. Budete mať  vrásky! Nespite na jednom boku. Budete mať vrásky! Naozaj, opakovaný spánok na tom istom boku je živnou pôdou pre vznik mimických vrások! Prečítajte si ešte 5 ďalších faktov, ktoré ste o vráskach nevedeli.

Ak sa nedokážete spánku na bruchu či na boku vzdať, potom si kúpte aspoň saténové obliečky. Tie sú voči pleti jemnejšie ako bavlnené či polyesterové a tvár na nich jemne spočinie.

8. Zaraďte pravidelný pohyb

Cvičenie vám podarí udržať si alebo získať optimálnu telesnú váhu a zlepší kondičku, vedľa toho tiež pravidelná fyzická aktivita pôsobí preventívne proti niektorým typom ochorenia, napríklad kardiovaskulárnej sústavy.

Vďaka pravidelnému cvičeniu sa budete cítiť, a tým pádom aj vyzerať lepšie. A spokojnosť samého so sebou, to je najlepší anti-aging prostriedok. Pretože cvičenie navyšuje prietok krvi kožou, napomáha ju vyživovať a dodáva jej mladistvý lesk a jas.

9. Zbavte sa stresu

Stres zďaleka neovplyvňuje len psychické zdravie. Hormóny, ktoré sú pri strese vyplavované, môžu spôsobovať predčasné starnutie organizmu. Negatívny účinok stresu sa prejavuje už na úrovni buniek! Hovorí o tom napríklad táto štúdia.

Stres má podľa nej význačný účinok na organizmus a telesné systémy a urýchľuje ich biologické starnutie.

Aby ste zamedzili predčasnému starnutiu, zamerajte sa na to, ako stres zo svojho života aspoň z čiastočnej miery vylúčiť. Docieliť toho môžete radom prístupov, napríklad jógou, meditáciou alebo pravidelným cvičením.

10. Stavte na exfoliáciu, ale robte ju správne

Princíp exfoliácia je jednoduchý - mechanicky alebo chemicky odlúčiť z povrchu kože odumreté kožné bunky a odhaliť vyhladenú pleť bez nedostatkov. Je však dôležité exfoliácii podporovať či vykonávať správne a nepreháňať to s ňou, a to ani s frekvenciou exfoliácie, ani so silou, akou ju vykonávate.

Nepodstupujete exfoliáciu či peeling až príliš často? Nepodstupujete exfoliáciu či peeling až príliš často? Exfoliácia čiže inými slovami peeling dokáže urobiť pre pleť veľa dobrého. Spevňuje, vyhladzuje, a nielenže zlepšuje vzhľad, ale aj to ako sa "vo svojej koži cítite". Práve kvôli týmto skvelým výsledkom sa však mnohé ženy aj muži uchyľujú k exfoliáciu častejšie, než odborníci a výrobcovia odporúčajú a ako je pre pleť zdravé.

11. Spoľahnite sa na retinol

Keby sme mali zo všetkých anti-aging látok vypichnúť jedinú, bol by to určite retinol. Tento derivát vitamínu A urýchľuje obnovu kožných buniek, čím stimuluje omladenie kože. Pri topickej aplikácii tiež navyšuje produkciu kolagénu, čo vedie k spevneniu pleti a jej vypnutiu.

Ak ste však doteraz retinol nepoužívali, mali by ste s jeho aplikáciou začínať postupne a priebežne navyšovať ako frekvenciu nanášania, tak koncentráciu.

RETINOL 3TR RETINOL 3TR Vitamínové sérum obsahujúce Retinol a Tokoferol je ideálnym prípravkom na nočnú starostlivosť. Pokožku počas noci dokonale vyživí, rozjasní a zredukuje jemné vrásky. Tento prípravok vyhral Silver Aesthetic Award (strieborné miesto) za najlepšie predávaný maloobchodný produkt vo Veľkej Británii. 40 €

12. A tiež na opaľovací krém

Jedným z najlepších spôsobov, ako podporiť omladenie pleti, je každodenné používanie opaľovacieho krému alebo iného produktu s širokospektrálny ochranou. UV lúče prestupujú totiž aj cez mraky a pleť môžu poškodzovať hneď niekoľkými spôsobmi.

Po expozícii UV žiarenia sa v pleti formujú voľné radikály, ktoré stimulujú rozklad kolagénnych vlákien. Navyše slnečné žiarenie navyšuje aktivitu pigmentových buniek, čo má za následok vznik hyperpigmentácie, ktorá opticky robí starším až o dvadsať rokov. Nezabúdajte na to, že lúče z UVB spektra prechádza sklom.

13. Starajte sa aj o ruky

V starostlivosti o pokožku máme tendenciu ruky tak trochu zanedbávať. Pritom práve na nich sa často ako prvé objavia tzv. starecké škvrny, jedna z foriem nadmernej pigmentácie.

Ruky môžu totiž starnúť rýchlejšie než tvár. Používajte preto aj na ruky krém s širokospektrálny ochranou, ktorá vzniku nadmernej pigmentácie zabráni. Na noc im venujte ešte ďalšiu starostlivosť pozostávajúce z obľúbeného anti-aging produktu, ktorý používate na tvár. Na rukách nešetrite!

14. Šetriť by ste nemali ani v oblasti krku a dekoltu

Okrem rúk nezabúdajte ani dekolt a krk, pretože aj túto lokalitu môže poškodiť nadmiera slnečného žiarenia a postihnúť predčasné starnutie pleti. Objaviť sa môže nadmerná pigmentácia, pehy, ale aj vrásky, hypopigmentácia a povolená pleť.

Ako o pleť starať? Spoľahnite sa na hydratáciu, silu retinolu a v prípade nadmernej pigmentácie siahnite po zosvetľujúcim sére. Samozrejmosťou by mala byť ochrana proti UV žiareniu.

15. Bacha na esemeskovanie

Opakované pohyby utvárajú vrásky, to nie je žiadna novinka. V prípade neustáleho písania sms či pozeranie do mobilu sa môžu utvoriť vrásky a jemné linky na krku. Mobil by ste preto mali držať skôr vo výške očí a zachovávať si správny postoj. Poďakuje vám nielen váš krk, ale predovšetkým chrbtica!

V súvislosti s rozšírením chytrých telefónov sa totiž rozširuje aj nešvár zvaný "text neck", doslova textovkový krk. Ide o syndróm poškodenia chrbtice, ktorý sa prejavuje tuhnutím či ľahkou bolestivosťou krčnej chrbtice po tom, čo dlho sledujete displej mobilného telefónu - ako inak než s predklonenou hlavou.

Tento nevyvážený postoj nerovnomerne zaťažuje prednú a zadnú stranu krku, čo môže spôsobiť posun medzistavcových platničiek dozadu a zvyšuje riziko ich vyskočenia. V tejto polohe sú tiež napínané svaly na zadnej strane krku, čo vedie k ich namáhaniu a bolesti. Takže až budete zase "scrollovať newsfeed", čo je nové, zamyslite sa, či sa náhodou nepričiňujete o "text neck".

S článkom súvisia tieto produkty:

PURE C15 sérum
Tiež vás hnevajú tmavé škvrny na pleti a vrásky? Zbavte sa ich s týmto účinným sérom, vďaka ktorému získate
100% vegan
V tehotenstve a pri dojčení
57 €
Na sklade - ihneď posielame
ADVANCED DAY EYE PROTECT
Hydratačný krém na jemnú oblasť okolo očí, ktorý zároveň redukuje vrásky a chráni jemnú kožu pred slnečným,
100% vegan
V tehotenstve a pri dojčení
47 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Suchá pleť zaplesá po panthenole. Prospešný je tiež pleti normálnej či vlasom
Omladenie pleti15.2.2018

Suchá pleť zaplesá po panthenole. Prospešný je tiež pleti normálnej či vlasom

Panthenol podporuje hydratáciu, hojenie a revitalizáciu pleti, krásu a lesk prepožičiava tiež vlasom. Ako to dokáže?

Ako sa starať o pleť v zime: Hlavné je hydratovať a chrániť pred slniečkom
Omladenie pleti12.2.2018

Ako sa starať o pleť v zime: Hlavné je hydratovať a chrániť pred slniečkom

Pretože ak máte pocit, že v zime slniečko nehrozí, ste na omyle. Najmä ak vyrazíte kamkoľvek na hory do vyšších nadmorských výšok, slnko páli násobne viac. Hydratácia je zase dôležitá kvôli chladnému počasiu a vetru, ktoré pleť vysušujú.

Tieto tipy pre skvelú a mladistvú pleť musíte poznať (a vsadíme sa, že zatiaľ nepoznáte!)
Omladenie pleti27.7.2017

Tieto tipy pre skvelú a mladistvú pleť musíte poznať (a vsadíme sa, že zatiaľ nepoznáte!)

Asi už dodržiavate určité dobre známe pravidlá starostlivosti o pleť. Zoznámte sa ale s našimi tipy, ktoré vám a vašej pleti pomôžu ešte viac zažiariť!

Prečítajte si: 5 zásad starostlivosti o starnúcu pleť
Omladenie pleti1.7.2017

Prečítajte si: 5 zásad starostlivosti o starnúcu pleť

Hoci je vám už cez štyridsať, stále môžete (aspoň, čo sa vzhľadu týče) zvrátiť čas a zlepšiť vizáž starnúcej pleti. Rovnako ako vyzmizíkovať znaky poškodenia pleti.

Ako zamaskovať pupienok po "neodbornom zásahu"? Ide to!
Omladenie pleti29.6.2017

Ako zamaskovať pupienok po "neodbornom zásahu"? Ide to!

Aj napriek varovaniu "nevytláčať" pupienky občas aj tá najpevnejšia myseľ povolí a vrhne sa do "akcie". Samozrejme s vedomím, že celá akcia dopadne skvele a zbaví tvár uhríku. Výsledok, ale býva často skôr k plaču. Našťastie existuje spôsob, ako stopy po vyčíňaní zamaskovať!