Ako sa starať o pleť v zime: Hlavné je hydratovať a chrániť pred slniečkom

Ako sa starať o pleť v zime: Hlavné je hydratovať a chrániť pred slniečkom

Pretože ak máte pocit, že v zime slniečko nehrozí, ste na omyle. Najmä ak vyrazíte kamkoľvek na hory do vyšších nadmorských výšok, slnko páli násobne viac. Hydratácia je zase dôležitá kvôli chladnému počasiu a vetru, ktoré pleť vysušujú.

Zima je pre pleť náročná a bežná starostlivosť o pleť nemusí byť vždy dostačujúce. Preto by ste mali svoju štandardnú starostlivosť ľahko pozmeniť. Čím je väčšia zima, tým je pleť suchšia. Rozdiel medzi teplotou vonku a suchým, teplým vzduchom vnútri navyše pleť zbavuje prirodzenej vlhkosti a umožňuje jej nadmerný výpar. Na pleti sa potom môžu objaviť mastné či naopak suché fliačiky.

Ako sa starať o pleť v zime?

Zmeňte čistenie pleti. Čistenie pleti je samozrejme základ starostlivosti. V zime, kedy je ale pleť najsuchšie, je vhodné nahradiť váš tradičný produkt na čistenie pleti produktom s krémovitou konzistenciou alebo s obsahom nekomedonného oleja, ktorý neupcháva póry. Takýto produkt dokáže pleť zbaviť nečistôt i make-upu, ale zároveň ju po čistení zanecháva zjemnenú a nevysušuje ju.

[produkt 986 ]

V najmrazivejšom počasí prečistite ráno pleť tonikom, ktoré ju osvieži, ale nezbaví dôležitej lipidovej vrstvy, ktorá v pleti zanecháva hydratáciu a bráni vyparovaniu vlhkosti. Večer je však pleť nutné čistiť dôkladnejšie.

Voľte ľahkú exfoliáciu. Ak je povrch pleti suchý a hrubý, môže to byť znakom, že sa pleť musí zbaviť odumretých kožných buniek, ktoré bránia vstupu vlhkosti do pleti. Ak preferujete fyzikálny peeling, buďte opatrní. Drobné abrazívne čiastočky môžu podráždiť pleť a urobiť ju citlivejšiou voči výkyvom počasia. Stavte preto na hydroxykyseliny, ktoré môžete používať aj každodenne a ktoré podporujú exfoliáciu pleti, bez toho aby ju dráždili.

Nočná šichta pre vašu pleť! Najmä v zime môže byť dobrý nápad investovať do bohatého nočného krému, ktorý počas noci urobí "ťažkú ​​prácu" na vašej pleti a maximálne ju vyživí a hydratuje.

Doprajte si výživu. Pleti by ste mali v zimnom období dopriať aj riadnu výživu zvnútra. Stavte na antioxidanty z čerstvého ovocia a zeleniny a dostatok omega-3 mastných kyselín. Okrem ovocia a zeleniny sa o to postarajú orechy a semienka. Dôležitý je aj vitamín C, a to ako zvnútra, tak topicky.

Zaobstarať si môžete tiež ochranný krém priamo určený na podporu namáhanej pleti, ktorý je vhodný aplikovať na pleť predtým, než vyrazíte do mrazivého zimného počasia.

Prečo by ste mali aj v zime používať opaľovací krém?

Zima síce nie je práve obdobie, kedy by sa človek domnieval, že je potrebné chrániť pleť pred slniečkom. Ale opak je pravdou, pretože aj v zime slnko svieti a na pleti môže pôsobením voľných radikálov a nadmernou stimuláciou melanocytov dôjsť k vzniku prejavov starnutia pleti, teda napríklad k hyperpigmentácii alebo tvorbe jemných liniek a vrások. Nezabudnite, že vplyv slnečných lúčov na pleť sa v živote sčíta!

Ak stále potrebujete dôvody, prečo chrániť pred UV pleť aj v zime, tu ich máte:

Váš kožný plášť je oslabený

Pleť je v zime suchšia, čím sa znižujú jej vlastné obranné mechanizmy, a je teda náchylnejšia k poškodeniu vonkajšími stresormi vrátane slnečného žiarenia. Chladné a zároveň suché počasie totiž zhoršuje funkciu kožnej bariéry. Najvrchnejšej vrstva pleti, stratum corneum, je pritom zodpovedná za ochranu pred ultrafialovým žiarením a voľnými radikálmi. Aplikácia opaľovacieho krému sa preto bude hodiť!

Navrchu to páli viac!

Ak ste vášniví lyžiari, alebo len konzumenti Aperolu na svahu, platí jedno pravidlo: čím vyššia nadmorská výška, tým viac ste vystavení UV žiareniu. Každých 300 výškových metrov sa zvyšuje intenzita slnečnej radiácie až o 10%!

Lúče sa navyše odzrkadľujú

Belostný sneh je krásny, najmä pokiaľ naň dopadajú slnečné lúče. Lenže práve tie sa od neho tiež krásne odrážajú, čím pleť vystavujú až o 36% vyššiemu množstvu radiácie. Ďalší dôvod, prečo je aplikácia produktu s SPF ochranou v zime dobrý nápad!

Nezabúdajte na UVA

Aj keď zostávate v normálnych nadmorských výškach, tiež by ste si na žiarenie mali dať pozor. Pravdepodobnosť, že vás slniečko spáli, je síce nízka, avšak vašej pleti zďaleka neškodia len UVB lúče, ktoré sú príčinou typického letného začervenanie po dni pri vode.

Na zemský povrch totiž zo spektra ultrafialového žiarenia dopadajú tiež UVA lúče, ktoré utvárajú dokonca 95% všetkého ultrafialového žiarenia, dopadajúceho na zem. Pre pleť sú pritom rovnako škodlivé! Prestupujú hlboko do kože, kde spôsobujú jej fotostarnutia a poškodzujú DNA, čo môže v najzávažnejších prípadoch viesť až k rakovine kože. UVA žiarenie navyše prechádza na rozdiel od UVB cez sklo, spáliť vás preto môže aj v aute alebo dokonca v lietadle. Siahnite preto po širokospektrálny ochrane chrániaci pred UVA a UVB spektrom.

S článkom súvisia tieto produkty:

PURE C15 sérum
Tiež vás hnevajú tmavé škvrny na pleti a vrásky? Zbavte sa ich s týmto účinným sérom, vďaka ktorému získate
100% vegan
V tehotenstve a pri dojčení
57 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Tieto tipy pre skvelú a mladistvú pleť musíte poznať (a vsadíme sa, že zatiaľ nepoznáte!)
Omladenie pleti27.7.2017

Tieto tipy pre skvelú a mladistvú pleť musíte poznať (a vsadíme sa, že zatiaľ nepoznáte!)

Asi už dodržiavate určité dobre známe pravidlá starostlivosti o pleť. Zoznámte sa ale s našimi tipy, ktoré vám a vašej pleti pomôžu ešte viac zažiariť!

Prečítajte si: 5 zásad starostlivosti o starnúcu pleť
Omladenie pleti1.7.2017

Prečítajte si: 5 zásad starostlivosti o starnúcu pleť

Hoci je vám už cez štyridsať, stále môžete (aspoň, čo sa vzhľadu týče) zvrátiť čas a zlepšiť vizáž starnúcej pleti. Rovnako ako vyzmizíkovať znaky poškodenia pleti.

Ako zamaskovať pupienok po "neodbornom zásahu"? Ide to!
Omladenie pleti29.6.2017

Ako zamaskovať pupienok po "neodbornom zásahu"? Ide to!

Aj napriek varovaniu "nevytláčať" pupienky občas aj tá najpevnejšia myseľ povolí a vrhne sa do "akcie". Samozrejme s vedomím, že celá akcia dopadne skvele a zbaví tvár uhríku. Výsledok, ale býva často skôr k plaču. Našťastie existuje spôsob, ako stopy po vyčíňaní zamaskovať!

Nie je retinol ako retinyl retinoate. V čom je druhý spomínaný lepší? Na omladenie skoro vo všetkom!
Omladenie pleti27.6.2017

Nie je retinol ako retinyl retinoate. V čom je druhý spomínaný lepší? Na omladenie skoro vo všetkom!

Hľadáte účinnú látku na omladenie pleti? Ak ste si doteraz mysleli, že najlepší efekt má retinol, máme pre vás prekvapenie - všetko je inak. "Bratranec" či "nová generácia retinolu", ako retinyl retinoate nazývajú médiá, to totiž zvládne oveľa lepšie.

Tieto kozmetické ingrediencie musíte poznať (a používať). Budete mať po nich totiž krásnu pleť!
Omladenie pleti30.5.2017

Tieto kozmetické ingrediencie musíte poznať (a používať). Budete mať po nich totiž krásnu pleť!

Ak vám kyselina hyalurónová znie ako niečo, čo si rozhodne nechcete dávať na pleť, a ceramidy vám evokujú kuchynské hrnce, potom by ste sa s týmito a ďalšími účinnými zložkami starostlivosti o pleť mali bližšie zoznámiť. Pomôžu vám totiž dosiahnuť mladistvého vzhľadu a odstrániť problémy, ktoré trápia vašu pleť.