Chlorofyl nám poskytuje kyslík na dýchanie. A je prospešný aj pre pleť

Chlorofyl nám poskytuje kyslík na dýchanie. A je prospešný aj pre pleť

Vďaka chlorofylu pre nás rastliny vyrábajú kyslík. Užitočný ale dokáže byť aj pleti a celému organizmu vďaka vysokému obsahu antioxidantov a vitamínov.

Chlorofyl je možné prijímať priamo z rastlín, alebo z doplnkov stravy. Tie sú niekedy jeho vhodnejším zdrojom, pretože samotný chlorofyl nezostáva v tráviacom trakte vždy dostatočne dlho, aby bol správne absorbovaný.

Potravinové doplnky totiž okrem chlorofylu obsahujú chlorofylín, ktorý oproti prvýkrát spomínanému neobsahuje horčík, ale meď. Pozitívny vplyv chlorofylínu na organizmus však zostáva obdobný ako u chlorofylu, teda podpora detoxikácie, obranyschopnosti, vitality.

Chlorofyl ako hemoglobín

To, nakoľko je chlorofyl pri konzumácii ústami účinný, zostáva stále predmetom debát a vedeckých skúmaní. Usudzuje sa, že zlepšuje kvalitu červených krviniek, čím ozdravuje krv. Jeho štruktúra pripomína hemoglobín, farbivo udeľujúcej krvi jej červenú farbu. Jediný rozdiel je v centrálnom atóme, ktorý v prípade hemoglobínu tvorí železo a v prípade chlorofylu horčík.

Horčík je pre telo veľmi dôležitý. Bez jeho účasti nemôže správne fungovať na 300 enzýmov, okrem toho reguluje krvný tlak a posilňuje kardiovaskulárnu, tráviacu a nervovú sústavu. Nezaobídu sa bez neho svaly, ani žľazy s vnútornou sekréciou. Aj pre zdravie pleti je kľúčový, umožňuje do nej transport kyslíka a nezaobíde sa bez neho metabolizmus vitamínu C. Bez horčíka v organizme vzrastá hladina histamínu, naopak sa znižuje obsah mastných kyselín. Na pleti sa všetko prejavuje vyrážkami, šupinkami, suchosťou pleti a znížením jej elasticity.

Čo všetko horčík v organizme ovplyvňuje?

Horčík je dôležitý pre zdravie srdca a celého organizmu. Skontrolujte, či ho máte dostatok Horčík je dôležitý pre zdravie srdca a celého organizmu. Skontrolujte, či ho máte dostatok Ak zvážime, aké dôležité role hrá v ľudskom organizme horčík, a navyše aj fakt, že jeho nedostatok je jedným z najbežnejších medzi nedostatkami živín v populácii, ponúka sa myšlienka, či by nebolo vhodné pravidelne užívať výživový doplnok s jeho obsahom a tiež konzumovať potraviny , ktoré sú na horčík prirodzene bohaté. Prečítajte si, prečo je dostatočná hladina horčíka pre organizmus kľúčová.

Proti rakovine? Výskum zatiaľ chýba

Chlorofyl pozitívne pôsobí na pečeň a žalúdok a môže byť jedným z mnohých typov prevencie onkologického ochorenia týchto orgánov. Existuje však len limitované množstvo štúdií zameraných na túto tematiku vykonaných na ľudských dobrovoľníkoch, tieto tvrdenia vychádzajú iba zo skúmania zvierat. Podľa dostupných informácií chlorofyl pravdepodobne znižuje množstvo stráveného aflatoxínu, látky so známym rakovinotvorným účinkom.

Podobne ako o zelenej káve či zelenom čaji sa aj o chlorofyle tvrdí, že podporuje chudnutie. Táto štúdia naznačuje, že chlorofyl môže byť nápomocný pri optimalizácii telesnej hmotnosti. Okrem toho došlo počas troch mesiacov jeho každodenného užívania tiež k zníženiu hladiny škodlivého LDL cholesterolu.

Proti zápalu a pre upokojenie pleti

O vplyve chlorofylu na organizmus možno špekulovať, jeho pozitívny vplyv na pleť pri topickej aplikácii je však nesporný. Podporuje hojenie poškodenej pleti a jej regeneráciu, je preto skvelým partnerom pre pleť poškriabanú, popálenú alebo zapálenú. Jeho účinok je preukázaný aj na redukciu dermatóz, nezápalových kožných ochorení.

Okrem toho, že uľavuje od týchto negatívnych prejavov, minimalizuje vznik jaziev a znižuje riziko vzniku infekcie vďaka svojmu antipatogénnemu účinku. Pretože je chlorofyl zo svojej podstaty zásaditý, bráni aj rozvoju kvasinkových infekcií, predovšetkým kmeňa Candida albicans.

Pretože pôsobí proti patogénom vrátane baktérií Propionibacterium acnes, môže byť chlorofyl účinným, ale napriek tomu voči pleti jemným prostriedkom proti akné. Ideálny je preto napríklad pre citlivú pleť náchylnú k podrážaniu, ale zároveň s akné. Okrem toho, že pôsobí proti formovaniu pupienkov, napomáha tiež ich rýchlejšiemu a bezproblémovému hojeniu.

Detoxikácia pre pleť aj organizmus

Nedostatky pleti odstraňuje tiež tým, že pleti poskytuje účinnú detoxikáciu, podobne ako krvi. Je totiž jedným z najdôležitejších prírodných chelátov, teda látok, ktorých obsiahnuté prvky sú pre telo ľahko využiteľné a vstrebateľné.

Tým, že stimuluje opravné mechanizmy v bunkách kože, napomáha redukcii vrások a jemných liniek. Veď čo je iného anti-ageing než snaha zvrátiť poškodenie pleti danej jej starnutím?

Omladenie s chlorofylom

Chlorofyl je tiež silným antioxidantom, vďaka čomu neutralizuje voľné radikály, teda častých pôvodcov rozpadu elastínu a kolagénu, spomaľuje ich produkciu, a dokonca defekty DNA.

Vašej pleti pomôže zvrátiť dôsledky poškodenia slnečným žiarením, a podporuje aj vlastnú ochranu pleti pred UV lúčmi, a to ako pri lokálnej aplikácii, tak pri konzumácii chlorofylu. Podľa tejto štúdie uskutočnenej v Austrálii znižuje konzumácia tmavo zelenej listovej zeleniny riziko rozvoja rakoviny kože.

Proti vráskam a starnutiu pleti pôsobí chlorofyl vďaka obsiahnutým vitamínom A, C, E a K. Tie nielen, že podporujú zdravú hydratáciu pleti a redukujú jemné linky a vrásky, ale môžu byť aj prostriedkom proti hyperpigmentácii či hrubnutiu kože.

S článkom súvisia tieto produkty:

CALMWISE SERUM
Pokožka so sklonmi k začervenaniu často pne, páli, štípe a je nadmerne citlivá na negatívne vplyvy okolia.
100% vegan
V tehotenstve a pri dojčení
46 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Najlepšia starostlivosť o pleť v 50 a viac rokoch
Omladenie pleti22.8.2018

Najlepšia starostlivosť o pleť v 50 a viac rokoch

V päťdesiatke by ste nemali rezignovať na starostlivosť o pleť v domnienke, že vznik vrások je už neodvratný a nezvratný. Naopak, dôslednú starostlivosťou môžete vzhľad svojej pleti "zakonzervovať" a spomaliť jej ďalší starnutie.

Marakujový olej, luxusné zázrak pre omladenie vašej pleti
Omladenie pleti13.8.2018

Marakujový olej, luxusné zázrak pre omladenie vašej pleti

Marakujový olej možno ako kozmetickú ingredienciu vôbec nepoznáte. Ale mali by ste! Podporí váš boj proti vráskam, nadmernej pigmentáciu, pleť tiež upokojuje, a dokonca podporuje jej prečistenie.

Bez mobilu ani ranu? Dajte si pozor, pridávate tým vráskam
Omladenie pleti8.8.2018

Bez mobilu ani ranu? Dajte si pozor, pridávate tým vráskam

A tým nemáme na mysli, že budete mať vrásky kvôli informáciám, ktoré sa z mobilného telefónu dozviete. Modré svetlo, ktoré žiari z jeho displeja, totiž škodí nielen očiam, ale aj pleti.

Vedeli ste, že retinal pôsobí 11x rýchlejšie ako retinol?
Omladenie pleti6.8.2018

Vedeli ste, že retinal pôsobí 11x rýchlejšie ako retinol?

Že ste o retinalu ešte nepočuli, a poznáte len retinol? Tak v tom prípade pokračujte v čítaní. Určite si tohto anti-aging vševedka budete chcieť na svojej pleti tiež vyskúšať.

Starecké škvrny na rukách. Vážne chcete mať ruky starej dámy?
Omladenie pleti17.7.2018

Starecké škvrny na rukách. Vážne chcete mať ruky starej dámy?

Nadmerná pigmentácia je potvora, a keď už sa raz objaví, nie je ľahké sa jej zbaviť. Vyžaduje to usilovnosť a trpezlivosť. Preto je lepšie proti nej pôsobiť preventívne!