Dokonalá ochrana pleti vďaka extraktu z moringy

Dokonalá ochrana pleti vďaka extraktu z moringy

Moringa je známa ako superpotravina. Dochutíte s ňou skvelé jedlo, po ktorého konzumácii budete ťažiť z pozitívneho vplyvu, ktorý má moringa na organizmus, a dokonca ju môžete zahrnúť aj do svojej starostlivosti o pleť, ktorú chráni a vyživuje. Proste multifunkčná superstar.

Domovom tohto tropického stromu je Ázia a Afrika, pôvodnou vlasťou sú však indické Himaláje. Obsahuje viac ako 90 živín, z toho 46 antioxidantov a rad minerálov. S obsahom všetkých deviatich esenciálnych aminokyselín a zároveň vápnika, horčíka, draslíka a vitamínov A a C sa jedná o skutočnú superpotravinu.

Superpotravina sa superúčinkom na organizmus

V Indii sa v kuchyni, ale aj pre svoj vplyv na ľudské zdravie využíva po roky, v posledných rokoch sa pomaly s rastúcou popularitou indickej kuchyne rozširuje do celého sveta. A to nielen v podobe jedál ako je curry či sambhar, ale aj ako živinami nabitý prostriedok pre podporu zdravia. Konzumovať sa môžu jej listy, plody, kvety i semená.

Podľa tejto štúdie podporuje moringa aktivitu kardiovaskulárnej sústavy, pôsobí proti horúčkam, zápalom, epileptickým záchvatom, vredom, diabetu, kŕčom, reguluje hypertenziu, hladinu krvného cholesterolu, má antioxidačný, hepatoprotektívny a diuretický efekt a účinná je proti škodlivým baktériám a hubovým chorobám v organizme. Obsiahnuté vitamíny A a C stimulujú obranyschopnosť k lepšej aktivite.

Lenže moringa nie je zďaleka vhodná len pre ozdravenie organizmu, ale má blahodarný účinok aj na pleť. Stále častejšie sa objavujú návody na "home-made" pleťové masky s jej obsahom, a extrakt z nej sa začína využívať tiež čoby zložka sofistikovanejších kozmetických produktov.

Film, ktorý chráni pleť

Extrakt z moringy sa získava extrakciou sa semien moringy olejodarnej. Na pleti utvára ľahký film, ktorý ju chráni pred znečistením, cigaretovým dymom a podieľa sa na prečistení pleti.

Olej z moringy je nabitý jednou z hlavných esenciálnych mastných kyselín, kyselinou olejovou. Pri topickej aplikácii preto hydratuje pleť, stará sa o ňu a vyživuje. Častejšie sa však využíva skôr ako prírodný čistič, ktorý pleť počas čistenia nevysušuje, ale naopak ju hydratuje.

Akokoľvek sa môže zdať aplikácia akéhokoľvek oleja na mastnú pleť s akné kontraproduktívna, vedzte, že extrakt z moringy je to pravé proti akné. Keďže pôsobí antibakteriálne, redukuje populácie nežiadúcich baktérií na pleti, a tým pádom aj pupienky. Pleti poskytuje hĺbkovú detoxikáciu. Pôsobí tiež na rozšírené póry, ktoré sťahuje a spevňuje ich steny.

Čistí nielen pleť, ale aj vodu

Indovia jej semená využívali pre vyčistenie pitnej vody. Funguje totiž ako zrážadlo. Jej pozitívne nabité a vo vode rozpustné bielkoviny na seba viažu negatívne nabité častice vo vode, ktoré ju znečisťujú. Po utvorení týchto väzieb je možné ich z vody odfiltrovať či inak odstrániť.

Extrakt z moringy obsahuje popri týchto vo vode rozpustných proteínoch tiež cytokynin zeatin. Tento v rastlinách sa vyskytujúci enzým podporuje delenie buniek, chráni ich pred oxidáciou a bráni hromadeniu makromolekulárnych poškodení. To všetko vedie k podpore mladistvo sviežeho vzhľadu pleti, bez nedostatkov a farebných nerovností.

Nabitá vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi

Obsiahnutý vitamín A má na pleť tiež naskrz pozitívny vplyv, pretože podporuje produkciu kolagénu a vypnutie pleti, urýchľuje vznik nových kožných buniek a podporuje regeneráciu pleti vystavenej či poškodenej slnečným žiarením.

Moringa má tiež vysoký obsah monoterpén. V rastline majú tieto látky ochrannú funkciu, a podobne pôsobia aj v prípade extraktu, kedy posilňujú odolnosť pleti voči UV lúčom.

Rastlinné steroly ako beta-sitosterol, kampesterol a stigmasterol navyšujú hydratáciu pleti a absorpciu vlahy do kože, na ktorej utvárajú ochrannú bariéru. Tento jemný film okrem toho chráni povrch pleti pred poškodením škodlivými časticami vyskytujúcimi sa vo vzduchu. Polyfenolová zložka moringy je bohatá na antioxidanty, ktoré bránia negatívnym reťazovým reakciám spôsobeným aktivitou voľných radikálov.

Vyživujúca starostlivosť pre vlasy

Samotný olej z moringy už starí Egypťania, Gréci a Rimania využívali nielen pre krásu pleti, ale aplikovali ho na celé telo čoby parfum a tiež na vlasy. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a aminokyselín vlasy posilňuje a vyživuje, čo sa odráža na ich lesklom, zdravom vzhľade a znížení lámavosti a štiepenia.

Staršie články:
Chlorofyl nám poskytuje kyslík na dýchanie. A je prospešný aj pre pleť
Omladenie pleti7.9.2018

Chlorofyl nám poskytuje kyslík na dýchanie. A je prospešný aj pre pleť

Vďaka chlorofylu pre nás rastliny vyrábajú kyslík. Užitočný ale dokáže byť aj pleti a celému organizmu vďaka vysokému obsahu antioxidantov a vitamínov.

Najlepšia starostlivosť o pleť v 50 a viac rokoch
Omladenie pleti22.8.2018

Najlepšia starostlivosť o pleť v 50 a viac rokoch

V päťdesiatke by ste nemali rezignovať na starostlivosť o pleť v domnienke, že vznik vrások je už neodvratný a nezvratný. Naopak, dôslednú starostlivosťou môžete vzhľad svojej pleti "zakonzervovať" a spomaliť jej ďalší starnutie.

Marakujový olej, luxusné zázrak pre omladenie vašej pleti
Omladenie pleti13.8.2018

Marakujový olej, luxusné zázrak pre omladenie vašej pleti

Marakujový olej možno ako kozmetickú ingredienciu vôbec nepoznáte. Ale mali by ste! Podporí váš boj proti vráskam, nadmernej pigmentáciu, pleť tiež upokojuje, a dokonca podporuje jej prečistenie.

Bez mobilu ani ranu? Dajte si pozor, pridávate tým vráskam
Omladenie pleti8.8.2018

Bez mobilu ani ranu? Dajte si pozor, pridávate tým vráskam

A tým nemáme na mysli, že budete mať vrásky kvôli informáciám, ktoré sa z mobilného telefónu dozviete. Modré svetlo, ktoré žiari z jeho displeja, totiž škodí nielen očiam, ale aj pleti.

Vedeli ste, že retinal pôsobí 11x rýchlejšie ako retinol?
Omladenie pleti6.8.2018

Vedeli ste, že retinal pôsobí 11x rýchlejšie ako retinol?

Že ste o retinalu ešte nepočuli, a poznáte len retinol? Tak v tom prípade pokračujte v čítaní. Určite si tohto anti-aging vševedka budete chcieť na svojej pleti tiež vyskúšať.