Hydratácia suchej pleti ľahko a rýchlo. Pomôžu vám hydratačné magnety a glycerín

Hydratácia suchej pleti ľahko a rýchlo. Pomôžu vám hydratačné magnety a glycerín

A popri tom tiež ďalšie aktívne látky, ktoré nájdete v rôznych kozmetických produktoch. Ako vlastne pleť vodu čerpá a zadržiava?

Hydratácia pleti je nevyhnutná pre jej zdravie. Vďaka nej môžu v koži prebiehať enzymatické procesy, molekuly zostávajú v biologicky aktívnom stave, dochádza tiež k regulácii pH a procesu deskvamácie. Lenže so starnutím pleti sa bohužiaľ spája aj jej zvýšené vysychanie.

Suchá pleť je (nielen) otázkou veku

V dermis zrelej pleti dochádza k úbytku fibroblastov a zároveň sa znižuje aj produkcia kolagénu. Stenčuje sa až o 20% a stráca svoju odolnosť. Zmenšujú sa tiež potné a mazové žľazy, ktoré navyše znižujú svoju aktivitu, ubúda tiež krvných ciev. Výsledkom je znížený pohyb vody z dermis do epidermis. Ten je ale pritom kľúčový!

Voda má tendenciu presúvať sa z hlbších vrstiev kože až do vrchnej stratum corneum, ktorú zvlhčuje. V priebehu starnutia pleti sa znižuje aj množstvo lipidov a prirodzene zvlhčujúcich faktorov v stratum corneum, čo vedie k narušeniu kožného plášťa a suchosti pleti. Tiež slnečné žiarenie môže znižovať množstvo vody v stratum corneum. Suchá pleť pritom nie je len estetickým problémom, ktorý nahráva vráskam a unavenému vzhľadu, ale jedná sa aj o problém zdravotný, keď môže dochádzať k oslabeniu pleti, jej zvýšenej citlivosti, ekzémom alebo dokonca infekciám.

Ako pleť správne hydratovať?

Spoľahnite sa na preverené aktívne látky. Jednou z možností sú hydratačné magnety, látky zložené z izomérov sacharidov. Sú úplne prírodné a 100% rastlinného pôvodu. Pritom sú takmer totožné a štruktúrne rovnaké ako prirodzene sa vyskytujúce sacharidové komplexy v stratum corneum.

Vďaka tomu sa tieto hydratačné magnety môžu nadviazať podobne ako magnety na molekuly keratínu, konkrétne na ε-amínovú skupinu aminokyseliny lyzínu v keratíne. Tým pádom majú voči pleti skvelú afinitu. Neskôr k sebe priťahujú vlahu podobne ako magnet, čím napomáhajú obnoviť hydratáciu pleti. Izoméry navyše v pleti zostávajú a sú prirodzene odlučované ako odumreté kožné bunky v procese deskvamácie.

Superstar glycerín

Okrem hydratačných magnetov je skvelým pomocníkom aj glycerín. Zaraďujeme ho k endogénnym prirodzene zvlhčujúcim faktorom. Rozprestiera sa v stratum corneum a priamo pozitívne ovplyvňuje lipidovú dvojvrstvu a posilňuje fungovanie ochrannej kožnej bariéry, čím znižuje transepidermálnu stratu vody. Tým, že pôsobí hygroskopicky, umožňuje zachovanie a zadržanie vody v koži. A pozitívny vplyv má glycerín tiež na atopickú suchú pleť!

Pre dehydratovanú pleť je ideálna kombinácia hydratačných magnetov a glycerínu. Nájdete ju napríklad v dennom kréme proti rozšíreným pórom Refining Moisturiser alebo antipigmentačnom dennom kréme White Balance Everyday Protect. Kombinácia týchto látok umožňuje čerpať vodu z hlbších vrstiev kože, ale aj vonkajšej atmosféry do stratum corneum. Táto vrchná vrstva kože je vďaka tomu hydratovaná, zjemnená a rozžiarená.

Dvojicu glycerín a hydratačné magnety môžete doplniť ďalšou zložkou, ktorá hydratáciu pleti podporuje, a to kakaovým maslom. To utvára na povrchu kože hydratačný vrstvu, ktorá v nej uzamyká vlahu, a tiež znižuje transepidermálnu stratu vody. Obnovuje ochrannú bariéru na koži, a je navyše bohaté na polyfenoly a flavonoidy, ktoré pôsobia antioxidačne a chráni pleť pred voľným radikálmi. Obsahuje predovšetkým saturované tuky s vysokým obsahom kyseliny palmitovej a stearovej. Trio týchto aktívnych látok bude rozmaznávať pokožku celého tela v telovom kréme Nourishing Body Cream.

NOURISHING BODY CREAM NOURISHING BODY CREAM Svieži hodvábny telový krém intenzívne vyživuje a hydratuje suchú a popraskanú kožu. Ideálny pre aplikáciu v zimnom období, po opaľovaní. Výborný na pokožku vystavenú každodenným vplyvom klimatizácie v kancelárii. Pleť je krásne hydratovaná po celý rok. 32 €

Kyselina hyalurónová ako hydratačná a omladzujúca stálica

Ďalšou hydratačnou látkou je kyselina hyalurónová. Tento glykosaminglykan je tvorený striedavými monosacharidmi, ktoré sú vzájomne prepojené do disacharidov, a tie potom do dlhých reťazcov. Na jednu jednotku disacharidu pripadajú štyri hydroxylové skupiny, v ktorých sa vodík viaže na vodu. Práve týmto mechanizmom navyšuje kyselina hyalurónová hydratáciu pleti. Molekuly vody tak uzamyká v koži a vypĺňa medzibunkové priestory medzi nimi, čím napomáha zachovať štruktúru kože.

Pokožka obsahuje sama o sebe určité množstvo kyseliny hyalurónovej. Vyskytuje sa v medzibunkových priestoroch, ktoré vypĺňa, a tým umožňuje zachovanie optimálnej štruktúry kože a zachovanie jej istej miery hydratácie a elasticity. Jej množstvo sa však s rastúcim vekom v koži znižuje, čím dochádza k úbytku objemu, elasticity a vzniku jemných liniek a vrások. Pre zlepšenie hydratácie je teda vhodné ju na pleť aplikovať topicky.

Posilnite pleť kyselinou hyalurónovou

V takom prípade vstupuje do kože, čím zvyšuje obsah vody v nej. Dokáže to ako zlepšením fungovania ochrannej kožnej bariéry (kožný plášť), tak aj ochranou fosfolipidov v koži pred peroxidáciou ultrafialovými lúčmi, a poťažmo voľnými radikálmi. Aj fosfolipidy sa totiž radia k prirodzene zvlhčujúcim faktorom, nevyhnutným pre správne fungovanie kožnej bariéry.

Pozitívny vplyv má kyselina hyaluronová tiež na enzým β- glukocerebrosidásu, ktorý je v organizme zodpovedný za uvoľňovanie ceramidov zo svojich prekurzorov. Ceramidy sa potom môžu začleniť do lipidovej dvojvrstvy korenocytov, čím dochádza k posilneniu funkcie prítomných prirodzene zvlhčujúcich faktorov a posilneniu ochrannej kožnej bariéry. Vďaka tomu je minimalizované ako vysychanie pleti, tak aj jej podráždenie a nadmerná citlivosť. Popri hydratácii kyselina hyalurónová navyše pôsobí ako signalizačná molekula a mediátor hojenia sa poškodenej kože, takže podporuje regeneráciu a obnovu starnúcej či poškodenej pleti.

Staršie články:
Pleť by ste mali chrániť pred slnkom, ale aj znečistením
Omladenie pleti6.1.2019

Pleť by ste mali chrániť pred slnkom, ale aj znečistením

Že je pleť treba chrániť pred UVA a UVB lúčmi, ktoré na zem mieria zo slnka, to pravdepodobne viete. Ste si ale vedomí toho, že pleť môže poškodiť aj znečistenie z vonkajšieho prostredia alebo modré žiarenie?

5 benefitov, ktoré vašej pleti prinesú oleje. Plus zoznam tých najlepších!
Omladenie pleti1.1.2019

5 benefitov, ktoré vašej pleti prinesú oleje. Plus zoznam tých najlepších!

O olejoch panuje stále veľa predsudkov. Ako napríklad ten, že pleť zamastia a zbytočne zaťažia. Pritom to ale nemusí byť vôbec pravda, a vašej pleti môžu naopak výrazne prospieť. A to dokonca aj pleti mastnej.

Najlepší vitamín A na trhu, to je ten od Medik8. Poznáte jeho druhy?
Omladenie pleti5.11.2018

Najlepší vitamín A na trhu, to je ten od Medik8. Poznáte jeho druhy?

Retinoidy sú pre pleť bomba! Bohužiaľ je s nimi jeden malý problém. Nie sú až tak úplne stabilné a môžu pokožku dráždiť. Vitamín A totiž vyžaduje špeciálnu technologickú úpravu, aby bol voči pleti jemný, ale zároveň účinný. A presne to dokážu v laboratóriách britskej firmy Medik8.

Retinol alebo retinal. Poznáte rozdiel medzi dvoma druhmi vitamínu A?
Omladenie pleti31.10.2018

Retinol alebo retinal. Poznáte rozdiel medzi dvoma druhmi vitamínu A?

Používate vo svojej večernej starostlivosti o pleť vitamín A čiže retinol? A poznáte jeho "bratranca" zvaného retinal?

Vďaka filozofii CSA budete vyzerať o desať rokov mladšie. O čo ide?
Omladenie pleti24.10.2018

Vďaka filozofii CSA budete vyzerať o desať rokov mladšie. O čo ide?

Filozofia CSA je najnovším počinom britskej firmy Medik8. Kombinuje v sebe ochranu pred slnečným žiarením s vitamínmi A a C.