Omladnite o pár rokov, aspoň vzhľadovo. Vďaka týmto aktívnym látkam

Omladnite o pár rokov, aspoň vzhľadovo. Vďaka týmto aktívnym látkam

Ktoré účinné ingrediencie pôsobia najlepšie proti vráskam, spevňujú pleť, odstráni hyperpigmentáciu a celkovo zlepšujú vzhľad starnúcej pleti?

Hovoríte si, že je pre viditeľné omladenie treba ísť "pod nôž", alebo aspoň absolvovať pár aplikácií botoxu či injekčne aplikovaných výplní? Kdeže. Pravidelná starostlivosť postavená na produktoch obsahujúcich účinné aktívne látky môže skutočne vzhľad pleti zmeniť. Sú však potrebné pravidelnosť, ochrana a výživa pleti.

Aké látky urobia vašej pleti najlepšie službu? Rozhodne antioxidanty, ktoré chránia bunky kože pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi, dôležité sú ale aj jemné kyseliny, prírodné extrakty a v neposlednom rade vitamíny.

Na hydratáciu a upokojenie pleti vitamín E

V zložení výrobku sa často objavuje pod názvom tokoferol alebo tokotrienoly. Akokoľvek je ale uvedený, rozhodne sa jedná o jeden z najsilnejších antioxidantov pod slnkom. Tento v tukoch rozpustný vitamín sa vyskytuje tak v prirodzenej, tak syntetickej forme, obe jeho podoby ale pleti prinášajú rovnaké antioxidačné benefity. Prirodzené formy však vydržia v koži pôsobiť dlhšie obdobie.

Vitamín E chráni pleť pred vonkajším poškodením niekoľkými spôsobmi, pleť navyše zjemňuje, upokojuje, hydratuje. Vďaka silnej hydratáciu pleti podporuje jej omladenie a redukciu jemných liniek a vrások. V koži navyše pôsobí protizápalovo a podporuje jej hojenie, redukuje jej nedokonalosti. Je preto ideálny pre pleť postihnutú erytémom či vyrážkami.

Často je tiež zložkou prípravkov na opaľovanie, pretože napomáha ochrane pleti pred poškodením UV žiarením, a to ako v dôsledku voľných radikálov, tak i upokojením prehriatej pokožky.

V mimoriadnej súhre funguje vitamín E s vitamínom C. Tieto dva vitamíny sa vzájomne regenerujú, čím pleti poskytujú maximálnu antioxidačnú ochranu. Najčastejšie sa s vitamínom E stretnete v denných krémoch a sérach, existujú ale aj samostatné ampulky čistého vitamínu E.

Proti vráskam a nadmernej pigmentácii vitamín C

Vitamín C nájdete v produktoch pod názvami kyselina askorbová, tetrahexyldecyl askorbát a ďalšími podobnými, vždy sa ale jedná o ten istý silný antioxidant, ktorý je navyše mimoriadne dobrým spojencom v boji proti starnutiu pleti. Vyhladzuje jemné linky vrásky, oživuje unavenú pleť, rozjasňuje, zjednocuje farebný odtieň pleti a redukuje hyperpigmentáciu a starecké škvrny. Na omladenie pleti je to jednoducho bomba!

Pri topickej aplikácii stimuluje novotvorbu kolagénu, vďaka čomu je koža pevnejšia a vypnutá. Popri tom pleti dodá mladistvý jas a energizuje. Pleť navyše upokojuje a poskytuje jej, tak ako väčšina antioxidantov, dôležitú hydratáciu.

Vitamín C navyše posilňuje vlastnú odolnosť pleti voči UV lúčom. Neznamená to síce, že môže nahradiť opaľovací krém, však pleť podporuje a znižuje riziko vzniku nadmernej pigmentácie.

Pri topickej aplikácii sú efektívne koncentrácie pohybujúce sa medzi 0,5% až po 30%. Vitamín C nájdete snáď vo všetkých typoch kozmetických produktov, od denných krémov, cez očné krémy až po starostlivosť o pery. Najviac si ale jeho benefitov užijete, ak siahnete po vitamínovom sére s obsahom "céčka".

Pri produktoch s vitamínom C sledujte ich obal. Ak sa totiž nejedná o niektorú zo stabilizovaných foriem tohto vitamínu, mal by byť obal produktov tmavý a nie príliš priehľadný. Vitamín C je totiž na svetle nestabilný a podlieha degradácii, ktorá samozrejme znižuje aj jeho účinnosť.

Resveratrol je molekula dlhovekosti

Tento polyfenol sa nachádza hlavne v modrých strapcoch hrozna, červenom víne a bobuliach, ako sú čučoriedky či brusnice. Je silným antioxidantom a niektoré médiá ho dokonca nazývajú "molekulou dlhovekosti"!

Pri topickej aplikácii chráni resveratrol pleť pred škodlivými vonkajšími vplyvmi a rozjasňuje unavenú pleť. V prípade podráždenia či zápalu pleť upokojuje, znižuje jej začervenanie a iniciuje jej regeneráciu a hojenie. Pozitívne pôsobí aj na pleť poškodenú slnečným žiarením. Pokožku chráni a revitalizuje, podporuje tiež produkciu kolagénu, čím stimuluje omladenie pleti.

Bežne ho nájdete v očných krémoch či bohatých krémoch na nočnú hydratáciu pleti. Býva tiež zložkou doplnkov stravy, pri ústnom užití podporuje zdravie kardiovaskulárnej sústavy, pôsobí proti civilizačným a neurologickým ochorením.

Hyaluronát sodný alias kyselina hyaluronová

Všetku smotanu, čo sa omladenie pleti týka, zvyčajne "zlízne" kyselina hyaluronová. V skutočnosti to ale často býva práve hyaluronát sodný, kto je v produkte za pozitívny účinok kyseliny hyalurónovej zodpovedný. Hyaluronát sodný je soľ kyseliny hyalurónovej, ktorá má menšie molekuly, a ľahšie vďaka tomu prestúpi do pleti.

Vodu sťahuje do pleti z okolitej atmosféry, čím pokožku vypĺňa, hydratuje, zjemňuje a zlepšuje jej vzhľad. Výsledkom je menej vrások a jemných liniek. Zadrží v sebe obrovský objem vody, až tisícnásobok svojej váhy.

Ceramidy ochráni pleť pred vysychaním

Ceramidy sú kožné lipidy (tuky), ktoré patria spoločne s voľnými mastnými kyselinami a cholesterolom k najdôležitejším zložkám buniek vo vrchnej vrstve kože. Napomáhajú na pleti utvoriť ochrannú kožnú bariéru, uzamykajú v nej vlhkosť a chránia ju pred vonkajším poškodením. Ako starneme, obsah ceramidov v koži sa znižuje. Ich aplikácia môže napodobniť ich prirodzený účinok, a zabrániť poškodeniu kožného plášťa. Vďaka tomu dochádza k navýšeniu hydratácie pleti, redukcii vrások a maximalizácii ochrany pleti. Zbohom podráždenie, šupinky, pnutie a začervenanie!

Matrixyl je dokonalý peptid

Matrixyl je jednoduchšie označenie pre peptid palmitoyl-pentapeptid-4, ktorý v koži stimuluje produkciu kolagénu. Peptidy sú fragmenty bielkovín, ktoré bunkám signalizujú, aby začali jeho novotvorbu. Ich aplikáciou na pleť tak môžete pleť donútiť, aby kolagénu produkovala viac, čím spomalíte proces jej starnutia.

Prečítajte si o tom, ako peptidy na pleti fungujú:

Peptidy na vrásky, na vlasy aj na pery Peptidy na vrásky, na vlasy aj na pery Peptidy sú fragmenty bielkovín. Samy o sebe sú tvorené aminokyselinami. Ak sa aminokyseliny spoja v konkrétnej formácii, utvárajú špecifické peptidy. Keď sa potom tieto peptidy prepoja do zložitejších štruktúr, vznikajú už bielkoviny.

Retinol proti vráskam aj proti akné

Retinol je formou vitamínu A a je asi najobľúbenejšou a najúčinnejšou látkou pre omladenie pleti. Pôsobí antioxidačne, pleť obnovuje a má na ňu rad pozitívnych účinkov. Stimuluje regeneráciu kožných buniek, podporuje produkciu kolagénu v koži, a vďaka tomu si poradí s mnohými problémami, okrem iného s nadmernou pigmentáciou, akné, vráskami, unaveným vzhľadom, rozšírenými pórmi, hrubou pleťou, jemnými linkami, povolenými kontúrami pleti a ako bonus pleť rozjasní a prežiari. Okrem toho posilňuje odolnosť pleti, ktorá je vďaka tomu pevnejšia a zdravšia zvnútra aj navonok.

Retinol sa objavuje v celej rade produktov, predovšetkým v nočných krémoch a sérach.

Zelený čaj nielen na pitie

Nielen pri jeho pití môže váš organizmus ťažiť z jeho významnej antioxidačnej kapacity, ale aj z jeho topickej aplikácie. Hlavnou zložkou zeleného čaje, ktorá má antioxidácia "na svedomí", je epigalokatechín-3 gallát (EGCG).

Ten napomáha ochrane pleti pred vonkajšími stresormi, pleť navyše upokojuje, zjemňuje a odstraňuje podráždenie a erytém. Obľúbené sú denné hydratačné krémy s jeho obsahom alebo pleťové masky, ktoré vašej pokožke dodajú poriadnu dávku hydratácie, spoločne so žiaducim upokojením.

Niacinamid pre regeneráciu pleti

Niacinamid je zložkou vitamínu B3 a ako súčasť kozmetických produktov je veľmi obľúbený. Prečo? Dôvodov je veľa, v koži stimuluje produkciu kolagénu a elastínu, pôsobí protizápalovo, upokojuje podráždenia, napomáha zosvetleniu tmavých škvŕn a zjednocuje farebný tón pleti. V hlbších vrstvách kože totiž bráni hromadeniu pigmentu.

Kyseliny glykolovej sa nebojte

Hoci sa prirodzene vyskytuje v cukrovej trstine, nie je táto alfa-hydroxykyselina žiadny čajíček! Podporuje exfoliáciu pleti, kedy dochádza k odstráneniu odumretých buniek z povrchu kože. Výsledkom je vyhladená a rozjasnená pleť bez nedokonalostí, s minimalizovanými vráskami a jemnými linkami. Stimuluje tiež produkciu kolagénu a elastínu, čo ešte viac prispieva k omladeniu pleti.

Do hlbších vrstiev kože prestupuje kyselina glykolová vďaka svojim malým molekulám výborne, vhodná je ale pritom aj pre citlivú či suchú pleť.

Oxid zinočnatý odrazí UV lúče

Kto to s anti-aging myslí vážne, mal by sa predovšetkým zamerať na ochranu pred UV lúčmi, ktoré sú príčinou až 90% známok predčasného starnutia pleti. Každý deň by ste preto mali pleť chrániť prípravkom s SPF 15 a viac. Lenže aký produkt si vybrať?

Rozhodne ten s oxidom zinočnatým, ktorý ako jediný blokuje dopad 100% UVA a UVB lúčov na pleť. Táto fyzikálna ochrana proti slnečnému žiareniu zostáva na pleti dlho a škodlivé lúče od nej odráža, na rozdiel od ochrany chemickej, napríklad s obsahom avobenzone, ktorá slnečné lúče absorbuje, a môže dráždiť citlivú pleť.

S článkom súvisia tieto produkty:

BALANCE MOISTURISER & GLYCOLIC ACID ACTIVATOR
Hľadáte matujúci denný hydratačný krém s veľmi ľahkou textúrou bez obsahu olejov? BALANCE MOISTURISER
100% vegan
V tehotenstve a pri dojčení
61 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Medik8 pripravil veľký refresh svojich produktov. Tešte sa na nižšie ceny, a ešte lepšie produkty
Omladenie pleti6.6.2018

Medik8 pripravil veľký refresh svojich produktov. Tešte sa na nižšie ceny, a ešte lepšie produkty

Britská značka Medik8, odborník na starostlivosť o pleť, ktorá tvorí lekársku kozmetiku na základe vedeckých výskumov, a predovšetkým na báze vitamínov, vstupuje do ďalšej fázy svojho vývoja. A vy môžete byť pri tom!

Nočný krém proti vráskam, denný krém, sérum. Aké látky by mali obsahovať?
Omladenie pleti5.6.2018

Nočný krém proti vráskam, denný krém, sérum. Aké látky by mali obsahovať?

Aké látky skrášlia a omladia vašu pleť ráno a ktoré sú naopak najlepšie večer? Čo by mal obsahovať najlepší nočný krém proti vráskam a čo by nemalo chýbať v hydratačným sére?

Peptidy na vrásky, na vlasy aj na pery
Omladenie pleti4.5.2018

Peptidy na vrásky, na vlasy aj na pery

Peptidy sú fragmenty bielkovín. Samy o sebe sú tvorené aminokyselinami. Ak sa aminokyseliny spoja v konkrétnej formácii, utvárajú špecifické peptidy. Keď sa potom tieto peptidy prepoja do zložitejších štruktúr, vznikajú už bielkoviny.

9 najväčších mýtov o kozmetike - VYVRÁTENÉ!
Omladenie pleti24.4.2018

9 najväčších mýtov o kozmetike - VYVRÁTENÉ!

Nenechajte sa zmiasť informáciami, ktoré na vás prúdia z médií a urobte si konečne jasno v niektorých najčastejších mýtoch o kozmetike a kozmetickej starostlivosti.

Starostlivosť o starnúcu pleť: voľte retinol, kyselinu hyaluronovú a vitamín C
Omladenie pleti16.4.2018

Starostlivosť o starnúcu pleť: voľte retinol, kyselinu hyaluronovú a vitamín C

Okolo štyridsiatky dochádza v organizme k rade fyziologických zmien. Aby ste na ne boli pripravení, je vhodné ľahko pozmeniť vašu doterajšiu starostlivosť o pleť a celé telo.