Alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny na pleť. Aký je medzi nimi rozdiel?

Alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny na pleť. Aký je medzi nimi rozdiel?

Za skratkami AHA a BHA sa skrývajú označenia alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny. Jedná sa o jemné kyseliny podporujúce okrem iného exfoliáciu pleti. Sú preto častou a obľúbenou zložkou kozmetických produktov.

Exfoliácia v pleti prebieha prirodzene každý deň. V preklade sa jedná o odlučovanie odumretých buniek z povrchu kože. Tak ako väčšina procesov v ľudskom tele sa s rastúcim vekom i rýchlosť exfoliácie znižuje. Výsledkom je pleť bez jasu, hrubá, farebne nejednotná, s viditeľnými vráskami, rozšírenými pórmi a unaveným vzhľadom.

Pleti však môžeme s odlupovaním kože pomôcť rôznymi mechanizmami. Medzi najobľúbenejšie patria aplikácie produktov s obsahom AHA a BHA kyselín, chemických látok, ktoré podporujú peeling, čím viditeľne zlepšujú vzhľad pleti a zároveň ju prečisťujú.

Účinok kyselín na pleť

Alfa-hydroxykyseliny, medzi ktoré patrí napríklad kyselina mliečna alebo kyselina glykolová, a betahydroxykyseliny pôsobia na podobnom princípe - uvoľňujú väzby, ktorými sa na povrchu kože udržujú odumreté bunky stúpajúce v procese postupnej maturácie a odumierania od jej spodných vrstiev hore.

Akonáhle dôjde k narušeniu týchto väzieb, koža začne prirodzene odlučovať tieto už mŕtve, plne keratinizované bunky. Samotné olupovanie voľným okom neuvidíte, výsledok exfoliácie však fyzicky pocítite - pokožka bude jemnejšia, žiarivejšia.

Aby bol ich účinok správny, mali by mať AHA a BHA kyseliny správne pH, ktoré sa pohybuje medzi 3 až 4, teda o niečo kyslejšie, než je bežné pH ľudskej kože (to sa pohybuje medzi hodnotami 4 a 6).

Ako kyseliny pôsobia?

  • Minimalizujú viditeľnosť jemných rýh a vrások
  • Spevňujú pleť
  • Hydratujú
  • Rozžiaria pleť
  • Zjednocujú jej farebný tón

V čom sa teda líšia?

Alfa-hydroxykyseliny sú vo vode rozpustné, pôsobia preto najmä na povrchu kože. Pretože navyšujú množstvo prirodzene zvlhčujúcich faktorov, sú ideálne na pleť normálnu až suchú, alebo poškodenú slnečným žiarením. Redukujú potom poškodenie pleti vznikajúce pôsobením UV lúčov, ako je hrubá pleť alebo vrásky.

Naproti tomu betahydroxykyseliny pôsobia ako na povrchu kože, tak aj v hlbších v kožných póroch. Sú v tukoch rozpustné, preto vhodné na normálnu až mastnú pleť so sklonmi k akné, nedokonalostiam a rozšíreným pórom. Navyše majú tendenciu Pleť upokojovať, sú preto vhodné aj pre citlivejšie typy pleti s tendenciou k začervenaniu, ružovke a všeobecne podráždeniu. Pomôcť môžu aj pleti náchylnej k tvorbe mílií.

Je vhodné kombinovať tieto dva druhy kyselín?

V tom nie je žiadna komplikácia, AHA a BHA kyseliny pôsobia na pleť účinne samostatne, ale aj v kombinácii. Oba spôsoby podporujú omladenie a prečistenie pleti - pomôžu vám teda s vyrážkami, čiernymi bodkami, akné, vráskami aj unavenou pleťou.

Kyselina salicylová

Kyselina salicylová patrí k beta-hydroxykyselinám. Výborne prestupuje do kožných pórov, kde uvoľňuje odumreté kožné bunky, a napomáha tak uvoľneniu pórov a čiernych bodiek. Výborne pôsobí aj na povrchu kože, je preto vhodná na pleť s akné, na ktorej redukuje jednotlivé pupienky a komedóny. Rovnakým mechanizmom rozžiari a osvieži pleť. Vhodná je i na pleť mastnejšiu či problematickú, pretože pôsobí protizápalovo. Patrí totiž do rovnakej triedy látok ako liek aspirín.

BLEMISH SOS BLEMISH SOS Zloženie tohto jedinečného a veľmi obľúbeného produktu na redukciu akné je teraz vylepšené o kyselinu diovú, ktorá redukuje tvorbu kožného mazu a likviduje baktérie spôsobujúce akné. Jedná sa o vysoko účinný a komplexný prípravok na odstránenie akné, ktorý nielen redukuje prejavy akné, ale pokožku aj upokojuje. Nové zloženie je bez obsahu oleja. 29 €

Kyselina glykolová

Kyselina glykolová je snáď najznámejšia alfa-hydroxykyselina. Čoby chemický exfoliant rozkladá odumreté kožné bunky hornej vrstvy kože. Ako dôjde k uvoľneniu týchto buniek a ich odstráneniu z povrchu kože, zlepšuje sa schopnosť hydratačných produktov dodávať pleti vlahu. Tiež iné aktívne látky z ďalších produktov sa vďaka tomu do kože lepšie vstrebávajú. Okrem toho kyselina glykolová v koži navyšuje produkciu kolagénu. Je preto vhodná pre omladenie pleti a jej rozjasnenie, pomáha však aj v boji s akné.

BALANCE MOISTURISER & GLYCOLIC ACID ACTIVATOR BALANCE MOISTURISER & GLYCOLIC ACID ACTIVATOR Hľadáte matujúci denný hydratačný krém s veľmi ľahkou textúrou bez obsahu olejov? BALANCE MOISTURISER & GLYCOLIC ACID ACTIVATOR nielen že zabezpečuje matujúci efekt, ale taktiež eliminuje výskyt baktérií spôsobujúcich vznik akné. 61 €

Kyselina mliečna

Kyselina mliečna je ďalším zástupcom alfa-hydroxykyselín s podobným účinkom ako kyselina glykolová, avšak o niečo jemnejším. Je tiež chemickým exfoliátorom vhodným na rozjasnenie a zjemnenie pleti. Zlepší stav suchej, unavenej pleti, ktorej hydratáciu navyšuje. Zjemňuje tiež folikulárnu keratózu (keratosis pilaris), biele pupienky, ktoé sa typicky objavujú na hornej strane paží.

SURFACE RADIANCE CLEANSE SURFACE RADIANCE CLEANSE Osviežujúci čistiaci produkt, ktorý jemne obnovuje povrch pleti vďaka komplexu látok podporujúcich exfoliáciu, vás zbaví rozšírených pórov a vyčistí vašu pleť. Odstráni aj prvé známky starnutia problematickej pleti. Pleť je po aplikácii zjemnená, rozžiarená a prečistená bez pocitu suchosti či pnutia. Užite si dvojitú exfoliačnú silu AHA a BHA kyselín a extraktov z citrusových plodov a mangostanu. 27 €

Kyselina mandľová

Ďalšou kyselinou z radov alfa-hydroxykyselín je kyselina mandľová, ktorá môže pomôcť s akné, nadmernou pigmentáciou aj starnúcu pleťou. Podobne ako ďalšie kyseliny uvoľňuje väzby medzi odumretými bunkami na povrchu kože. Čím sa líši od iných alfa-hydroxykyselín? Veľkosťou svojich molekúl, ktoré sú väčšie. V porovnaní s kyselinou glykolovou dokonca dvakrát väčšia. Do kože sú preto absorbované oveľa pomalšie, a vďaka tomu je kyselina mandľová voči pokožke jemnejšia a spôsobuje menšie podráždenie. Neznamená to však, že by bola menej účinná, len je jej účinok rovnomernejší a pomalší. Je preto vhodná aj na citlivejšie typy pleti. Pretože je navyše čiastočne rozpustná aj v tukoch, kombinuje v sebe pozitívny účinok AHA aj BHA kyselín.

PORE CLEANSE GEL INTENSE PORE CLEANSE GEL INTENSE S gélom na čistenie pórov s kyselinou L-mandľovou PORE CLEANSE GEL INTENSE už nemusíte riešiť rozšírené póry a čierne bodky na nose a po celej tvári. Trojitá sila exfoliácia vás ich konečne zbaví! 27 €

Staršie články:
Toto nie je akné! Zoznámte sa nedostatkami pleti, čo pripomínajú akné, ale nie sú ním
Problémy s pleťou30.8.2019

Toto nie je akné! Zoznámte sa nedostatkami pleti, čo pripomínajú akné, ale nie sú ním

Vyrážka akné sa na pleti niekedy objavila snáď každému. Jedná sa teda o celkom bežný kožný nedostatok. Viete ale, s čím si akné môžete pomýliť?

Toto musíte vedieť o citlivej pleti!
Problémy s pleťou31.7.2019

Toto musíte vedieť o citlivej pleti!

Termín citlivá pleť býva často používaný v zmysle typu pleti. To je však omyl. Typ pleti je napríklad pleť mastná či suchá, pričom ako pleť suchá, tak mastná, alebo dokonca aknózna môžu byť zároveň citlivá. Čo teda citlivá pleť je? Toto je 7 vecí, čo by ste o nej mali vedieť!

Vyvraciame ďalšiu várku kozmetických mýtov, tentoraz na tému suchá pleť a hydratácia pleti
Problémy s pleťou29.7.2019

Vyvraciame ďalšiu várku kozmetických mýtov, tentoraz na tému suchá pleť a hydratácia pleti

Ohľadom suchej pleti a hydratácie koluje mnoho mýtov. Viete, čo je pravda a čo už nie?

Najväčšie chyby v starostlivosti o pleť. Nerobíte ich tiež?
Problémy s pleťou19.7.2019

Najväčšie chyby v starostlivosti o pleť. Nerobíte ich tiež?

Každý je presvedčený o tom, že pre svoju pleť robí to najlepšie, čo môže. Nie vždy to ale tak skutočne je. Aké chyby robíme najčastejšie v dvadsiatich, tridsiatich i štyridsiatich rokoch?

Rozšírených pórov vás zbaví štvorlístok!
Problémy s pleťou15.7.2019

Rozšírených pórov vás zbaví štvorlístok!

Kazia vám čierne bodky a rozšírené póry onen dokonalý vzhľad, ktorý chcete mať potom, čo nanesiete make-up? Nie ste v tom sami. Vieme ale, čo vám pomôže - šťastie vám prinesie ďatelina.