Tmavé škvrny, suchá pleť, vrásky ... Zbavte sa ich s kyselinou glykolovou

Tmavé škvrny, suchá pleť, vrásky ... Zbavte sa ich s kyselinou glykolovou

Čoby najznámejšia alfa-hydroxykyselina je kyselina glykolová obľúbenou zložkou kozmetických produktov už pekných pár rokov. S akými nedostatkami pleti si poradí a v akej koncentrácii je najúčinnejšia?

Kyselina glykolová je jednou z najúčinnejších aktívnych látok v starostlivosti o pleť. Izolovaná môže byť z prírodných zdrojov, predovšetkým cukrovej trstiny, cukrovej repy, alebo napríklad z ananásu, melónu cantaloupe, alebo hroznového vína, vytvoriť sa ale samozrejme dá aj syntetickou cestou.

Redukuje šupinky na pleti

Kyselinu glykolovú vytvorili prvýkrát nemecký vedec Strecker a jeho ruský kolega Sokolov v roku 1851. Do popredia v kozmetickej starostlivosti sa ale dostala až v 70. rokoch 20. storočia. Vtedy sa dvaja lekári, Eugene Van Scott a Ruey Yu, zaoberali jej účinkom na ichtyózu, kožné ochorenie prejavujúce sa nadmerne suchou, až šupinatou pleťou.

Podľa ich záverov mala kyselina glykolová schopnosť redukovať nadmernú keratinizáciu, a tým ozdraviť stav suchej, popraskanej pleti. Kyselina glykolová znižuje nežiaduce hromadenie kožných buniek na vrchnej vrstve kože a oslabuje ich vzájomnú chemickú aj fyzikálnu priľnavosť, čím uľahčuje ich odlúčenie. Táto prvá štúdia bola prvou lastovičkou v tejto oblasti, neskôr nasledovali ďalšie, ktoré už jasne stanovili, ako pozitívne dokáže táto AHA kyselina na pleť pôsobiť.

Proti poškodeniu kože slnkom

Rovnakí lekári sa zišli ešte v roku 1996, kedy stanovili, že kyselina glykolová dokáže ovplyvniť nielen vrchné, ale všetky vrstvy kože, najmä v prípade jej fotopoškodenia. Tie podľa ich tvrdenia posilňuje, bráni zhlukovaniu melanínu a tvorbe nadmernej pigmentácie, a navyše zvyšuje hladinu glykosamínglykánov a hustotu kolagénových vlákien v dermis.

Kyselina glykolová sa radí do rodiny alfa-hydroxykyselín, rovnako ako kyselina jablčná, vínna, mandľová či mliečna. Zo všetkých spomínaných má najmenší molekuly, prestupuje preto rýchlo do kože, a prináša rýchle, viditeľné výsledky, najmä čo sa jemných liniek a vrások týka.

Redukcia nadmernej pigmentácie

V koži podporuje obnovu buniek, čo má za následok jej vyhladený a zjemnený vzhľad. Tým, že podporuje zdravie buniek v epidermis a rovnomerné rozloženie melanínu v koži, získava pleť rovnomerný farebný odtieň bez tmavých škvŕn a pigmentácií. Stimuluje tiež aktivitu dermálnych fibroblastov k produkcii kolagénu. Pleť vďaka tomu získava stratený objem a spevnenie, rovnako ako lepšiu pružnosť.

Na objeme a sile dodáva všetkým vrstvám kože okrem najvrchnejšej zrohovatenej kože. Túto keratinizovanú vrstvu na povrchu pleti naopak stenčuje a zmäkčuje. Výsledkom je vyhladená, zjemnená a doslova rozžiarená pleť.

Kyselina glykolová pozitívne pôsobí na:

  • Pleť s viditeľnými známkami starnutia
  • Jazvy a jazvy po akné
  • Rozšírené a upchaté póry
  • Hyperpigmentáciu a pleť s nerovnomerným farebným odtieňom, ktorú zjednocuje
  • Komedóny a mastnú pleť
  • Hrubú, suchú či popraskanú pleť, ktorú zjemňuje
  • Séra a ďalšie aplikované produkty, ktorým umožňuje prestup do pleti a ich lepší účinok

Vo všetkých týchto ohľadoch hrá hlavnú úlohu práve exfoliácia odstraňujúca povrchové vrstvy kože, stimulujúca produkciu kolagénu a zachovanie elastínu.

V prípade suchej pleti napomáha tiež odstránením odumretých kožných buniek. Hydratačné a vyživujúce aktívne látky potom môžu lepšie prestupovať do hlbších vrstiev kože, kde pôsobia a prinášajú žiaduce účinky. Kyselina glykolová môže tiež účinne redukovať folikulárnu keratózu, hrubšie pupienky objavujúce sa typicky na zadnej strane paží.

Kyselina glykolová sa vyskytuje v rade kozmetických produktov, najčastejšie v produktoch určených na čistenie pleti, hydratáciu, v pleťových sérach a peelingoch.

Aktivátor s kyselinou glykolovou

Kyselinu glykolovú obsahuje obľúbený denný krém Balance Moisturiser & Glycolic Acid Activator. Nie je pritom zložkou priamo matujúceho krému proti akné, ale je súčasťou druhého produktu, tzv. aktivátora, ktorý maximalizuje účinok krému proti akné, kde umožňuje aktívnym látkam, ako je beta-glukán, niacinamid a škoricový extrakt, lepší prestup do hlbších vrstiev kože.

S článkom súvisia tieto produkty:

BALANCE MOISTURISER & GLYCOLIC ACID ACTIVATOR
Hľadáte matujúci denný hydratačný krém s veľmi ľahkou textúrou bez obsahu olejov? BALANCE MOISTURISER
100% vegan
V tehotenstve a pri dojčení
61 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Ženšen je priamo studnica zdravia. A zbaví vás aj tmavých fľakov na pleti
Problémy s pleťou4.9.2018

Ženšen je priamo studnica zdravia. A zbaví vás aj tmavých fľakov na pleti

Červený ženšen čiže Panax ginseng je jednou z najdôležitejších rastlín tradičnej čínskej medicíny, ak nie najdôležitejšou. Niet sa čomu diviť, na celý organizmus má totiž naskrz pozitívny vplyv. Pri topickej aplikácii navyše pôsobí proti nadmernej pigmentácii a vráskam.

Proti nadmernej pigmentácii zakročte kurkumou
Problémy s pleťou20.8.2018

Proti nadmernej pigmentácii zakročte kurkumou

Kurkuma je nielen lahodné korenie, je to tiež ingrediencia, ktorú by ste mali konzumovať pre dokonalú chuť a bezpočet zdravotných benefitov, a pri topickej aplikácii si dokonca dokáže poradiť aj s nadmernou pigmentáciou.

Proti akné, vráskam a unavenej pleti zakročí kyselina salicylová
Problémy s pleťou15.8.2018

Proti akné, vráskam a unavenej pleti zakročí kyselina salicylová

Ak sa vám nepozdáva, že by ste si na pleť mali dávať kyselinu, tak vedzte, že tá salicylová vašej pleti jedine prospeje. Prospešná nie je len voči mastnej pleti s akné, ale napomôže aj u iných nedostatkov. A naviac je jej použitie bezpečné.

Transepidermálna strata vody. Viete, prečo máte suchú pleť?
Problémy s pleťou25.7.2018

Transepidermálna strata vody. Viete, prečo máte suchú pleť?

Termín transepidermálna strata vody sa často objavuje v popisoch kozmetických produktov alebo na kozmeticky a dermatologicky zameraných blogoch a videokanáloch. Nie každý ale vie, čo si pod týmto termínom predstaviť. O čo v skutočnosti ide, a prečo by vás mal zaujímať?

Hormóny a pleť: Môžu za akné a vrásky?
Problémy s pleťou13.7.2018

Hormóny a pleť: Môžu za akné a vrásky?

Ako ovplyvňujú hormóny našu pleť v rôznych životných etapách? Majú hormóny vplyv na vrásky a ako pleť ovplyvňuje menopauza? Prečítajte si to v našom článku.