Za hormonálne akné môže nízka hladinu progesterónu

Za hormonálne akné môže nízka hladinu progesterónu

Zabudnite na testosterón a estrogén, hormóny, o ktorých sa často tvrdí, že sú príčinou akné. Ich "zásluhy" na vyrážkach im neberieme, tentokrát sa ale zameriame na iného pôvodcu vriedkov, a to progesterón, respektíve jeho malé množstvo v organizme.

Progesterón je kľúčový pre zdravie ženy, čo sa týka akné a zlepšenia jeho stavu však býva tento pomocník často prehliadaný. Vina za vznik akné býva často dávaná androgénom, ako je testosterón a dihydrotestosterón (DHT). Tieto hormóny sa síce podieľajú na jeho vzniku, avšak je to skôr nedostatok progesterónu, ktorý narúša krehkú rovnováhu ostatných hormónov, a vo výsledku tak môže spôsobovať akné (a nemenej nepríjemný PMS, predmenštruačný syndróm).

Aká je príčina akné?

Progesterón je druhým najznámejším ženským pohlavným hormónom po estrogéne. Ak ho organizmus produkuje dostatok, má upokojujúci vplyv na naše telá. Vzniká v žltom teliesku, vaječníkoch, nadobličkách a počas tehotenstva tiež v placente.

Pre ženy je mimoriadne dôležitý, pretože reguluje ovuláciu a menštruáciu. Jeho hlavnou úlohou je pripraviť maternicu na počatie a tehotenstvo. Počas druhej polovice menštruačného cyklu začína vďaka progesterónu produkovať vnútorná sliznica maternice bielkoviny, ktoré maternicu pripravujú na tehotenstvo. Pokiaľ nedôjde k oplodneniu vajíčka, hladiny progesterónu a estrogénu klesnú, a maternicová výstelka sa začne rozpadať. Tým sa odštartuje menštruácia.

Problémom je stres

Hladiny progesterónu môže znižovať stres, čo zapríčiní hormonálnu nerovnováhu. Ak je organizmus neustále v stave stresu, či už ide o zlú stravu, nadmerné cvičenie, nedostatok spánku či úzkosti, nadobličky potrebujú progesterón, aby mohli produkovať viac kortizolu a adrenalínu.

Aby sa organizmus vysporiadal so stresom, spotrebuje zásoby progesterónu namiesto, aby ho využil na to, na čo je skutočne určený, teda pre reguláciu menštruačného cyklu a prípravu na tehotenstvo. Progesterón sa popri tom zúčastňuje aj premeny tuku na energiu, podporuje znižovanie zápalov, funkciu štítnej žľazy a tiež vyrovnávanie hladiny krvného cukru.

Sama nízka hladina progesterónu nevyvoláva vznik vyrážok, lenže jeho nízka hladina zapríčiní nerovnováhu ďalších hormónov, estrogénu a androgénov, ako je testosterón.

Predmenštruačný syndróm a estrogén

Progesterón dopĺňa niektoré z účinkov estrogénu a bez jeho dostatku sa môže estrogén stať dominantným hormónom, ktorý naruší krehkú rovnováhu medzi dvoma hormóny. Nevyvážený pomer medzi progesterónom a estrogénom je potom zodpovedný za nepríjemné symptómy PMS, ako sú výkyvy nálad, akné, nadúvanie či priberanie.

Veľké množstvo androgénov je, čo sa týka akné, najdôležitejšie. Predovšetkým sa jedná o DHT. Ak je v krvi príliš voľného testosterónu, čo sa môže stať v dôsledku stresu alebo inzulínovej rezistencie, enzým 5-alfa reduktáza premení nadbytočný testosterón na dihydrotestosterón. Ten organizmus ovplyvňuje oveľa výraznejšie a za následok má mastnú pleť, akné, abnormálny rast ochlpenia alebo naopak mužské plešatenie. Adekvátna hladina progesterónu naopak bráni vzniku nadmerného množstva DHT tým, že inhibuje aktivitu enzýmu 5-alfa reduktázy, ak je progesterónu nedostatok, deje sa však presný opak a môžu sa začať objavovať negatívne symptómy vrátane akné.

Čo spôsobuje nízku hladinu progesterónu?

  • Ukončenie užívania hormonálnej antikoncepcie
  • Nevyvážená strava
  • Chronický stres
  • Nízky príjem kalórií
  • Syndróm polycystických ovárií (PCOS)
Staršie články:
Špina a znečistenie ničia vašu pleť. Preto  by ste si mali dopriať pravidelnú detoxikáciu
Problémy s pleťou19.11.2019

Špina a znečistenie ničia vašu pleť. Preto by ste si mali dopriať pravidelnú detoxikáciu

Život v mestách a priemyselných zónach kvôli znečistenému životnému ovzdušiu pleti vôbec nesvedčí. Pleť ale môžu poškodzovať aj bežné nečistoty ako prach. Ani na vidieku teda nie je vaša pokožka v bezpečí. Čo pre jej ochranu môžete urobiť?

Alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny na pleť. Aký je medzi nimi rozdiel?
Problémy s pleťou2.9.2019

Alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny na pleť. Aký je medzi nimi rozdiel?

Za skratkami AHA a BHA sa skrývajú označenia alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny. Jedná sa o jemné kyseliny podporujúce okrem iného exfoliáciu pleti. Sú preto častou a obľúbenou zložkou kozmetických produktov.

Toto nie je akné! Zoznámte sa nedostatkami pleti, čo pripomínajú akné, ale nie sú ním
Problémy s pleťou30.8.2019

Toto nie je akné! Zoznámte sa nedostatkami pleti, čo pripomínajú akné, ale nie sú ním

Vyrážka akné sa na pleti niekedy objavila snáď každému. Jedná sa teda o celkom bežný kožný nedostatok. Viete ale, s čím si akné môžete pomýliť?

Toto musíte vedieť o citlivej pleti!
Problémy s pleťou31.7.2019

Toto musíte vedieť o citlivej pleti!

Termín citlivá pleť býva často používaný v zmysle typu pleti. To je však omyl. Typ pleti je napríklad pleť mastná či suchá, pričom ako pleť suchá, tak mastná, alebo dokonca aknózna môžu byť zároveň citlivá. Čo teda citlivá pleť je? Toto je 7 vecí, čo by ste o nej mali vedieť!

Vyvraciame ďalšiu várku kozmetických mýtov, tentoraz na tému suchá pleť a hydratácia pleti
Problémy s pleťou29.7.2019

Vyvraciame ďalšiu várku kozmetických mýtov, tentoraz na tému suchá pleť a hydratácia pleti

Ohľadom suchej pleti a hydratácie koluje mnoho mýtov. Viete, čo je pravda a čo už nie?