Ženšen je priamo studnica zdravia. A zbaví vás aj tmavých fľakov na pleti

Ženšen je priamo studnica zdravia. A zbaví vás aj tmavých fľakov na pleti

Červený ženšen čiže Panax ginseng je jednou z najdôležitejších rastlín tradičnej čínskej medicíny, ak nie najdôležitejšou. Niet sa čomu diviť, na celý organizmus má totiž naskrz pozitívny vplyv. Pri topickej aplikácii navyše pôsobí proti nadmernej pigmentácii a vráskam.

V horách Mandžuska vo východnej Ázii, ktorá je pôvodným domovom tejto rastliny, sa pre liečbu zdravotných ťažkostí využíva vyše päť tisíc rokov. Perorálne sa extrakt z červeného ženšenu užíval pre terapiu hypertenzie, diabetu, pri problémoch s obličkami a pečeňou a tiež v prípade psychických porúch.

Ženšen je skrátka snáď najobľúbenejšou liečivou bylinou. A rozhodne to "nemá" zadarmo, ale vďaka svojim pozoruhodným zdravotným benefitom. Čínski vládcovia si ho preto v jednu dobu cenili rovnako ako zlata. Je to koreň ženšenu, ktorý má na organizmus pozitívny účinok. Omladzuje, obnovuje a posilňuje telo i myseľ. Čoby adaptogén je ženšen tiež rastlinou schopnou adaptovať sa na environmentálne stresory a vonkajšie prostredie.

Aktívne látky ženšenu

Ženšen obsahuje vo vysokej koncentrácii saponíny a ginsenosidy, jedinečné rastlinné steroly, ktoré majú mnoho rôznych až zázračných účinkov na telo a myseľ. Gingenosidov obsahuje ženšen celý rad, niektoré z nich majú pritom protichodné účinky. Niektoré pôsobia napríklad stimulačne, iné upokojujú. Akokoľvek to môže znieť čudne, je to tento účinok, ktorý je jedným z najpozitívnejších.

Práve preto je rastlina adaptogénom, ktorý dokáže v tele navodiť žiaducu rovnováhu. Adaptogény, ktorých je ženšen zástupcom, majú na organizmus rôzny účinok. V prípade stresu či úzkosti ženšen dokáže upokojiť. Naopak v prípade únavy, kedy sa nedostáva energie, môže zase ženšen pôsobiť stimulačne a doslova vliať život do žíl.

Ideálny (nielen) pre športovcov

Obľúbený je preto u olympionikov, vytrvalostných bežcov a ďalších športovcov, rovnako ako u ľudí vystavovaných stresovým situáciám. Jeho stimulačné pôsobenie však nemožno porovnávať s kofeínom. Ženšen je úplne prírodný a telu energiu dodáva prirodzene, bez toho, aby ho po dlhšej dobe užívania úplne vyčerpal. Oproti kofeínu, ktorý unavuje okrem iného endokrinný systém, ženšen hĺbkovo vyživuje a telo revitalizuje, pričom aj na žľazy s vnútornou sekréciou má pozitívny vplyv a harmonizuje ich. Na rozdiel od kofeínu sa po konzumácii ženšenu typicky neobjavujú problémy so zaspávaním.

Tým, že pôsobí ako adaptogén, teda "dvoma smermi", síce mozog stimuluje, zároveň pri dobrom vnútornom rozpoložení organizmus môže upokojiť. V prípade stresu pôsobí ako relaxant, upokojuje a tonizuje nielen telo, ale hlavne myseľ.

Bystrá hlava vďaka ženšenu

Jedným z najznámejších účinkov ženšenu je jeho vplyv na mentálny výkon a mozog. Pozitívne pôsobí na pamäť, zrýchľuje reakcie, napomáha učeniu. Okrem toho dodáva energiu, pozornosť a zamedzuje mentálnej únave.

Čo sa týka vplyvu ženšenu na mozog, pôsobí tiež neuroprotektívne a znižuje kognitívny úpadok spájajúci sa s rastúcim vekom. Veľmi pozitívny vplyv vykazuje jeho užívanie v prípade Alzheimerovej choroby, ktorej negatívne prejavy redukuje a môže dokonca zvrátiť priebeh tohto ochorenia.

Liek na dlhovekosť

Popri tom pri pravidelnej konzumácii ženšen pôsobí aj inak, napríklad na dĺžku života, ktorú predlžuje vďaka svojmu pozitívnemu vplyvu na obranyschopnosť a protizápalovému účinku. V roku 1985 vykonali v Južnej Kórei významnú štúdiu zahŕňajúcu 6282 osôb vo veku presahujúcom 55 rokov. Skupina bola rozdelená na štyri podskupiny, na mužov a ženy a skupiny podľa pohlavia ešte na tých, ktorí konzumovali ženšen a ktorí nie. Po 18 rokoch zberu dát sa vynorili zaujímavé skutočnosti. U mužov, konzumentov ženšenu, sa znížila úmrtnosť. U žien potom nešlo o komplexné zníženie mortality, ale iba zníženie mortality spojené s výskytom rakoviny. Ďalšie štúdie na myšiach potom naznačujú, že ženšen podporuje ochranu mitochondrií, čo má na dĺžku života tiež kladný efekt.

Ženšen pozdvihuje tiež libido, podporuje sexuálny výkon a stimuluje pocity uspokojenia, a to ako u mužov, tak u žien, v prípade mužov má pozitívny vplyv aj u erektilnej dysfunkcie. Podporuje totiž produkciu oxidu dusnatého, podobne ako lieky na erekciu na predpis. Kvalitu sexuálneho života však ženšen pozitívne ovplyvňuje aj u žien, taktiež vďaka lepšiemu okysličeniu a prekrveniu tela.

Vplyv ženšenu na žľazy s vnútornou sekréciou súvisí aj s jeho vplyvom na metabolizmus, predovšetkým na telesnú váhu. Napomáha dosiahnutiu a zachovaniu optimálnej telesnej hmotnosti. Pozitívne ovplyvňuje tiež metabolizmus tukov a ich ukladanie v organizme a napomáha normalizácii hladiny krvného cukru a jej stabilite v prípade konzumácie potravín bohatých na glukózu.

Ako pôsobí na pleť?

Najlepšie uplatnenie má ženšen pri topickej aplikácii na hyperpigmentáciu, nadmernú pigmentáciu pleti danej melanínom. Melanín je kožné farbivo spôsobujúce zafarbenie pleti. Nejednotný farebný tón pleti, teda tmavšie škvrnky, sú typicky výsledkom nadprodukcie melanínu, alebo jeho zlým rozložením v bunkách kože. Syntézu melanínu spúšťa ultrafialové žiarenie. Práve preto sa na koži starších ľudí vyskytuje viac pigmentových škvŕn než u mladších.

Biosyntéza melanínu prebiehajúce v epidermis v bunkách zvaných melanocyty je však závislá na aktivite enzýmov v bunkách. Syntézu začína aminokyselina L-tyrozín, ktorá oxiduje na dihydroxyfenylalanín za účasti enzýmu tyrozinázy. Jeho aktivitu inhibuje okrem iného aj vitamín C, vďaka čomu je obľúbenou zložkou produktov na redukciu hyperpigmentácie. Podobne ale pôsobí aj extrakt z fermentovaného červeného ženšenu - bráni vzniku kožného pigmentu skrze inhibíciu tyrozinázy. Pri topickej aplikácii ginsenosidy inhibujú melanogenézy, čím podporujú rozjasnený a farebne zjednotený vzhľad pleti. Proti nadmernej pigmentácii ale prekvapivo pôsobí aj pri pravidelnom ústnom použití.

Omladenie podporuje topicky aplikovaný ženšen dvoma spôsobmi. Popri redukcii nadmernej pigmentácie pôsobí aj proti vráskam. Navyšuje totiž produkciu prokolagénu, kolagénu a ďalších bielkovín. Okrem toho je účinný proti fotopoškodeniu. Navyšuje syntézu fosfolipidov, a naopak bráni enzymatickej degradácii vo fibroblastoch a apoptóze spôsobenej ultrafialovým žiarením. Navyše podporuje upokojenie a regeneráciu pleti a pôsobí proti infekciám.

S článkom súvisia tieto produkty:

C-TETRA LUXE
Sérum C-TETRA v ešte účinnejšej verzii, to je C-TETRA LUXE. Spomaľuje proces starnutia pleti, rozjasňuje
100% vegan
V tehotenstve a pri dojčení
72 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Proti nadmernej pigmentácii zakročte kurkumou
Problémy s pleťou20.8.2018

Proti nadmernej pigmentácii zakročte kurkumou

Kurkuma je nielen lahodné korenie, je to tiež ingrediencia, ktorú by ste mali konzumovať pre dokonalú chuť a bezpočet zdravotných benefitov, a pri topickej aplikácii si dokonca dokáže poradiť aj s nadmernou pigmentáciou.

Proti akné, vráskam a unavenej pleti zakročí kyselina salicylová
Problémy s pleťou15.8.2018

Proti akné, vráskam a unavenej pleti zakročí kyselina salicylová

Ak sa vám nepozdáva, že by ste si na pleť mali dávať kyselinu, tak vedzte, že tá salicylová vašej pleti jedine prospeje. Prospešná nie je len voči mastnej pleti s akné, ale napomôže aj u iných nedostatkov. A naviac je jej použitie bezpečné.

Transepidermálna strata vody. Viete, prečo máte suchú pleť?
Problémy s pleťou25.7.2018

Transepidermálna strata vody. Viete, prečo máte suchú pleť?

Termín transepidermálna strata vody sa často objavuje v popisoch kozmetických produktov alebo na kozmeticky a dermatologicky zameraných blogoch a videokanáloch. Nie každý ale vie, čo si pod týmto termínom predstaviť. O čo v skutočnosti ide, a prečo by vás mal zaujímať?

Hormóny a pleť: Môžu za akné a vrásky?
Problémy s pleťou13.7.2018

Hormóny a pleť: Môžu za akné a vrásky?

Ako ovplyvňujú hormóny našu pleť v rôznych životných etapách? Majú hormóny vplyv na vrásky a ako pleť ovplyvňuje menopauza? Prečítajte si to v našom článku.

Čo robiť proti míliám? V lete je hlavnou ochrana pred UV lúčmi
Problémy s pleťou10.7.2018

Čo robiť proti míliám? V lete je hlavnou ochrana pred UV lúčmi

Malé, neškodné, ale pekne otravné. To sú mílie, biele bodky, ktoré sa z času na čas objavujú pod očami, na očných viečkach, ale aj kdekoľvek inde na tvári a celom tele. Ako sa ich zbaviť? A aká je prevencia ich vzniku? Obzvlášť teraz v lete sa vám tieto tipy budú určite hodiť.