Beta-karotén

Červený, oranžový či žltý pigment nachádzajúci sa v rastlinách a ovocí

Beta-karotén je červeno-oranžový pigment, ktorý sa nachádza v rade rastlín, v ovocí a zelenine. Jeho názov obsahuje grécky výraz pre mrkvu, teda "carota". Toto žlté, oranžové až červené farbivo patrí medzi karotenoidy a prepožičiava plodom ich sýtu farbu. Vedec H. Wachenroder izoloval beta-karotén kryštalizáciou koreňov mrkvy v roku 1831 a bol to tiež on, kto beta-karotén pomenoval.

Beta-karotén je prekurzorom vitamínu A, čo znamená, že ho na vitamín A organizmus premieňa. Vitamín A je pritom nevyhnutný pre zdravú pleť, sliznice, imunitný systém a zdravie zrakového ústrojenstva. Sám o sebe nie je beta-karotén esenciálnou živinou, na rozdiel od vitamínu A. Nadmerný príjem vitamínu A je však pre organizmus toxický.

Ako ovplyvňuje beta-karotén ľudské zdravie?

  • Pôsobí antioxidačne
  • Môže spomaľovať zhoršovanie kognitívneho myslenia
  • Napomáha udržať zdravé pľúca, a to aj v neskoršom veku

Potraviny bohaté na beta-karotén:

  • broskyne
  • špargľa
  • brokolica
  • mrkva
  • grepfruit
  • kapusta
  • čínska kapusta
  • cibuľa
  • papriky
  • slivky
  • špenát
  • tekvica