Je vypadávanie vlasov u žien iné ako u mužov? Aspoň z psychologického hľadiska určite

Je vypadávanie vlasov u žien iné ako u mužov? Aspoň z psychologického hľadiska určite

Vypadávanie vlasov u žien nebýva tak často v hľadáčiku médií ani kozmetických firiem ako vypadávanie vlasov u mužov. Problém je to pritom rovnako, ak nie viac pálčivý. Aké sú najväčšie rozdiely v prejavoch nadmerného vypadávanie vlasov u mužov a žien a je rozdielne aj riešenie týchto problémov?

Nadmerné vypadávanie vlasov postihuje až 60 % mužov vo veku 50 rokov a 40 % žien o desať rokov mladších. Kompletné plešatosť je síce typická pre vypadávanie vlasov u mužov, ale ani vypadávanie vlasov u žien rozhodne nemožno brať na ľahkú váhu. Ide totiž o častejší problém, než si myslíme. Podľa Americkej akadémie dermatológie postihuje vo veku osemdesiatich rokov v Amerike nejaká forma padania vlasov až 27 miliónov žien a 40 miliónov mužov. Najčastejšie sa však problémy s rednutím vlasov začínajú objavovať už v strednom veku, vo výnimočných prípadoch potom dokonca okolo dovŕšenia 15. roku veku.

Ženám zvyčajne vlasy vypadávajú rovnomerne po celej hlave a dochádza tak k ich celkovému rednutiu, zatiaľ čo u mužov býva vypadávanie vlasov zreteľnejšie - línia vlasov totiž ustupuje viditeľne dozadu a tento prejav môže vyústiť dokonca až v kompletnú plešatosť. Tá sa u žien objavuje len zriedka, na vine pritom väčšinou býva ochorenie. Na drahú stranu je vypadávanie vlasov u žien rovnomernejšie a postihuje tým pádom viac temeno než líniu vlasov.

Tri hlavné dôvody vypadávanie vlasov u žien a mužov:

Hormonálna nerovnováha, najmä vyššia hladina dihydrotestosterónu (DHT)

  • Zmeny hladiny hormónov sa dejú celkom prirodzene v priebehu života. U mužov k nim dochádza skôr, u žien býva spúšťačom menopauza.

Trauma

  • Stresové udalosti môžu viesť k predčasnému ukončeniu aktivity vlasových vačkov. Takéto vypadávanie vlasov však býva dočasné a k ďalšiemu rastu vlasov dochádza väčšinou zhruba pol roka od traumatizujúce udalosti.

Ochorenie

  • Aj niektoré zdravotné problémy môžu spôsobovať padanie vlasov, patria medzi ne problémy so štítnou žľazou, nedostatok niektorých dôležitých živín, autoimunitné ochorenia či užívanie niektorých liekov.

Muži, pri ktorých vypadávanie vlasov začína už vo veku dvadsiatich či tridsiatich rokov môžu v dôsledku toho zažívať úzkosť spojenú s predčasným starnutím, rovnako ako obavy z vlastného vzhľadu. Na druhú stranu, než aby sa uchyľovali k radikálnym riešeniam ako transplantácia vlasov či užívanie liekov, skôr sa s postupným plešatením zmieria.

Ženy typicky kvôli rednutiu vlasov podliehajú väčšiemu stresu, objavuje sa úzkosť, panika, rovnako ako pocity trápnosti a hanby. Ženy sa netrápia len kvôli atraktivite a žiadostivosti, ale aj kvôli strate svojho spoločenského statusu a dokonca aj obáv zo straty pracovnej pozície.

Historické vnímanie nadmerného padanie vlasov

Pre pochopenie toho, aký je rozdiel medzi vypadávaním vlasov u žien a mužov, je potrebné oboznámiť sa aj s tým, akú úlohu zohrávajú vlasy pre mužov a akú pre ženy.

Dôležitosť vlasov a ich zdravého vzhľadu u žien je pravdepodobne daná ich rolou o prežitie jednotlivých druhov. Hoci sa úloha žien v spoločnosti v posledných desaťročiach zmenila, vzťah žien k ich "pýche", vlasom, je daný historicky, a to vďaka snahe upútať opačné pohlavie a splodiť s ním potomkov.

U mužov, ktorých úloha je historicky daná ako ochranná, naopak vzhľad výraznú rolu nehral. Zdravý, mladistvý vzhľad je teda neoddeliteľnou súčasťou tradičného ženského imperatívu. A nevyzerá to, že by malo dôjsť k jeho zmene.

S ženskosťou bývajú späté fyzické vlastnosti ako jemná koža, dlhé riasy a vlasy, oblé tvary. Pokiaľ dôjde k zmenám týchto typických prejavov, môžu tieto zmeny ovplyvniť aj samotnú identitu ženy. Počas dospievania je rast pubického ochlpenia chápaný ako znak plodnosti, na rednutie vlasov, k akému dochádza počas menopauzy, sa nahliada presne opačne, a teda ako na zníženie schopnosti reprodukcie. Fyziologickým zmenám spojeným so starnutím čelia muži i ženy. Nie všetky však bývajú spájané so zdravím či vitalitou. Vrásky, priberanie či starecké škvrny sa objavujú takmer u každého, vypadávanie vlasov však nepostihuje každého. Práve z toho dôvodu bývajú ženy postihnuté nadmerným padaním vlasov vnímané nie len ako staršie, ale skôr ako choré.

Ani muži však nebývajú z vypadávania vlasov nadšení. Ženy ale tento problém trápi viac a môže byť príčinou pocitov strachu, hanby a poníženie. Preto sa vypadávaniu vlasov snažia ženy viac ako muži postaviť a bojovať s ním.

Čo pôsobí proti vypadávaniu vlasov?

V závislosti na tom, aká je príčina nadmerného vypadávania vlasov, existuje aj riešenie tohto problému. Ako prvé je vhodné vylúčiť ako príčinu nedostatok niektorých dôležitých živín v organizme. Zvyčajne sa jedná o nedostatok zinku, selénu, biotínu a niektorých vitamínov zo skupiny B.

Komplex živín dôležitých pre kvalitu a krásu vlasov získate z doplnku stravy BEAUTIFUL SKIN by Brandeis Clinic. Užívajú sa ho dve kapsule denne. Než sa však hladina živín v organizme doplní a táto zmena sa prejaví "navonok", zaberie to nejaký čas. Doplnok stravy je preto nutné užívať pre viditeľné výsledky aspoň pol roka.

Najlepšie prípravky proti vypadávaniu vlasov

Okrem výživy sa v boji za krásne, zdravé vlasy zamerajte aj na vonkajšiu starostlivosť a na konkrétne prípravky proti vypadávaniu vlasov, ako je šampón proti padaniu vlasov, kondicionér pre zlepšenie kvality vlasov a sérum proti vypadávaniu vlasov. Celé trio produktov pochádza od firmy Renokin:

Účinné sérum pre podporu rastu vlasov

Pelo Baum sérum Pelo Baum sérum Zastavte konečne vypadávanie vlasov a získajte opäť husté vlasy, po ktorých túžite. Peptidy, prírodné výťažky a vitamíny v sére Pelo Baum spoločne s technológiou nanokapsúl udržujú vlasovú časť hlavy zdravú a vlasom poskytujú dostatok kľúčových živín. Vlasy vďaka tomu prestávajú vypadávať, šedivieť, a naopak začínajú opätovne rásť v tej najlepšej kvalite. 67 €

Kondicionér pre špeciálnu výživu vlasov

Pelo Baum kondicionér Pelo Baum kondicionér Dodajte lesk a silu suchým vlasom. Už nemusíte mať strach z rozčesávania mokrých vlasov, s kondicionérom Pelo Baum sa nebudú zamotávať a hrebeň či kefa nimi krásne prejdú. Doprajte svojim vlasom kvalitnú výživu, ktorú pre skvelý vzhľad potrebujú. 20 €

Šampón proti padaniu vlasov

Pelo Baum šampón Pelo Baum šampón Bojujte proti vypadávaniu vlasov už počas ich umývania! Revitalizačný šampón Pelo Baum posilní vaše vlasy aj pokožku hlavy, a vlasom zároveň dodáva objem a lesk. Zaistí to kokteil peptidov, vitamínov a prírodných výťažkov. Výsledkom sú krásne a zdravé vlasy, ktorým pristane akýkoľvek styling. 18 €

S článkom súvisia tieto produkty:

Dermaheal šampón
Dermaheal šampón predovšetkým účinne prečisťuje pokožku hlavy. Posilňuje vlasy, dodáva im lesk a napomáha
V tehotenstve a pri dojčení
18 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Počas tehotenstva a najmä po pôrode mnohým ženám padajú vlasy. Môžu za to väčšinou hormóny
Starostlivosť o vlasy19.6.2017

Počas tehotenstva a najmä po pôrode mnohým ženám padajú vlasy. Môžu za to väčšinou hormóny

Tehotenstvo a pôrod sú dôležité míľniky v živote ženy. Telo ženy prechádza mnohými zmenami. "Požehnaný stav" má veľký vplyv tiež na kvalitu vlasov.

Vypadávajú vám vlasy? Pozor na cukrovku
Starostlivosť o vlasy13.4.2017

Vypadávajú vám vlasy? Pozor na cukrovku

Vypadávanie vlasov môže mať veľa príčin. Ak ste v poslednej dobe zaregistrovali zvýšené množstvo vlasov na hrebeni či kefe, dajte si pozor na diabetes.

Vypadávanie vlasov možno zastaviť. Vieme ako, ale je to beh na dlhú trať
Starostlivosť o vlasy24.2.2017

Vypadávanie vlasov možno zastaviť. Vieme ako, ale je to beh na dlhú trať

V niektorom životnom období sa každý z nás stretne s vypadávaním vlasov. Čo by sme si však radi odpustili.

Prečítajte si: Najčastejšie dôvody, prečo vypadávajú vlasy
Starostlivosť o vlasy25.11.2016

Prečítajte si: Najčastejšie dôvody, prečo vypadávajú vlasy

Dôvodov, prečo vlasy vypadávajú, je mnoho. Vplyv majú rôzne ochorenia, hormóny, ale aj zlá strava či starostlivosť.

Prečo vám padajú vlasy? Na vine môže byť nedostatok vitamínov a živín
Starostlivosť o vlasy17.10.2016

Prečo vám padajú vlasy? Na vine môže byť nedostatok vitamínov a živín

Vlasy môžu nadmerne padať z mnohých dôvodov. Dôvodom bývajú hormóny, dedičnosť, stres alebo dokonca lieky. Častou príčinou je však nesprávna strava a nedostatok dôležitých živín.