Doplnky stravy pre mužov by mali obsahovať presne tieto živiny

Doplnky stravy pre mužov by mali obsahovať presne tieto živiny

Ľudský organizmus má síce rovnaké potreby bez ohľadu na to, či ide o muža alebo ženu, aj napriek tomu tu však existujú jemné nuansy. Aké živiny by rozhodne mali obsahovať doplnky stravy pre mužov?

Strava a výživa hrajú významnú úlohu v zdravotnom stave človeka. Dostatočný príjem vitamínov a minerálov má vplyv na fyzickú, ale aj psychickú výkonnosť, pocity šťastia a logicky tiež vzhľad. Hoci je najlepšie prijímať všetky dôležité živiny zo stravy, nie vždy sme schopní to dosiahnuť. Na vine môže byť napríklad zle zložená strava, ale aj konzumácia potravín, ktoré nie sú na živiny v dôsledku vyčerpania pôdy bohaté. Prečítajte si o tom v našom článkov venujúcemu sa téme prečo užívať potravinové doplnky.

Potravinové doplnky naopak môžu napomôcť doplniť hladiny všetkých významných mikro- a makroživín, a uspokojiť tak nutričné ​​nároky organizmu bez ohľadu na stravu. Najmä u mužov, ktorí zdravú stravu obyčajne príliš neriešia (pozri napríklad táto štúdia) sú doplnky stravy účinným pomocníkom. Zlepšiť tak môžu nejeden aspekt zdravia mužov, okrem iného môžu podporovať muskuloskeletálny, obehový, tráviaci aj imunitný systém a dokážu toho oveľa viac!

Na aké zdravotné problémy či komplikácie by sa mali muži prostredníctvom stravy alebo potravinových doplnkov zamerať? Samozrejme na tie, ktoré bývajú príčinou vážnych ochorení, alebo dokonca úmrtia. U mužov napríklad existuje výrazne vyššie riziko vzniku mozgovej mŕtvice, srdcového ochorenia, chronickej obštrukčnej pľúcnej choroby, cukrovky, ochorenia obličiek a pečene ako u žien. Podiel má samozrejme genetika, avšak je možné  náchylnosť k týmto zdravotným neduhom zmierniť práve stravou.

Ktoré živiny a doplnky stravy mužom urobia najlepšiu službu?

Multivitamín

Multivitamínové preparáty obsahujú základné najdôležitejšie vitamíny a minerály v kompaktnej forme, ktoré sa ľahko užívajú a organizmus ich bez problémov vstrebáva. Môžu mať podobu tabliet, kapsúl, žuvačiek, rozpustných tabliet či práškov a podobne. Zvyčajne obsahujú kombináciu vitamínov C, E, K, B-komplexu a minerálov, ako je jód, draslík, bór, mangán, horčík, vápnik, zinok či molybdén.

Vďaka tomu stimulujú fungovanie imunitného systému, čím napomáhajú každodennej ochrane organizmu pred vírusmi a patogénmi, a teda pred ochoreniami a poruchami. Každá z týchto základných živín má úplne unikátny účinok na organizmus, ich nedostatok sa preto prejavuje zakaždým odlišne. Pravidelné užívanie multivitamínového doplnku stravy môže predísť vzniku deficitu, a chráni tak organizmus pred radom zdravotných komplikácií.

Multivitamíny neužívajte súčasne s potravinami bohatými na vápnik, jeho väčšie množstvo by totiž zhoršilo vstrebávanie multivitamínu a mohla znížiť jeho účinnosť.

Extrakt zo saw palmetto

Saw palmetto je typom tropickej palmy. Extrakt z jej plodov má preukázateľne pozitívny vplyv na mužskú reprodukčnú sústavu, predovšetkým prostatu. Extrakt je bohatý na rastlinné steroly a mastné kyseliny, v organizme teda pôsobí proti zápalom. Najvýraznejší vplyv tohto extraktu je však na benígnu hyperpláziu prostaty, zväčšenie prostaty.

Podľa niektorých štúdií, prípadne tu, dokáže pôsobiť preventívne proti rozvoju tohto ochorenia a v prípade už existujúceho zdravotného problému mierni jeho nepríjemné prejavy a bráni ďalšiemu postupu problému.

Zinok

Tento základný minerál sa nachádza v rôznych druhoch zeleniny, mäse a morských plodoch. Pre zdravie na bunkovej úrovni je zinok kľúčový. Organizmus ho využíva čoby biochemický katalyzátor pre viac ako stovku enzýmov potrebných pre rast a fungovanie buniek. Významnú úlohu hrá v syntéze bielkovín, fungovaní imunitného systému, pri hojení poranení, syntéze DNA a pri bunkovom delení. Dôležitý je aj pre naše zmysly, konkrétne chuť a čuch. Bez zinku by si náš organizmus nebol schopný udržať homeostázu, ideálne vnútorné prostredie.

U mužov sa navyše zúčastňuje produkcie mužského pohlavného rastového hormónu testosterónu, ktorý je pre mužov celoživotne nevyhnutný. Počas puberty vďaka nemu chlapec dospieva v muža, v dospelosti napomáha zachovať zdravé svaly a kosti a je nutný aj pre zdravie pohlavnej sústavy. U mužov s nižšou hladinou testosterónu býva často pozorovaná aj nižšia hladina zinku. Podľa tejto štúdie dokonca zníženie príjmu zinku už po dvadsiatich týždňoch významne znižuje tiež hladinu testosterónu v organizme. Na jeho dostatočný príjem je preto potrebné dať si pozor!

Chróm

Tento esenciálny, ale zároveň stopový minerál organizmus vyžaduje pre svoje základné funkcie, ako je trávenie a vstrebávanie živín zo stravy. Napomáha transportu krvného cukru z krvného obehu do buniek, kde môže byť využitý ako energia. Zúčastňuje sa tiež premeny tukov, bielkovín a sacharidov na energiu. Chróm naviac navyše účinok inzulínu, čo sa týka regulácie krvného cukru, a hladinu "dobrého" LDL cholesterolu.

Vápnik a horčík

Vápnik je minerál mnohostranne ovplyvňujúci zdravie. Reguluje krvný obeh a zdravie kardiovaskulárneho systému. Je najpočetnejším minerálom v organizme, ktorý ho vyžaduje pre rozširovanie a sťahovanie ciev, bez vápnika by nemohli normálne fungovať a kontraktovať ani svaly a tento minerál sa zúčastňuje tiež vnútrobunkovej signalizácie, prenosov nervových vzruchov a produkcie hormónov. Nemožno opomenúť ani jeho vplyv na posilnenie kostí a zubov.

Horčík je nevyhnutný pre množstvo biochemických reakcií a na produkciu energie v organizme. Medzi biochemické reakcie, ktoré ovplyvňuje a zúčastňuje sa ich, patrí syntéza bielkovín, fungovanie nervov a svalov, regulácia krvného cukru, glykolýza a ďalšie. Nevyhnutný je pre vývoj kostí a syntézu DNA a RNA. Tento esenciálny minerál je tiež kľúčový pre aktívny transport vápnika a draslíka skrze bunkové membrány. A vápnik a draslík zasa bunky potrebujú na vedenie nervových vzruchov a svalové kontrakcie. Všetko skrátka súvisí so všetkým! Vápnik a horčík majú synergický účinok, pri spoločnom užívaní sa ich vplyv zvýrazňuje.

Extrakt zo zeleného čaju

Zelený čaj síce nie je živina ako taká, na ľudský organizmus má však veľmi blahodarný účinok. Získava sa z čajovníka (Camellia sinensis). Jeho hlavnými aktívnymi látkami je zvláštna skupina antioxidantov, katechínov a polyfenolov. Vďaka tomu pôsobia proti poškodeniu organizmu voľnými radikálmi na molekulárnej úrovni, čo sa prejavuje na kardiovaskulárnom zdraví, zdraví kože, vlasov a nechtov, na trávení, imunite, na reprodukčnej sústave a vlastne vo všetkých telesných systémoch.

Vitamín E

V tukoch rozpustný vitamín E existuje v ôsmich formách, pričom forma alfa-tokoferolu je pre ľudský organizmus najdôležitejšie. Pôsobí silne antioxidačne, čím podporuje telesné zdravie. Ovplyvňuje fungovanie imunitného systému, bunkovú signalizáciu, génovú expresiu a veľa ďalších metabolických procesov, dôležitý je i pre zdravie kardiovaskulárnej sústavy. Vďaka tomu, že je silným antioxidantom, dokáže tiež spomaľovať rozvoj známok starnutia. Pri topickom, ale aj orálnom užívaní prináša mnoho benefitov pleti.

Vitamín C

Vo výpočte živín dôležitých pre mužov samozrejme nesmieme zabudnúť na vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre fungovanie organizmu ako takého. Podporuje imunitu a je silným antioxidantom. Je dôležitý pre zdravie a formovanie spojivového tkaniva, teda koža, kostí i krvných ciev. Zúčastňuje sa tiež produkcie kolagénu, ktorý je nevyhnutnou zložkou kĺbových chrupaviek, šliach a kostí, jeho dostatok je nevyhnutný pre kohokoľvek s aktívnym životným štýlom.

Staršie články:
Jazvy. Čo robiť, aby boli čo najmenšie a najmenej viditeľné?
Zdravý život6.10.2019

Jazvy. Čo robiť, aby boli čo najmenšie a najmenej viditeľné?

Jazvy a jazvičky sa objavujú, keď dôjde k traume kože, či už sa jedná o úraz, alebo o lekársky zákrok. Hojivé procesy v koži možno podporiť, a tým viditeľnosť jaziev úplne minimalizovať.

Nabite svoju ochranu pred slniečkom kyselinou ferulovou
Zdravý život24.5.2019

Nabite svoju ochranu pred slniečkom kyselinou ferulovou

S príchodom jari nám slniečko svojimi lúčmi začína dodávať nielen väčšiu dávku vitamínu D, ale nesie so sebou aj riziko predčasného starnutia pleti, nadmernej pigmentácie alebo ďalších nežiaducich prejavov spojených s expozíciou UV žiarenia.

Metabolický syndróm alebo všetci plazivo priberáme. Prečo je to zle?
Zdravý život5.1.2019

Metabolický syndróm alebo všetci plazivo priberáme. Prečo je to zle?

Viete, čo je to metabolický syndróm? Ak ste sa s týmto termínom doteraz nestretli, potom vedzte, že ide o v súčasnosti najbežnejšie civilizačné ochorenie, ktoré v sebe prepája niekoľko lekárskych diagnóz.

Kto je Anna Brandejs?
Zdravý život3.1.2019

Kto je Anna Brandejs?

Nová značka doplnkov stravy Anna Brandejs nesie meno Anny Brandejs.

Kozinec blanitý čiže astralagus je elixír dlhovekosti
Zdravý život3.1.2019

Kozinec blanitý čiže astralagus je elixír dlhovekosti

V čom tkvie jeho tajomstvo? Podporuje imunitný systém a na organizmus má nejeden pozitívny účinok. Jeho hlavný efekt však súvisí s telomérmi a enzýmom telomeráza, teda starnutím na bunkovej úrovni.