Glukosamín môže uľaviť pri bolestiach kĺbov, zlepšuje aj zlé trávenie

Glukosamín môže uľaviť pri bolestiach kĺbov, zlepšuje aj zlé trávenie

Glukosamín je prirodzenou zložkou kĺbových chrupaviek. Tvorí jej reťazce prepojených cukrov a proteínov. Zvlhčuje kĺby a telu napomáha tlmiť nárazy, umožňuje tiež bezbolestný pohyb kĺbov, kostí a svalov.

V organizme pôsobí protizápalovo, je jednou z najčastejšie používaných látok v podobe výživových doplnkov proti bolestiam kĺbov. Napomáha tiež pri terapii bežných komplikácií súvisiacich so starnutím organizmu ako je artróza a osteoartróza. Môže tiež pomôcť zlepšiť trávenie a stav čriev, hybnosť a zdravie kĺbov všeobecne. Rovnaké benefity má aj na zdravé kĺby, nielen poškodené degeneratívnym ochorením.
 
Bez glukosamínu by bol každodenný pohyb a bežné aktivity veľmi ťažké a bolestivé. Organizmus ho potrebuje pre syntézu vybraných proteínov a lipidov, ktoré utvárajú rôzne tkanivá, najmä chrupavky. Preto hrá dôležitú úlohu v stavbe kĺbov, väzov a šliach. Napomáha tiež vzniku synoviálnej tekutiny, ktorá obklopuje kĺby a poskytuje im lubrikáciu. Podporuje formovanie spojivového tkaniva nachádzajúceho sa v tráviacom trakte a napomáha fungovaniu obranyschopnosti.
 
Užívanie výživových doplnkov s obsahom glukosamínu môže uľaviť od bolesti kĺbov už po šiestich až ôsmich týždňoch.
 
 glukosamín 
 

Ako glukosamín funguje?

Väčšina výskumov zaoberajúcich sa účinkami glukosamínu sa zameriava na glukosamín sulfát, podobu, v akej sa prirodzene nachádza v organizme. Jeho konzumácia, či už v podobe výživových doplnkov aj silného vývaru z kostí zvyšuje množstvo chrupavky a synoviálnej tekutiny, čo pôsobí preventívne proti problémom s kĺbmi a ich bolestiam.
 
Tento aminosacharid napomáha tvorbe chrupavky z látok zvaných aggrecan a proteoglykán. Medzi hlavné spúšťače osteoartrózy patrí zhoršenie stavu kĺbov danej úbytkom chrupavky. Preto glukosamín dokáže zlepšiť symptómy tohto stavu.
 
Najlepšie výsledky dosahujú osoby s problémami kĺbov s dennou dávkou glukosamínu medzi 500 až 1500 mg. Toto rozpätie umožňuje:
  • Znížiť zápal a napomôcť zvrátiť autoimunitnú reakciu
  • Zachovať zdravie kĺbov
  • Znížiť bolestivosť a citlivosť kĺbov
  • Zlepšiť stav črevnej výstelky
  • Pôsobiť preventívne proti podráždeniu žalúdka a problémom s močovým mechúrom či črevami
  • Zlepšiť stav zápalových ochorení čriev a syndrómu dráždivého čreva
  • Napomáhať regenerácii tkanív
  • Posilniť kosti, a tým predchádzať zraneniam a zlomeninám
Ak by sme sa zamerali na glukosamín sulfát, tak je dôležitá nielen glukosaminová, ale aj sulfátová zložka. Aj ona pravdepodobne napomáha organizmu produkovať chrupavku. Práve preto je forma glukozamínsulfátu najvhodnejšie pre suplementáciu v porovnaní s ostatnými formami a často ju obsahujú lieky na kĺby.
 
1000 mg glukosamín sulfátu nájdete v dennej dávkce výživového doplnku ARTENAL by Brandeis Clinic, ktorý stimuluje regeneráciu poškodených kĺbov a napomáha uľavovať od bolesti.
 
Kĺbová výživa ARTENAL Kĺbová výživa ARTENAL 6 účinných látok v silnej koncentrácii, ktoré vám pomôžu uľaviť pri bolestiach kĺbov! ARTENAL pomáha podporiť ako pohyblivosť kĺbov, tak ich ochranu pred poškodením a regeneráciu. Vďaka zázvorovému extraktu prispieva k zníženiu zápalu kĺbov a pomáha znížiť bolesť kĺbov. 17 €
 

Aké sú benefity glukosamínu?

Zlepšuje zdravie kĺbov a uľavuje v prípade artrózy

Glukosamín je jedným z najvhodnejších doplnkov pre podporu zdravia kĺbov, ktorý tiež redukuje symptómy súvisiace s degeneratívnymi ochoreniami ako je osteoartróza. Prirodzený proces starnutia ovplyvňuje pevnosť a životnosť kĺbov, je príčinou úbytku chrupavky a následných bolestí kĺbov. Terapia glukósamínom síce nie je univerzálna, ale ako podpora kĺbov však glukosamín býva najčastejšie hodnotený ako najúčinnejší v boji s diskomfortom spojeným s artrózou.
 
Glukosamín spomaľuje degeneráciu kĺbov aj pri preventívnom užívaní. Má však tiež ďalšie účinky, líšiace sa od účinkov bežných liekov proti bolesti - znižuje chronické zápaly v organizme a zlepšuje trávenie.
 
Osteoartróza je ochorenie, pre ktoré je typická neustála bolesť spôsobená rokmi kumulácie tlaku a trenia v kĺboch. Je vôbec najčastejšou formou artrózy a dotýka sa miliónov ľudí, najmä seniorov. Ide o degeneratívne ochorenie, jeho stav sa preto s pribúdajúcimi rokmi (a ešte vyšším trením) zhoršuje.
 
Glukosamín užívaný v podobe výživových doplnkov môže pôsobiť preventívne proti ďalšiemu poškodeniu, najmä veľmi zaťažovaných kĺbov ako sú kolená a bedrá.
 

Zlepšuje trávenie a uľavuje v prípade syndrómu dráždivého čreva

Glukosamín tiež zlepšuje trávenie a stimuluje regeneráciu výstelky gastrointestinálneho traktu, pozitívne pôsobí aj pri tzv. zvýšenej priepustnosti čriev. Pri nej dochádza k prieniku nestrávených častíc stravy a bielkovín až do krvného obehu cez drobné otvory vo výstelke tráviaceho traktu.
 
V momente, keď tieto častice vstúpia do krvného obehu, môžu byť príčinou zápalových procesov v organizme alebo spustiť či zhoršiť imunitnú reakciu organizmu (napríklad potravinové alergie, artróza a syndróm dráždivého čreva). Glukosamín naopak napomáha sceliť a zlepšiť  stav tráviaceho traktu a znižuje zápalové procesy súvisiace so syndrómom dráždivého čreva. Zlepšuje tiež stav výstelky močového mechúra, žalúdka a čriev. Uľaviť môže podľa niektorých výskumov tiež v prípade Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy.
 
Deti postihnuté zápalovým ochorením čriev zvyčajne mávajú nižšie hladiny glukosamínu v organizme.
 

Môže pomôcť pri problémoch čeľustného kĺbu

Výkumy napovedajú, že glukosamín môže uľaviť od symptómov poruchy čeľustného kĺbu, pre ktorú je typická bolestivosť čeľuste a krku, hlavy a ťažkosti so spánkom. Postihuje kĺb spájajúci hornú a dolnú čeľusť, jeden z najzložitejších kĺbov v tele. Pri jeho zápale a opotrebení začína byť zložité hovoriť, jesť a všeobecne normálne fungovať.
 

Preventívne chráni pred zlomeninami a problémy vyplývajúcimi z úbytku hustoty kostnej hmoty

Osoby s nízkou hustotou kostnej hmoty a tiež históriou fraktúr môžu ťažiť z užívania glukosamínu, ktorý napomáha hojeniu kostí, najmä ak majú zároveň problémy s artrózou. Podľa niektorých výskumov glukosamín napomáha ochrane chrupaviek dotýkajúcich sa kostí, znižuje bolestivosť a zlepšuje mobilitu. Vďaka tomu podporuje aktívny životný štýl u osôb, ktoré by kvôli týmto zdravotným ťažkostiam vyhľadávali skôr pasívny spôsob života.

S článkom súvisia tieto produkty:

Kĺbová výživa ARTENAL
6 účinných látok v silnej koncentrácii, ktoré vám pomôžu uľaviť pri bolestiach kĺbov! ARTENAL pomáha
17 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Bojujte proti stresu a ešte pred letom zrelaxujte. Na dovolenke sa vám to bude hodiť!
Zdravý život30.6.2017

Bojujte proti stresu a ešte pred letom zrelaxujte. Na dovolenke sa vám to bude hodiť!

Deadline, termíny, prázdniny ... Jedným slovom stres, ktorý dokáže poriadne zarobiť na vrásky nielen na čele.

Kyselina listová ochráni vašu pleť pred predčasným starnutím
Zdravý život30.6.2017

Kyselina listová ochráni vašu pleť pred predčasným starnutím

Spomaliť starnutie pleti a zvrátiť jeho prejavy, aj to zvládne kyselina listová čiže vitamín B9, ta býva obvykle spájaná skôr s výživou než topickou aplikáciou.

Erektilná dysfunkcia je síce častý problém, ale možno sa mu vyvarovať prevenciou
Zdravý život28.6.2017

Erektilná dysfunkcia je síce častý problém, ale možno sa mu vyvarovať prevenciou

V súvislosti s narastajúcim vekom sa erektilná dysfunkcia stáva stále bežnejším problémom. To však neznamená, že sa jej nemožno vyvarovať!

Kompletný list: Týmto látkam by ste sa v tehotenstve mali vyhnúť oblúkom!
Zdravý život28.6.2017

Kompletný list: Týmto látkam by ste sa v tehotenstve mali vyhnúť oblúkom!

V tehotenstve nestačí sa len vyhýbať plesňovým syrom, sushi a neužívať niektoré lieky, nebezpečenstvo pre nenarodené bábätko číha aj v kozmetických produktoch. Čomu by ste sa teda mali počas deviatich mesiacov "v očakávaní" (a nasledujúcich mesiacov dojčenia) vyvarovať, aby ste minimalizovali riziká?

Ťažkosti s kĺbmi sú otrava. Prečítajte si, čo robiť, aby vás kolená a bedrá neboleli
Zdravý život26.6.2017

Ťažkosti s kĺbmi sú otrava. Prečítajte si, čo robiť, aby vás kolená a bedrá neboleli

V dnešnom vyťaženom svete málokto premýšľa o zdraví kĺbov a kostí. Teda až do okamihu, než sa objavia prvé zdravotné problémy. To už však býva často trošku "po funuse".