Glukosamín na kĺby, ale nielen na ne. Čím prospieva organizmu?

Glukosamín na kĺby, ale nielen na ne. Čím prospieva organizmu?

Glukosamín nie je len doplnok stravy, bežne sa vyskytuje v ľudskom tele v chrupavkách. Tvorí ho reťazec cukrov a bielkovín, ktoré sú pevne previazané. Telu napomáha absorbovať nárazy a lubrikuje kĺby. Umožňuje tak bezbolestný pohyb kĺbov, kostí i svalov.

Glukosamín pôsobí protizápalovo, je jedným najobľúbenejších doplnkov stravy určených na bolesti kĺbov. Rovnako môže uľaviť v prípade symptómov ochorení súvisiacich so starnutím organizmu, ako je artróza. Tiež môže pomôcť zlepšiť trávenie a zdravie tráviacej sústavy, pohyblivosť a zdravie kĺbov celkovo, a to preventívne aj u osôb, ktoré doteraz s kĺbmi nemajú žiadne problémy.

Bez glukosamínu v tele by všetky každodenné aktivity a úlohy boli oveľa horšie realizovateľné a hlavne bolestivé. Organizmus ho potrebuje pre syntézu niektorých typov bielkovín a tukov, ktoré utvára rad rozdielnych telesných tkanív, predovšetkým však kĺbovej chrupavky. Dôležitý je preto pre konštrukciu kĺbov, väzov a šliach.

Vedľa toho sa podieľa na formovaní synoviálnej tekutiny obklopujúce kĺby a poskytujúce im lubrikáciu. Dôležitú úlohu ale tiež hrá v úplne inej oblasti, a to v zdraví mikrobiomu, teda črevnej mikroflóry. Je jedným z prvkov tvoriacich spojivového tkaniva, ktoré čiastočne utvára tráviaci trakt, a ovplyvňujú tak aj imunitný systém.

Ako glukosamín pôsobí na organizmus? Okrem toho, že pozitívne ovplyvňuje bolesti kĺbov a môže uľaviť aj v prípade artrózy, zlepšuje trávenie a pôsobí proti zápalovým procesom v tele.

Na kĺby je glukosamín jednička

Glukosamín sulfát je jedným z najlepších doplnkov stravy pre zlepšenie stavu kĺbov a úľavu symptómov ich degeneratívnych ochorení. Starnutie organizmu je samozrejme zrejmé aj na stave kĺbov, v ktorých dochádza k úbytku hmoty chrupavky, zhoršenie stavu i hybnosti kĺbov a samozrejme k s tým spojeným bolestiam.

Glukosamín môže v prípade osteoartrózy napomôcť úľave od bolestí kĺbov. Osteoartróza čiže artróza je bolestivé chronické kĺbové ochorenie, pri ktorom dochádza k postupnému ubúdaniu a prestavbe kĺbovej chrupavky v dôsledku jej nadmerného opotrebenia. Pretože ide o ochorenie degeneratívne, najčastejšie postihuje veľké kĺby ako sú kolená, bedrá, prípadne ramená, ktoré sú najviac zaťažovaná.

V prípade dlhodobého užívania však glukosamín spomaľuje túto degeneráciu kĺbového systému a môže uľaviť od bolestí a zhoršenej mobility. Navyše popri tom pôsobí proti zápalom kĺbov, ktoré artrózu často sprevádza.

Nie sú to ale len bolesti v bedrových kĺbov alebo kolien, ktorých stav glukosamín zlepšuje. Pomerne častou záležitosťou u dospelých pacientov je porucha temporomandibulárneho kĺbu, teda kĺbu čeľustného, ​​pre ktorú je typická bolesť čeľuste a krku, bolesti hlavy a problémy so spánkom. Postihuje kĺby pripájajúce čeľusť k lebke, ktoré umožňujú pohyb hlavy hore, dole a do strán. V dôsledku zápalu týchto kĺbov, rovnako ako ich prirodzeného opotrebovania, sa môžu objavovať stále sa zhoršujúce bolesti, ktoré potom komplikujú aj rozprávanie a konzumovanie stravy.

Glukosamín pre dobré trávenie

Okrem blahodarného vplyvu na kĺby je užívanie glukosamínu prospešné tráviacej sústave, kde zlepšuje trávenie a stav slizníc tráviaceho traktu. Vďaka tomu môže zlepšiť stav v prípade syndrómu zvýšenej priepustnosti čriev. Pri ňom drobnými otvormi v slizniciach tráviaceho traktu prechádza von do krvného obehu nestrávené zvyšky potravy a bielkovín, napríklad gluténu, ale aj mikróby a toxíny.

V krvnom obehu ale tieto častice nemajú, čo robiť, môžu byť preto spúšťačmi zápalov alebo priamo iniciovať či zhoršovať imunitnú odpoveď organizmu. Výsledkom môžu byť potravinové alergie, reumatoidná artritída či ďalšie, vážnejšie ochorenie čriev. Užívaním glukosamínu možno však sliznice tráviaceho traktu regenerovať, a prieniku nežiaducich častíc tak zabrániť. Podobne napomôcť stavu môže glukosamín aj v prípade zápalových ochorení čriev, medzi ktoré patrí Crohnova choroba či ulcerózna kolitída.

Najlepší je glukosamín sulfát

V tele sa prirodzene vyskytuje glukosamín vo forme glukosamín sulfátu. Predpokladá sa, že užívaním tejto látky, či už v podobe suplementov alebo stravy (predovšetkým vývar z kostí), môže dôjsť k nárastu chrupavky, rovnako ako objemu synoviálnej tekutiny, teda na prevenciu komplikácií s kĺbmi a úľave od bolestí kĺbov.

Okrem glukosamín sulfátu sa môžete stretnúť aj s formami glukosamín hydrochloridu či N-acetyl glukosamínu, tie však tak pozitívny účinok na kĺby a spojivového tkaniva nevykazujú.

Glukosamín je aminosacharid, ktorý napomáha utvárať chrupavku zo zlúčenín zvaných agrekany a proteoglykánmi. Zhoršenie stavu kĺbov a úbytok chrupaviek sú častými spúšťačmi osteoartrózy, preto možno považovať vplyv glukosamínu na zdravotný stav kĺbov za významný a za formu prevencie aj terapie problémov s kĺbmi.

Pre glukosamín v súčasnosti neexistuje odporúčaná denná dávka, však výskumy naznačujú, že pozitívne účinky sa dostavujú, ak sa denný príjem glukosamínu pohybuje medzi 500 mg až 1 500 mg denne.

V tomto rozmedzí:

  • Napomáha zachovať zdravie kĺbov
  • Redukuje bolesti a tuhnutie kĺbov
  • Znižuje zápalové procesy v tele
  • Znižuje autoimunitné reakcie organizmu
  • Napomáha ochrane črevných výsteliek
  • Bráni podráždeniu žalúdka, močového mechúra a čriev
  • Napomáha obnove kostí po poraneniach a zlomeninách
  • Podporuje zdravie kostí a napomáha navyšovať hustotu kostnej hmoty

V doplnkoch stravy sa glukosamín často objavuje v spojitosti s chondroitínom, pričom pri spoločnom užívaním dochádza k vzájomnému posilneniu ich účinkov. Obe tieto látky totiž napomáhajú utváraniu kĺbových chrupaviek. Typicky sa pre doplnky stravy utvárajú umelo, to však neznamená, že sa v prírode nevyskytujú.

Prírodný glukosamín sa vyskytuje u tvorov s vonkajšou kostrou, teda napríklad u kreviet, homárov a krabov. Glukosamín utvára ich vonkajšiu pevnú schránku. Okrem toho sa môže formovať pri fermentácii obilnín.

Chondroitín sa na druhú stranu získava z chrupaviek zvierat, ako sú kravy alebo kurčatá, vyskytuje sa aj vo väčšom množstve v ich kostiach, koži a tkanivách.

S článkom súvisia tieto produkty:

Kĺbová výživa ARTENAL
6 účinných látok v silnej koncentrácii, ktoré vám pomôžu uľaviť pri bolestiach kĺbov! ARTENAL pomáha
17 €
Na sklade - ihneď posielame
Staršie články:
Zmáha vás únava a bez energie sa vám do ničoho nechce? Na vine môže byť ochorenie
Zdravý život11.5.2018

Zmáha vás únava a bez energie sa vám do ničoho nechce? Na vine môže byť ochorenie

Nedostatok energie môže prameniť z mnohých príčin. Na vine môžu byť zdravotné problémy, užívanie liekov, ale aj zlá výživa, stres alebo jednoducho len príliš nabitý diár. Ktoré ochorenia majú ako jeden z hlavných symptómov únavu?

Vitamíny v tehotenstve. Prečítajte si, ktoré potrebujete a ktoré vám možno chýbajú
Zdravý život9.5.2018

Vitamíny v tehotenstve. Prečítajte si, ktoré potrebujete a ktoré vám možno chýbajú

Vitamíny pre tehotné hrajú dôležitú úlohu, majú totiž vplyv na správny vývoj plodu, rovnako ako na zdravie nastávajúce mamičky. Získať ich možno z vyváženej stravy, čoraz častejšie ale budúce mamičky siahajú po výživových doplnkoch, u ktorých majú istotu, že splnia všetky výživové nároky organizmu.

Parabény v kozmetike môžu byť nebezpečné. Dokonca v nižších dávkach, než sa predpokladalo
Zdravý život2.5.2018

Parabény v kozmetike môžu byť nebezpečné. Dokonca v nižších dávkach, než sa predpokladalo

Počuli ste už niekedy o parabénoch, tušíte, že by ste ich nemali používať, a že s nimi niečo nie je v poriadku, ale stále neviete čo presne? Alebo sa im naopak vyhýbate, ale skôr len tak pre istotu? Potom pre vás bude dobrým zdrojom informácií tento článok týkajúci sa parabénov v kozmetike a ich rizík.

Prečítajte si návod, ako predĺžiť riasy. Tým, čo jete
Zdravý život30.4.2018

Prečítajte si návod, ako predĺžiť riasy. Tým, čo jete

Husté, dlhé riasy nemá od prírody bohužiaľ každý. Najčastejšie sa preto uchyľujeme k riasenkám či umelým riasam ako k jedinému spôsobu, ako im pridať na objeme a dĺžke. Existujú pritom oveľa sofistikovanejšie riešenia, ako riasy skrášliť - správnou výživou.

Doplnky stravy na chudnutie: Je lepšie zelená káva alebo Griffonia?
Zdravý život27.4.2018

Doplnky stravy na chudnutie: Je lepšie zelená káva alebo Griffonia?

Spôsobov, ako podporiť chudnutie, existuje veľa. Od diét, cvičenia či meditácie až po doplnky stravy. Medzi najobľúbenejšie doplnky stravy na chudnutie patria tie s obsahom zelenej kávy či veľká novinka posledných rokov, Griffonia.