Je kuchynská sol' škodlivá? A môže zadržiavať vodu v tele?

Je kuchynská sol' škodlivá? A môže zadržiavať vodu v tele?

Ľudia, ktorí konzumujú príliš veľa soli, a najmä tej obyčajnej, denaturovanej, majú neraz rôzný zdravotný problém.

Často majú tieto problémy:

1) Vyzerajú opuchnutí a o celé kilá ťažší

Keď budete jesť solené lupienky, dostanete smäd. NaCl doslova nasáva vodu z vašich buniek do medzibunkových priestorov.  Zadržiavanie vody v tele je často výsledkom toho, že sami príliš solíte svoje jedlo, alebo prijímate veľa soli v potravinách a ani si to neuvedomujete.

2) Vysoký krvný tlak a srdcové choroby

Keď jete príliš veľa soli, zvyšujete krvný objem, a to vedie k vysokému krvnému tlaku. Dlhodobý vysoký krvný tlak vedie ku kardiovaskulárnym problémom, zlyhaniu obličiek a mnohým ďalším ochoreniam.

3) Iné problémy spojené s vysokou spotrebou soli

Poruchy svalovej a nervovej funkcie, osteoporóza, poškodenie gastrointestinálneho traktu, napríklad pálenie záhy atď. 

Veľa soli, a to najmä tej bielej, kuchynskej, čo je vlastne len denaturovaný chlorid sodný, je "hladná" molekula, ktorá okráda vaše telo o vápnik a mnoho ďalších zdraviu prospešných minerálov.  Táto denaturovaná soľ sa vyrába vo veľkých továrňach, zahrieva na vysoké teploty a ošetruje sódou (sóda odstraňuje iné minerály zo soli a zostáva čistá NaCl). Okrem toho sa do tejto soli často pridávajú proti spekavé činidlá, ako je oxid hlinitý, ktoré sú tiež potenciálne škodlivé.

Čo robiť?

Vyhoďte obyčajnú NaCl. Soľte málo a len morskou, keltskou, alebo himalájskou soľou. Tieto typy solí obsahujú okolo 70 minerálnych a stopových látok, ktoré sú životne dôležité a prispievajú k zdraviu. 

Mnoho ľudí miluje výrazne slanú chuť. Je to zlozvyk, ktorý nás naučila konzumácia priemyslovo spracovaných potravín, ktoré sú často presolené. Skúste zaradzovať do svojho jedálnička prírodné potraviny, vaša chuť sa zjemní a príliš slané potraviny vám už nebudú tak chutiť.

Staršie články:
Ako dlho trvá, než sa bez cvičenia športovec dostane z formy?
Zdravý život18.3.2020

Ako dlho trvá, než sa bez cvičenia športovec dostane z formy?

Je to za oveľa kratší čas, než by ste čakali. Pomôcť môžu doplnky stravy pre fitness a vplyv má samozrejme aj to, ako ste na tom fyzicky.

Nemáte nedostatok horčíka?
Zdravý život13.3.2020

Nemáte nedostatok horčíka?

Ako konštatuje Štátny zdravotnícky ústav, Slováci prijímajú zhruba o pätinu menej horčíka, než by mali a ako je odporúčaná denná dávka tohto minerálu. Vo výsledku tak nedostatkom horčíka trpí asi tretina populácie.

Ako si vybrať správny multivitamín alebo doplnok stravy?
Zdravý život13.1.2020

Ako si vybrať správny multivitamín alebo doplnok stravy?

Prečo užívať multivitamíny? Dôvodov je veľa. Aj ak sa snažíte konzumovať zdravú a vyváženú stravu zahŕňajúcu množstvo ovocia a zeleniny, pokryť nároky organizmu na základné najdôležitejšie živiny nemusíte. Ak ale nemáte chuť do jedla, držíte diétu alebo nad tým, čo jete, zas až tak veľmi nerozmýšľate, máte zamiesené na problém.

Doplnky stravy pre mužov by mali obsahovať presne tieto živiny
Zdravý život1.1.2020

Doplnky stravy pre mužov by mali obsahovať presne tieto živiny

Ľudský organizmus má síce rovnaké potreby bez ohľadu na to, či ide o muža alebo ženu, aj napriek tomu tu však existujú jemné nuansy. Aké živiny by rozhodne mali obsahovať doplnky stravy pre mužov?

Jazvy. Čo robiť, aby boli čo najmenšie a najmenej viditeľné?
Zdravý život6.10.2019

Jazvy. Čo robiť, aby boli čo najmenšie a najmenej viditeľné?

Jazvy a jazvičky sa objavujú, keď dôjde k traume kože, či už sa jedná o úraz, alebo o lekársky zákrok. Hojivé procesy v koži možno podporiť, a tým viditeľnosť jaziev úplne minimalizovať.