Kyselina listová ochráni vašu pleť pred predčasným starnutím

Kyselina listová ochráni vašu pleť pred predčasným starnutím

Spomaliť starnutie pleti a zvrátiť jeho prejavy, aj to zvládne kyselina listová čiže vitamín B9, ta býva obvykle spájaná skôr s výživou než topickou aplikáciou.

Ako sa prejavuje starnutie pleti? Znížením pružnosti, pevnosti a vznikom vrások. Spomalenie obnovy buniek kože a vystavovanie vonkajším vplyvom, ako je napríklad ultrafialové žiarenie, proces starnutia pleti ešte urýchľuje. Najmä potom UVA lúče, ktoré prechádzajú hlbšie do kože, sú spúšťačom fotostarnutia, ktoré má svoj počiatok v bunkách fibroblastoch a zmenách ich mitochondriálnej DNA.
 
Stratégia, ako predčasné starnutie pleti spomaliť, by preto malo zahŕňať stimuláciu kožných buniek, ako sú práve fibroblasty, a zároveň tiež preventívne pôsobiť proti poškodeniu DNA.
 
Niektoré látky pôsobia proti starnutiu pleti vďaka svojej antioxidačnej kapacite, stimuláciou syntézy kolagénu alebo prostredníctvom iných špecifických mechanizmov. Zabrániť poškodeniu DNA, to je však iná kategória a oveľa ťažšia úloha ...
 

Kyselina listová čiže vitamín M

Vitamíny zo skupiny B sú jednými zo základných kameňov zloženia kozmetických produktov - spomeňte na dobre známy panthenol (vitamín B5), niacín (vitamín B3) aj pyridoxín (vitamín B6), ktoré svoje uplatnenie nachádzajú v produktoch starostlivosti o pleť i vlasy. Len vitamín B9 čiže kyselina listová zostávala čoby kozmetická ingrediencia dlho mimo záujmu. To sa, ale teraz mení!
 
Kyselinu listovú nájdeme primárne v zelenej zelenine a označuje sa aj názvami vitamín B9 alebo vitamín M. Skladá sa z kyseliny glutámovej, p-aminobenzoovej a pteridínu. Využitie v kozmetickom priemysle nachádza najmä v podobe kyseliny pteroylmonoglutémovej, ktorá je biologicky najdostupnejšia a najstabilnejšia.
 
 kyselina listová 
 
Pôsobí ako koenzým a je kľúčová pre mnoho biochemických procesov. Jej redukovaná forma, tetrahydrofolát, hrá kľúčovú úlohu v metylácii a biosyntéze DNA, kedy je donorom či akceptorom jednouhlíkového zvyšku.
 
Znie to síce veľmi vedecky, zjednodušene ide ale o to, že ak je v organizme kyseliny listovej nedostatok, môže dôjsť k poškodeniu DNA. Dôležitá je najmä v období tehotenstva pre normálny vývoj a rast plodu, ale ani jej vplyv na kožu a jej vzhľad nie je zanedbateľný.
 

Prečo sú fibroblasty dôležité?

V priebehu starnutia sa v koži znižuje ako počet buniek fibroblastov, tak ich biosyntetické kapacita, čo má za následok postupnú redukciu kolagénových a elastínových vlákien, ktoré sa vo fibroblastoch syntetizujú. Kyselina listová naopak podporuje rast fibroblastov, stimuluje delenie ako starých, tak zrelých buniek.
 
Za prítomnosti kyseliny listovej majú fibroblasty pravidelnejší tvar, čo je znakom ich vyššej proliferačnej kapacity, teda schopnosti sa deliť.
 

Bráni bunkovej smrti

K apoptóze čiže programovanej bunkovej smrti dochádza k prípade poškodenia bunky, jej infekcie alebo vplyvom traumy (ožiarenie, nedostatočná výživa bunky). Apoptózu však môže spustiť aj poškodenie DNA spôsobené ultrafialovými lúčmi, najmä ak nedôjde v adekvátnom čase k ich oprave.
 
Kyselina listová však apoptóze dokáže zabrániť tým, že podporuje životaschopnosť buniek po ožiarení UV lúčmi. V prípade fibroblastov ju navyšuje o 58%, úroveň ochrany keratinocytov potom narastá ešte viac. Terapia kyselinou listovou pred vystavením UV žiareniu môže vďaka tomu pôsobiť preventívne proti fotostarnutia a predĺžiť životnosť buniek kože.
 
Starnutie kože pozostáva z prirodzeného procesu vnútorného starnutia organizmu, ktoré však môžu násobne urýchliť vonkajšie faktory, najmä potom dlhodobé vystavovanie ultrafialovým lúčom, ktoré je príčinou predčasného starnutia pleti označovaného ako fotostarnutie. Väčšina, ak nie všetky z týchto faktorov, ktoré starnutie pleti urýchľujú, tak robia prostredníctvom oxidácie.
 

Až tragické vyústenie

Bunka kože, v ktorej sa nahromadilo veľké množstvo poškodenej DNA alebo v ktorej už nedochádza k opravám nukleových kyselín, môže postúpiť k neregulovanému bunkovému deleniu, čo môže vo finále viesť k vzniku rakovinových buniek. Práve preto je také dôležité vedecké skúmanie vplyvu topicky aplikovaných látok na schopnosť regenerácie a opravy DNA.
 
Terapia kyselinou listovou navyšuje rýchlosť opráv ultrafialovým žiarením poškodenej DNA prostredníctvom mechanizmu nukleotidovej excíznej opravy (NER).
 
Kyselina listová teda nielen, že dokáže spomaliť predčasné starnutie pleti tým, že stimuluje bunky v koži (keratinocyty, fibroblasty), ale zároveň je schopná opraviť aj poškodenú DNA. Patrí preto k látkam, ktoré by si mali nájsť cestu do vašej kúpeľne, poťažmo na vašu pleť. V produktoch sa zvyčajne vyskytuje v koncentrácii medzi 0.05% -0.2%, v rámci intenzívnej kôry potom môže koncentrácia vzrásť až na 0,5%, tak ako v prípade kapsúl Monoderma M5.
 
Staršie články:
Erektilná dysfunkcia je síce častý problém, ale možno sa mu vyvarovať prevenciou
Zdravý život28.6.2017

Erektilná dysfunkcia je síce častý problém, ale možno sa mu vyvarovať prevenciou

V súvislosti s narastajúcim vekom sa erektilná dysfunkcia stáva stále bežnejším problémom. To však neznamená, že sa jej nemožno vyvarovať!

Kompletný list: Týmto látkam by ste sa v tehotenstve mali vyhnúť oblúkom!
Zdravý život28.6.2017

Kompletný list: Týmto látkam by ste sa v tehotenstve mali vyhnúť oblúkom!

V tehotenstve nestačí sa len vyhýbať plesňovým syrom, sushi a neužívať niektoré lieky, nebezpečenstvo pre nenarodené bábätko číha aj v kozmetických produktoch. Čomu by ste sa teda mali počas deviatich mesiacov "v očakávaní" (a nasledujúcich mesiacov dojčenia) vyvarovať, aby ste minimalizovali riziká?

Ťažkosti s kĺbmi sú otrava. Prečítajte si, čo robiť, aby vás kolená a bedrá neboleli
Zdravý život26.6.2017

Ťažkosti s kĺbmi sú otrava. Prečítajte si, čo robiť, aby vás kolená a bedrá neboleli

V dnešnom vyťaženom svete málokto premýšľa o zdraví kĺbov a kostí. Teda až do okamihu, než sa objavia prvé zdravotné problémy. To už však býva často trošku "po funuse".

Najčastejšie mýty o opaľovaní vyvrátené!
Zdravý život17.5.2017

Najčastejšie mýty o opaľovaní vyvrátené!

Opaľovacia sezóna sa blíži,preto by ste mali zrevidovať svoje znalosti ohľadom slnečného žiarenia a ochranu pred ním!

Skoro všetci sme "kyslí". Zoznámte sa s najčastejšími zdrojmi prekyslenia organizmu
Zdravý život30.4.2017

Skoro všetci sme "kyslí". Zoznámte sa s najčastejšími zdrojmi prekyslenia organizmu

Stav latentného prekyslenia organizmu je v dnešnej spoločnosti pomerne častým fenoménom. Na vine je strava aj vyčerpávajúci životný štýl.