Flavonoidy

Dôležité fytonutrienty

 
Často sú vychvalované pre svoje antioxidačné vlastnosti, schopnosti absorbovať ultrafialové žiarenie a upravovať signálne dráhy, ktoré ovplyvňujú fungovanie buniek. Tieto fytonutrienty sa nachádzajú v takmer každom ovocí a zelenine. Spoločne s karotenoidami sú zodpovedné za zafarbenie ovocia. Sú najväčšou skupinou fytonutrientov, existuje ich viac než 6000 druhov. 
 
Sú silnými antioxidantmi s protizápalovým a obranyschopnosť podporujúcim účinkom. Cibula, čaj, kapusta, hroznové víno, citrusy, petržlen a veľa ďalších typov korenin sú prirodzenou súčasťou zdrojov flavonoidov.
 
Čo sa týka ich vplyvu na organizmus, býva im pripisovaná schopnosť podporovať zdravie a ochranu kože, fungovanie mozgu, regulovanie hladiny krvného cukru. Existuje niekoľko základných a dôležitých skupín flavonoidov, ktoré majú unikátny vplyv na človeka a na zdroje v potrave. 
 
Flavóny: Dobrým zdrojom flavonov je celer, petržlen, bylinky a pálivé papričky. Bývajú spojované s antioxidáciou a napomáhajú organizmu metabolizovať lieky. 
 
Antokyány: Dobrým zdrojom antokyánov sú červené, fialové a modré bobule, granátové jablko, slivky, červené víno a hroznové tmavé víno. Podporujú zdravie kardiovaskulárnej sústavy, a pôsobia tiež ako prevencia diabetu a obezity.
 
Flavonony: Hojne sa nachádzajú v citrusoch a sú spojované so zdravím kardiovaskulárnej sústavy, podporujú relaxáciu a majú celkovo antioxidačný a protizápalový efekt. 
 
Izoflavóny: Najviac sa nachádzajú v sójových bôboch a produktoch zo sóje, rovnako tak v strukovinách. Radia sa k fytoestrogénom, teda látkam, ktoré sa správajú ako estrogény. Podľa niektorých štúdií znižujú riziko rozvoja hormonálnych typov rakoviny a pôsobia antioxidačne.
 
Flavonoly: Nachádzajú sa v póre, cibuli, kapustičkách, keli, brokolici, čaji, fazuli a v jablkách. Napomáhajú redukovať prejavy sennej nádchy a žihľavky, pôsobia protizápalovo a preventívne proti rôznym typom ochorenia.
 
Flavanoly: Flavanoly sa nachádzajú v čajoch, kakae, hrozne, jablkách, bobuliach, fazuliach fava a červenom víne. Bývajú spájané so znižovaním hladiny cholesterolu, odstraňujú známky únavy a podporujú kardiovaskulárne a neurologické zdravie.
 
Medzi najväčšie benefity flavonoidov patrí podpora dlhovekosti. Ďalej napomáhajú zachovaniu zdravej telesnej hmotnosti a podporujú chudnutie tým, že znižujú hladiny hormónu leptínu, ktorý je zodpovedný za nadmerný apetít.
 
Flavonoidy majú veľký vplyv na prevenciu rozvoja rôznych kardiovaskulárnych ochorení. Znižujú riziko arteriosklerózy, zlepšujú kvalitu stien krvných ciev. Tiež pôsobia proti zhlukovaniu krvných doštičiek, ktoré hrá významnú úlohu pri ochoreniach srdca, pretože sa priamo podieľa na vzniku krvných zrazenín, ktoré zapríčiňujú mŕtvice a ďalšie problémy.
 
V prípade pacientov s cukrovkou flavonoidy napomáhajú zlepšovať vaskulárnu funkciu. V súčasnosti tiež prebiehajú štúdie, ktoré by mali potvrdiť, že flavonoidy pôsobia ako prevencia vzniku rakoviny a neurodegeneratívnych ochorení ako sú Parkinsonova a Alzheimerova choroba.
 
 Flavanoidy