Karagén írsky mach

Druh červenej riasy, známy tiež pod označením írsky mach

Karagén írsky mach je typom červenej riasy majúci rad vlastností totožných s ďalšími morskými riasami. Čo sa týka vplyvu na pleť, nad ostatnými riasami skutočne vyniká. Najhojnejšie sa vyskytuje v Írsku, všeobecne ju však možno nájsť všade v európskych vodách Atlantiku, kde na dne ležia kamene. Darí sa jej však aj na atlantickom pobreží severnej Ameriky.

Nabitá živinami

Hoci vyrastá len asi do dĺžky 20 cm, je priamo nabitá živinami. 15% jej stavby utvára minerálna hmota, 10% je čistá bielkovina. Vo vysokých koncentráciách v nej nájdeme najmä síru a jód.

Ak prejde tepelnou úpravou, zmení svoju konzistenciu na gélovitú. Už tisícročia naspäť poznali staroveké národy jej pozitívny vplyv na hojenie poranení. V Južnej Amerike sa využívala na liečbu prechladnutia, oparov a podporu vykašliavania hlienov, na ostrovoch strednej Ameriky sa zase používala ako prímes do nápojov, rovnako ako v Írsku.

Viaže na seba vodu

V súčasnej dobe má rad rozdielnych použití. Popri jej hojivých vlastnostiach sa pridáva do produktov, aby zabezpečila ich viskozitou a zahustila ich. Rad pozitívnych vplyvov má Karagén írsky mach na pleť, čo nie je vzhľadom na vysoký obsah živín v ňom natoľko prekvapivé.

Na pleti pôsobí hydratačne, pretože na seba prirodzene viaže vodu, ktorú napomáha nadviazať aj do kože, prípadne do vlasov. V kozmetických produktoch sa využíva predovšetkým extrakt z írskeho machu vo forme polysacharidu. Do pleti okrem vody dodáva i dôležité živiny, okrem iného vitamín A, vitamín E a vitamín K, teda tie, ktoré sú pre zdravie pleti kľúčové.

Chráni pleť

Karagén írsky mach je preslávený svojou schopnosťou odolávať UV lúčom, podobne pôsobí aj v kozmetických produktoch, kde navyšuje vlastnú obranu pleti pred škodlivým slnečným žiarením. Pretože podporuje hojenie, je táto riasa prospešná aj v prípade, keď dôjde k spáleniu pleti od slnka. Regeneráciu stimuluje aj v prípade aknóznej pleti, ekzémov a erytémov, podieľa sa vďaka tomu na regenerácii nedostatkov pleti. Je navyše silným antioxidantom, napomáha proti ochrane pleti pred zhubným vplyvom voľných radikálov.

V kozmetických produktoch navyšuje ich stabilitu a prepožičiava im krémovitú, hutnú konzistenciu bez nežiaducej mastnoty.

Prečo nakúpiť u nás?
  • Doprava zdarma nad 60€Doprava zdarma nad 60€
  • Netestované na zvieratáchNetestované na zvieratách
  • 100 % tovar na sklade100 % tovar na sklade
  • Sme výhradný distribútorSme výhradný distribútor
  • Už 19 rokov na trhu19Už 19 rokov na trhu
  • Vzorky zadarmo k nákupom nad 38€Vzorky zadarmo k nákupom nad 38€
  • Online poradňa s reakciou do pár minútOnline poradňa s reakciou do pár minút
  • Darčeky k nákupu a pravidelné akcieDarčeky k nákupu a pravidelné akcie